Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чорнобиль. Пам’ять. Героїзм

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Пам’ятаючи про ці сторінки історії, ми ніколи не повинні забувати героїзму пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій і всіх народів, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам’яті українського народу.

До Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у закладах загальної середньої освіти району традиційно проводиться ряд заходів: інформаційні години; виставки малюнків та фотографій «Рятуючи світ – врятували тебе»; перегляд фільмів «Пам'яті Чорнобильським героям»; виставки в шкільних бібліотеках та музеях «Воїни Чорнобиля».

Наприклад. на базі Криворізької загальноосвітньої школи №120 відбувся марафон «Чорнобиль. Пам’ять. Героїзм» до Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Запрошені гості, свідки цієї події, яка відбулася у ніч на 26 квітня 1986 року, розповіли про той страшний день катастрофи, фатальні наслідки якої відчутно донині – вибух на Чорнобильській АЕС. Тривожні трагічні дзвони пролунали над землею України. Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: Слюсаренко Сергій Миколайович, Лифар Іван Петрович та Куліненко Віра Анатоліївна розповіли про маловідомі факти катастрофи: про сумарну радіацію ізотопів, викинутих у повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Криворізька поетеса, вдова ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – Рукавець Лариса Андріївна читала власні вірші, співала пісні.

Учні Криворізької загальноосвітньої школи № 120 привітали гостей, побажали ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС здоров’я, благополуччя, щастя, добра та довгих років життя.

Під час проведених тематичних заходів, учні та працівники закладів освіти, з великою радістю та глибокою вдячністю зустрічали ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, тих хто повернувся додому, хто чесно і мужньо виконував свій громадський обов’язок. Усі присутні віддали данину пам’яті загиблим у ті трагічні дні.

Ніколи не забудемо чорну сторінку історії України.