Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Роз’яснення податкового та митного законодавства

Щодо оподаткування ПДФО доходу, отриманого фізичною особою – нерезидентом від продажу квартири, яка перебуває у власності понад три роки

Відповідно до п. 163.2 ст. 163 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні до якого включається, зокрема, частина доходу від операцій з майном, розмір якого визначається згідно з положеннями ст. 172 Кодексу.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Враховуючи зазначене, якщо протягом звітного податкового року фізична особа - нерезидент продає один із об’єктів нерухомості (у т.ч. квартиру), зазначених у п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу і цей об’єкт перебуває у його власності понад три роки, то дохід отриманий від такого продажу не підлягає оподаткуванню.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо порядку розгляду заперечень платника податків на акт перевірки

Порядок розгляду заперечень платника податків на акт перевірки визначено у Податковому кодексі України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI та Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.08.2015 N 727 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.10.2015 р. за N 1300/27745.

У разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) документальної перевірки, вони мають право подати свої заперечення до контролюючого органу за основним місцем обліку такого платника податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта (довідки).

За результатами розгляду заперечень складається висновок, у якому зазначаються наведені в акті (довідці) документальної перевірки висновки, факти та дані, щодо яких надано заперечення платником податків, короткий зміст заперечень, наводиться обґрунтування позиції контролюючого органу стосовно кожного питання, порушеного в запереченнях, та підбиваються підсумки щодо обґрунтованості заперечень.

На підставі висновку складається обґрунтована письмова відповідь щодо результатів розгляду заперечень, та надсилається платнику податків.

Зазначений висновок є складовою частиною (додатком) матеріалів документальної перевірки, залишається в контролюючому органі, та враховується керівником контролюючого органу при їх розгляді і прийнятті податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до четвертого абзацу пункту 86.7 статті 86 Кодексу рішення про визначення грошових зобов’язань приймається керівником контролюючого органу (або його заступником) з урахуванням результатів розгляду заперечень платника податків (у разі їх наявності).

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Роман Насіров: Надходження до бюджету на 16 млрд грн. більше запланованого

З початку року планові показники з надходжень до бюджету перевиконані на 16 млрд гривень. До загального фонду державного бюджету надійшло 157,5 млрд грн. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров в ефірі «5 каналу».

За словами Романа Насірова, таке перевиконання свідчить, що економіка почала виходити з тіні, особливо по таким податкам, як податок на додану вартість. Так, у першому півріччі минулого року середній збір ПДВ з вироблених товарів був на рівні 8 млрд гривень. Починаючи з липня збір цього податку до бюджету постійно збільшується. Це відбувається за рахунок детінізації економіки, руйнування податкових ям та майданчиків.

«У листопаді-жовтні збір ПДВ вже досяг цифри в 11 млрд гривень, а починаючи з грудня – бюджет отримує щомісяця більше 12 млрд гривень. Тобто третина ПДВ була в тіні і залишалася в кишенях шахраїв. Зараз ці гроші йдуть до бюджету країни. Але досі кожного тижня ми зупиняємо роботу двох конвертаційних центрів. Це, на жаль, є свідченням того, що значна частина бізнесу продовжує користуватися цими центрами», - зазначив Роман Насіров.

Голова ДФС впевнений, для того, щоб бізнес повністю вийшов з тіні, потрібно вже цього року запровадити нульову декларацію для всіх громадян, статки яких перевищують, наприклад, мільйон гривень. Нульове декларування передбачатиме розкриття інформації про незаконно нажиті активи в обмін на амністію, що стане дієвим інструментом для боротьби з корупцією та детінізації економіки.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Надходження ПДВ з ввезених на територію України товарів у квітні склали більше 14 млрд грн., - Роман Насіров

Завершення реформування митного напряму - важливий виклик для фіскальної служби. На цьому наголосив Голова ДФС України Роман Насіров у своїй статті на порталі «Лівий берег».

За його словами, починаючи з травня минулого року надходження ПДВ з ввезених на територію України товарів до загального фонду державного бюджету почали збільшуватися. В липні-жовтні щомісячні надходження до Держбюджету становили більше 12 млрд гривень, а вже з листопада і до кінця минулого року – бюджет щомісяця отримував більше 13 млрд гривень. Така тенденція зберігається і цього року: у лютому надходження з ПДВ склали вже 14 млрд гривень, у березні – 16,2 млрд грн. і у квітні – 14,6 млрд грн.

«Такого результату на митниці вдалося досягти завдяки проведенню заходів по виведенню української економіки з тіні», - підкреслив Роман Насіров.

Загалом, запевнив очільник відомства, ДФС забезпечує розвиток митної справи в багатьох напрямах. Наприклад, сьогодні значно спрощено процедуру оформлення митних декларацій. 96% митних декларацій оформлюється митницями ДФС в електронній формі із застосуванням електронного цифрового підпису. Крім того, значно скорочено середній час оформлення митної декларації: оформлення декларації на експорт займає 1 годину, на імпорт – 2 години 14 хвилин, декларація без додаткового контролю оформлюється за 15 хв, а попередні декларації - в автоматичному режимі.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

"Фантом" затримав партію лейкопластирів на суму майже 795 тис. грн.

Спецпідрозділом податкової міліції «Фантом» на Донеччині затримано партію товарів, яку намагались перевезти через лінію розмежування.

Так, на контрольному пункті в’їзду/виїзду «Мар’їнка» був проведений огляд транспортного засобу мешканця Донецька, який прямував на тимчасово непідконтрольну Україні територію.

В результаті огляду було виявлено 216 ящиків лейкопластирів на загальну суму понад 794,5 тис. грн.

Дозволу на перевезення даного товару у водія не було.

За даним фактом складено протокол про правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204-3 (порушення порядку переміщення товарів в район або з району проведення антитерористичної операції) КУпАП.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Податковою міліцією припинено діяльність нелегальної АЗС

Співробітниками податкової міліції Запорізької області в м. Бердянську в рамках операції „Акциз-2016”викрито АЗС, яка працювала без необхідних дозвільних документів.

АЗС належала директору комерційного підприємства, що здійснює свою діяльність у сфері роздрібної торгівлі пально-мастильними матеріалами.

У ході проведених заходів виявлено та вилучено 58 тис. літрів бензину А-92 і А-95 загальною орієнтовною вартістю 1,1 млн. гривень.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо складання/отримання податкових накладних філією чи іншим структурним підрозділом, яким не делеговано право складання податкових накладних

Згідно з Податковим кодексом України у разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу).

Якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника податку на додану вартість.

Отже, якщо головним підприємством не делеговано філії (структурному підрозділу) права складання податкових накладних, то при складанні податкової накладної філією (структурним підрозділом), або у разі постачання товарів/послуг філії (структурному підрозділу) платника ПДВ у графах податкової накладної «Продавець»/«Покупець» зазначається найменування та індивідуальний податковий номер головного підприємства.

При цьому при постачанні товарів/послуг філією (структурним підрозділом) числовий номер такої філії (структурного підрозділу) не зазначається.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійної допомоги

Згідно з п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Норми п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Кодексу можуть бути застосовані благодійною організацією за наявності відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медичного обслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума виплат (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються з урахуванням п. 170.7 ст. 170 Кодексу іншими неприбутковими організаціями (крім кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ) та благодійними фондами України, статус яких визначається відповідно до закону, на користь отримувачів таких виплат, крім будь-яких виплат або відшкодувань членам керівних органів таких організацій або фондів та пов'язаним з ними фізичним особам (п.п. «в» п.п. 165.1.4 п.165.1 ст. 165 Кодексу).

Особливості оподаткування благодійної допомоги визначено п. 170.7 ст. 170 Кодексу, відповідно до п.п. 170.7.1 якого не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога (далі - благодійна допомога), яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним цим пунктом. Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову. Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо правильності визначення найменування товарів при оформленні документів (у тому числі податкових накладних) під час здійснення платником податку операції з постачання таких товарів

Згідно з Законом України від 02 грудня 1997 року № 671/97-ВР "Про торгово-промислові палати в Україні" торгово-промислові палати мають право проводити на замовлення українських та іноземних підприємців експертизу, контроль якості, кількості, комплектності товарів (у тому числі експортних та імпортних) і визначати їх вартість; засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов'язані із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, відповідно до Закону України від 25 лютого 1994 року N 4038-XII "Про судову експертизу" державні спеціалізовані установи (науково-дослідні інститути судових експертиз), визначені у статті 7 Закону N 4038, на замовлення заявника можуть проводити експертні дослідження і обстеження, у тому числі товарознавчу експертизу.

Враховуючи викладене, у разі необхідності визначення найменування товарів при оформленні документів (у тому числі податкових накладних) під час здійснення платником податку операції з постачання товарів, такий платник має можливість отримати висновок від Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

З початку 2016 року на сервіс ДФС України «Пульс» звернулися 164 платники Дніпропетровщини

Протягом січня - квітня поточного року на антикорупційний сервіс ДФС України «Пульс» звернулося 164 заявника Дніпропетровського регіону, що майже на 24 відсотки менше відповідного періоду 2015 року.

Розгляд всіх звернень завершено, про вжиті заходи проінформовано заявників.

Щодо тематики порушених питань, то 84 звернення, або 51,2% від загальної кількості стосуються звітності та реєстрації податкових накладних.

Крім того, дзвінки на сервіс «Пульс» від мешканців Дніпропетровщини надходили з приводу системи електронного адміністрування ПДВ (31 звернення), організації роботи територіальних органів Головного управління ДФС області (31 звернення), перевірок суб’єктів господарювання (6 звернень) тощо. Безпосередньо, антикорупційної тематики сервісу стосувалося 3 звернення.

Нагадуємо, номер цілодобової телефонної лінії антикорупційного сервісу Держаної фіскальної служби України «Пульс»: (044) 284-00-07.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

 

 

Вступили в силу зміни до Порядку обліку платників податків

З 10 травня, набув чинності наказ Мінфіну від 18.03.2016 № 375, яким затверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

Документом визначено процедуру взяття на облік відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації.

У новій редакції викладено механізм передачі великого платника податків з одного контролюючого органу в інший.

Також Порядок доповнено нормами щодо обліку платників на території СЕЗ «Крим» і в зоні АТО.

Наказом з Порядку виключена процедура формування та направлення в Єдиний держреєстр повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Також з Порядку виключено форма № 18-ОПП, при цьому з'явилися додатки № 30-ОПП «Відомості про відсутність (наявність) заборгованості по сплаті податків і зборів» та № 31-ОПП «Відомості про узгодження плану реорганізації юридичної особи».

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо оподаткування військовим збором

Криворізька центральна ОДПІ нагадує що доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) є об'єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу, за ставкою, визначеною п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.4 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Відповідно до п.п. 1.7 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Кодексу звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у п.п. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу, отриманого фізичною особою за договором довічного утримання

Статтею 744 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання (догляду). Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону. Таким чином, за своєю правовою природою договір довічного утримання є відчуженням нерухомого майна, що передається у власність другій стороні.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено ст. 172 Податкового кодексу України, п. 172.8 якої встановлено, що для цілей цієї статті під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

Згідно з п. 172.1 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Відповідно до п. 172.2 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

За 4 місяці 2016 року платники Дніпропетровської області поповнили місцеві бюджети на 4,7 мільярдів гривень

Це на 1 мільярд 039 млн. грн., або на 28 відсотків більше, ніж за січень - квітень минулого року.

Як і торік, головним джерелом наповнення місцевої казни Дніпропетровського регіону залишається податок на доходи фізичних осіб. З початку року цього податку мобілізовано 2 млрд. 451 млн. грн., що на 40,6% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Від землевласників та землекористувачів надійшло 1 млрд. 030 млн. грн. плати за землю, що на 40,4% більше фактичних надходжень січня – квітня   2015 року. Спрощенці сплатили єдиного податку майже 422 млн. грн., що на 70,4% більше минулорічних надходжень.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Оприлюднений індекс інфляції за квітень 2016 року

За даними Держстату, індекс інфляції в квітні 2016 року до попереднього місяця становив 103,5%, а до квітня минулого року - 109,8%.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо оподаткування операцій за договорами перестрахування

Згідно з п.п. 141.1.1 п. 141.1 ст. 141 Податкового кодексу України страховики сплачують податок на прибуток за ставкою, визначеною відповідно до п.136.1 ст.136 цього розділу, та податок на дохід за ставкою, визначеною відповідно до підпунктів 136.2.1 та 136.2.2 пункту 136.2 статті 136 Кодексу.

До того ж п.п. 141.1.2 п. 141.1 ст.141 Кодексу передбачено, що об'єкт оподаткування страховика, до якого застосовується ставка, визначена відповідно до п.п. 136.2.1 та 136.2.2 п. 136.2 ст, 136 Кодексу, розраховується як сума страхових платежів, страхових внесків, страхових премій, нарахованих за договорами страхування і співстрахування. При цьому страхові платежі, страхові внески, страхові премії за договорами співстрахування включаються до складу об'єкта оподаткування страховика тільки в розмірі його частки страхової премії, передбаченої договором співстрахування.

Відповідно до п.п. 136.2.1 та 136.2.2 п. 136.2 ст. 136 Кодексу під час провадження страхової діяльності юридичних осіб - резидентів одночасно із ставкою податку на прибуток, визначеною у пункті 136.1 цієї статті, ставки податку на дохід встановлюються у таких розмірах:

- 3 відсотки за договорами страхування від об'єкта оподаткування, що визначається у п.п. 141.1.2 п. 141.1 ст. 141 Кодексу;

- 0 відсотків за договорами із довгострокового страхування життя, договорами добровільного медичного страхування та договорами страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, договорами страхування додаткової пенсії та визначених підпунктами 14.1.52, 14.1.52 , 14.1.52,14.1.52,14.1. 52 2 і 14.1.116 п. 14.1ст. 14 Кодексу.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу, отриманого фізичною особою від надання в оренду земельного паю юридичній особі

Відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

Особливості оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду регламентується п. 170.1 ст. 170 Кодексу, відповідно до п.п. 170.1.1 якого податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Згідно п.п. 170.1.4 п. 170.1 ст. 170 Кодексу доходи, зазначені, зокрема, у п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Кодексу, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою 18 відсотків, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу.

Враховуючи зазначене, юридична особа (орендар) при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати повинна утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

"Фантом" затримав партію товарів на суму 68,8 тис. грн.

На Донеччині спецпідрозділом податкової міліції «Фантом» затримано партію товарів, яку намагались перевезти через лінію розмежування.

Так, на контрольному пункті в’їзду/виїзду «Гнутово» був проведений огляд транспортного засобу мешканця Донецька, який прямував на окуповану бойовиками територію.

В результаті огляду було виявлено новий одяг та м’ясні вироби на загальну суму 68,8 тис. грн.

За даним фактом складено протокол про правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204-3 (порушення порядку переміщення товарів в район або з району проведення антитерористичної операції) КУпАП.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

На Сумщині виявлено зброю та фальсифікований алкоголь у гаражі фігуранта провадження

Співробітниками податкової міліції Сумської області в ході проведення операцій „Рубіж-2016”і „Акциз-2016”та розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ст.204 КК України, проведено обшук гаражу, який належить фігуранту провадження.

Гараж знаходився на території гаражного кооперативу в одному з районних центрів Сумської області.

Під час обшуку вилучено 1,3 тис. літрів алкогольної продукції в асортименті без марок акцизного податку України загальною орієнтовною вартістю 188 тис. гривень, 2 ручні гранати Ф-1 і запали до них, 11 набоїв до зенітної установки та 300 грам сірої речовини (попередньо – гексоген).

Слідчі дії тривають.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

На Київщині вилучено скрапленого газу на суму 60 тис. грн.

Співробітниками податкової міліції Київської області в ході проведення операції „Акциз-2016 виявлено факт реалізації фізичною особою через АГЗС скрапленого газу без відповідних дозвільних документів.

У результаті проведених заходів вилучено 8 тис. літрів скрапленого газу (60 тис. грн.) та обладнання (300 тис. грн.) загальною орієнтовною вартістю 360 тис. гривень.

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Тернопільською митницею ДФС оформлено 90,9 тис. тонн імпортних та експортних вантажів

Працівниками Тернопільської митниці ДФС протягом першого кварталу цього року оформлено 90,9 тис. тонн вантажів, з яких 31,9 тис. тонн – в митному режимі «Імпорт» та 58,9 тис. тонн – в митному режимі «Експорт», що на 4% більше, ніж за протягом аналогічний період минулого року.

Зовнішньоекономічні операції проводились з торговельними партнерами із 58 країн світу, перші позиції серед яких займають Польща (58,9% від усього товарообігу), Німеччина (7,2%), Італія (3,2%), Великобританія (3,2%) та Швейцарія (3,2%).

У географічному розрізі найбільше товарів (за вартістю) в область надійшло з країн Європейського співтовариства, зокрема, з Польщі (49,7% від усього імпорту), Німеччини (12,2%), Великобританії (5,1%) та Італії (3,6%).

Експорт товарів (за вартістю) здебільшого здійснювався до Польщі (69,7% від усього експорту), Литви (3,5%), Нідерландів (3,7%), Італії (2,8%), а також до країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав, зокрема, до Білорусії (2,9%) та Молдови (1,4%).

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Роман Насіров: Подолання корупції – ключове завдання реформ в країні

«Ми розуміємо тотальну загрозу від корупції – її подолання є ключовим завданням реформ, які відбуваються в країні», - зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров на глобальному антикорупційному саміті у Лондоні, Великобританія.

За словами Романа Насірова, одна з найважливіших цілей на найближчий рік – боротьба з корупцією в усіх напрямах, за які відповідає ДФС. Для цього, підкреслив голова відомства, потрібно докласти максимум зусиль: «Це -  найбільш принципове, важливе та складне завдання на 2016-й рік».

Водночас очільник служби запевнив, що ДФС вже показує позитивні результати. «Впроваджена система електронного адміністрування ПДВ, що дозволило виключити махінації з ПДВ та збільшити надходження податку до бюджету. Також з початку року планові показники з надходжень до бюджету перевиконані на 16 млрд гривень. До загального фонду державного бюджету надійшло 157,5 млрд грн. Таке перевиконання бюджету свідчить, що економіка почала виходити з тіні, особливо по таким податкам, як податок на додану вартість. Якщо брати, наприклад, перше півріччя минулого року, середній збір ПДВ з вироблених товарів всередині країни був на рівні 8 млрд гривень. Починаючи з липня ми почали його збільшувати». 

Криворізька центральна ОДПІ

 

 

Криворізькою центральною ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області забезпечено 385,7 млн. грн. надходжень до бюджетів усіх рівнів

Криворізькою центральною ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області за січень – квітень 2016 року до бюджетів усіх рівнів (з урахуванням єдиного соціального внеску) забезпечено надходження 385,7 млн. гривень. До державного бюджету протягом січня – квітня поточного року спрямовано 162,3 млн. гривень.

До місцевих бюджетів надійшло більше 223,3 млн. гривень, що на 51,9 млн. гривень або на 30,3 відсотки більше аналогічного періоду 2015 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного періоду надійшло майже 127,4 млн. гривень.

Криворізька центральна ОДПІ

 

Щодо можливості зарахування від’ємного значення ПДВ у зменшення суми податкового боргу

Відповідно до пункту 200.1 статті 200 Податкового кодексу України сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Пунктом 200.4 статті 200 Кодексу передбачено, що при від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума, зокрема, враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі – Порядок № 21).

У разі наявності у платника податку на дату подання ним податкової звітності з ПДВ податкового боргу з цього податку, такий платник має право зарахувати суму від’ємного значення податку на додану вартість, сформовану за результатами такої податкової звітності, у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, в частині, що не перевищує реєстраційну суму такого платника на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Криворізька центральна ОДПІ