Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Порядок дій з попередження та при настанні паводку

Під па́водком мається на увазі підвищення водності річки, що виникає нерегулярно та утворюється під час сильних дощів чи під час відлиги. В Саксаганському районі виникнення паводку можливо вздовж русла річки Саксагань на вулицях, що розташовані в найнижчих точках по берегам річки. В першу чергу це вулиці Дідро та Бердянська, Одеська. Одним з фактором, що може спричинити виникнення паводку на території Саксаганського району є ІІ Саксаганський тунель. Це підземний тунель, по якому здійснюється перекид вод з річки Саксагань до Дзержинського водосховища. Його засмічення може спричинити зменшення пропускної спроможності тунелю, що призведе до підвищення рівня води в річці.

З метою запобігання виникнення паводку в районі виконкомом Саксаганської районної у місті ради сумісно з державним підприємством «Кривбасшахтозакриття» здійснюється моніторинг стану вхідного порталу ІІ Саксаганського тунелю.

Однак допомогти запобігти виникненню підтоплення житлових домоволодінь в силах кожному мешканцю району, найбільш неоціненою є  допомога жителів сектору приватної забудови, що розташовані понад річкою. Це не потребує значних фінансових затрат.

  1. Не засмічуйте річку! Не скидайте у воду сміття (пластикові пляшки, поліетиленове пакування тощо) залишки сухої рослинності, гілки.
  2. Не залишайте сміття на березі річки, не влаштовуйте компостних ям та кучугур на ділянках, що наближені до річки.
  3. Своєчасно очищайте вигрібні ями, додатково здійсніть відкачування нечистот у період відлиги. Не влаштовуйте вигрібні ями у найнижчій точці земельної ділянки.

Не зайве знати порядок дій населення, що мешкає на території з ризиком виникнення підтоплення, у випадку повені або паводку:

- звертайте увагу звукові сигнали: завивання сирен, переривчасті гудки підприємств та транспортних засобів  - це сигнал «Увага всім!».

- якщо ви почули такий сигнал необхідно ввімкнути радіоприймачі або телевізор на державному або муніципальному каналі та уважно прослухати повідомлення; повідомте про почуте сусідів;

- чітко дотримуйтесь одержаних інструкцій, при прослуховуванні повідомлення зверніть увагу на перелік вулиць (районів) які підпадають в зону підтоплення та місце розташування збірного пункту евакуації. Дізнатися місце розташування збірного пункту евакуації можна заздалегідь  у виконкомі районної у місті ради;

- підготуйте документи, теплі речі, запас продуктів харчування довготривалого зберігання, медикаменти. Документи покладіть у водонепроникний пакет. Покладіть у кишені дітям клаптик тканини або паперу з позначенням відомостей щодо прізвища, ім’я по батькові дитини та батьків, контактних телефонів, адреси;

- вимкніть газ (газове опалення), воду та електропостачання будинку, загасіть піч;

- перенесіть найцінніші речі та продовольство на верхні поверхи, горище або покладіть на верхні полиці;

- якщо у вас є худоба – переженіть її на підвищену місцевість.