Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Величне свято Перемоги – найкраще свято навесні!»

   Цього  року  08 та 09  травня вся Україна відзначає 70-ту річницю Перемоги над нацизмом у Європі, День пам'яті та примирення, День Перемоги.

   Саксаганський район та його мешканці, як невід'ємна частина держави також активно долучилися до відзначення цих знаменних подій у житті українського народу.

З нагоди відзначення Дня пам'яті та примирення 08 травня 2015 року о 10.00 ветерани, керівництво району та вдячні саксаганці, прийшли до братської могили 272 радянських воїнів, які загинули при звільненні м. Кривого Рогу 22 лютого 1944 року і 7 комсомольців-підпільників, розстріляних у вересні 1943 року  аби віддати данину пам'яті і поваги героям, полеглим у часи Другої  світової війни та борцям за незалежність України періоду визвольних змагань початку минулого століття.

   До присутніх звернувся голова районної у місті ради В. Беззубченко, який підкреслив важливість відзначення героїчних та пам’ятних дат у житті українців, висловив вдячність ветеранам за величний подвиг, зроблений в ім'я Перемоги та побажав усім присутнім мирного неба над головою.

   Учасники мітингу хвилиною мовчання, залпами салютної групи вшанували пам'ять загиблих героїв у Великій Вітчизняній війні та усіх українських воїнів, які загинули під час проведення антитерористичної операції. На знак миру представниками молодого покоління та гостями заходу в небо були випущені голуби та повітряні кульки.

   Під звуки Криворізького міського муніципального оркестру усі присутні поклали квіти до вічного вогню.

   Захід висвітлено Криворізькою державною телерадіокомпанією «Криворіжжя».

Величне свято 9 травня, яке щороку нагадує нам про ратний подвиг земляків, цьогоріч було особливо урочистим та піднесеним, оскільки виповнилося знаменних 70 років відтоді, як над нашою країною та усією Європою зійшло світле сонце миру.

Районні урочисті заходи  09 травня за традицією відбувалися біля пам'ятника 118 працівникам  РУ ім. Кірова, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни.

118 славних імен навіки закарбувалися на меморіалі стели-матері, яка 40 років у жалобі сумує за земляками. Серед них – майор Іван Михайлович Биков – загинув смертю хоробрих на Курській дузі. Його ім'я збереглося в назві вулиці нашого району. Олександр Федорович Волянський, який працював токарем в ремонтному цеху рудоуправління – у 1938 році став артилерійським командиром.

   Театралізований мітинг-реквієм «Ми пам’ятаємо кожну мить війни» об'єднав близько 5 тис. вдячних саксаганців, серед яких почесні гості заходу: Криворізький міський голова – Вілкул. Ю. Г., народний депутат України Гальченко А. В., голова районної у місті ради – Беззубченко В. В., голова Ради Саксаганської районної організації ветеранів у місті Кривому Розі, генерал-майор - Ковальчук Є. Д., ветерани Великої Вітчизняної війни, члени виконкому та депутати місцевих рад, представники трудових колективів підприємств, установ, організацій, закладів району.

   Захід розпочався о 08.00 святковим парадом за участі військовослужбовців військової частини 3011, суворовців, представників патріотичного районного руху – козачат, юноармійців, ветеранів прикордонних військ, серед яких – учасники бойових дій в Афганістані та інших локальних конфліктах інших держав, саксаганців, які під гаслом «За перемогу вдячні дідусям» йшли з фотографіями своїх рідних, які були учасниками бойових дій під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.

   Колона учасників святкового параду у супроводі Криворізького міського муніципального оркестру крокувала вулицею Мелешкіна, її завершенням стала демонстрація військової техніки, організована за підтримки Беркала В. Ф – відомого в районі колекціонера воєнних та раритетних автомобілів.

   Найщиріші слова вітання і вдячності лунали в цей день на адресу ветеранів Великої вітчизняної війни, які зі сльозами на очах зустрічали 70-ту річницю Великої Перемоги.

З вітальною промовою до присутніх звернулися почесні гості району, також увазі  саксаганців було представлено святкову театралізацію у виконанні творчих та художніх колективів закладів району.

   Ветерани війни, почесні гості заходу та всі мешканці району хвилиною мовчання вшанували пам'ять про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни та до підніжжя обеліску, де викарбувано 118 імен працівників  РУ ім. Кірова, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни поклали живі квіти.

   О 09.00 саксаганці стали спостерігачами 22-го традиційного легкоатлетичного пробігу по вул. Мелешкіна, присвяченого 70-ій річниці Перемоги, в якому взяли участь понад 400 осіб представників молоді району, серед яких і спортсмени інваліди-візочники клубу «Олімп». Переможці, призери та учасники змагань були нагороджені грамотами, медалями та пам’ятними подарунками.

   Продовжилось відзначення свята Перемоги у парку імені Артема, де на мешканців району чекали святкова концертна програма, виставки воєнних різноманітних воєнних експонатів та техніки, зокрема бронетранспортер, який діти мали змогу розмалювати елементами української символіки, почастувати найсмачнішу козацьку кашу.

   Ось так, у піднесеному святковому настрої саксаганці відзначили знаменну 70-ту річницю Великої Перемоги. Районні урочисті заходи висвітлено місцевими ЗМІ.

   Тож  не лише в урочисті дні, а й протягом усього життя не забуваймо, що ми є нащадками славного покоління переможців, які боролися за наше щасливе сьогодення.

   Святий обов’язок усіх нас  - бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі!