Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Католицьке Різдво – вихідний день!

Закон про офіційний вихідний на Католицьке Різдво в Україні, вступив у дію ще в грудні 2017 року. У зв'язку з цим, цьогоріч передбачений вихідний припадає на середу, 25 грудня.

Католицьке Різдво має свою давню історію, особливості святкування і традиції. Прийнято вважати, що це найбільше свято. Воно припадає на одну з найдовших ночей у році, коли, за віруванням християн, народився Ісус Христос у Вифлиємі.

Релігійні католики протягом місяця перед святом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви, спілкуванню зі сім'єю. Святкування Різдва починається зі сходом першої вечірньої зорі й триває протягом восьми днів. У ці дні католики згадують святих. Різдвяний час продовжується аж до свята Хрещення, яке в римсько-католицькому календарі відзначається в першу неділю за Богоявленням (6 січня).

Вбрана ялинка чи смерека, яку ставлять у своїх будинках віряни – є головною прикрасою свята. Дерево можна прикрасити, як забажаєте, навіть свіжі квіти та соковиті фрукти можуть стати невід’ємною частиною декору. Окрім того, прикрашеною має бути не лише ялинка, а й увесь дім. Обов’язково у декоруванні має бути різдвяний вінок та омела, під якою усі обмінюються поцілунками.

Цікава традиція: на католицьке Різдво не можна залишити жодного родича, жодного знайомого без подарунка. До речі, цей звичай обмінюватись подарунками до Різдва прийшов з біблійної оповіді, коли люди приносили подарунки немовляті Ісусу.

Гусак із яблуками та капустою або ж запечена індичка – найголовніша різдвяна страва. Цікаво, що в Сполучених Штатах Америки прийнято подавати індичку із журавлинним соусом, а в Англії – із соусом з агрусу. В Греції і Франції індичку запікають у білому вині.

Окрім вихідного дня на католицьке Різдво, на стику 2019 і 2020 років ми отримаємо чотириденний вікенд на новорічні свята - 29-31 грудня, а також        1 січня. Потім доведеться два дні попрацювати, а з 4 по 7 січня на нас чекатимуть ще чотири вихідних дні.

Тож від усієї душі бажаємо вам провести довгоочікувані зимові свята в теплому та затишному сімейному колі, у гарному яскравому настрої та як слід відпочити! Чарівних вихідних і веселих свят!