Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Якщо мама захворіла…

Жіночий алкоголізм останнім часом став поширеним явищем і значно помолодшав: в Україні дівчата вже починають пити в 13 років. Згідно зі статистикою 70% жінок починають вживати спиртне до 18 років. Дози споживання алкогольних напоїв збільшуються до 30-45 років, коли людина веде вже свідоме життя. Найчастіше жіноча алкогольна залежність починається в цьому періоді, через душевні переживання і страждання. Відмінність алкоголізму у жінок від чоловіків в тому, що жінки починають пити поодинці, щоб інші не бачили.

Це тяжке захворювання впливає на майбутнє потомство. Якщо мати пила під час вагітності, дитина в два рази частіше народжується з хронічними захворюваннями, пологи і вагітність проходять важко, трапляються викидні. Часто такі діти народжуються з психічними відхиленнями і порушеннями. Це так званий «алкогольний синдром плода» - набір вроджених фізичних і неврологічних патологій.

Ні для кого не секрет, який негативний вплив на здоров’я дитини надає тютюн і алкоголь. Винні спирти впливають на репродуктивні клітини батьків, стан плода і є причиною хворого і слабкого потомства. І все-таки існує ймовірність того, що дитина народиться здоровою. Однак у такому випадку на його подальший розвиток накладе відбиток навколишнє середовище. Дитина, яка виховується в нездоровому оточенні, приречена на безліч психологічних проблем у майбутньому, які будуть їй заважати протягом всього життя. Пияцтво батьків ніколи не проходить безслідно, травмує або здоров’я, або психіку, або і те, і інше. Таким чином, на здоров’я дитини впливає два основних фактори: соціально-психологічний і біологічний.

Так сталося і в одній із родин, що мешкає  на території нашого району. Одинока мати, що має на вихованні двох малолітніх дівчаток 2009 року народження та 2010 року народження намагалася влаштувати особисте життя, взяла шлюб. Проте шкідлива звичка не залишила жінку…

02. 11. 2016 від соціального педагога однієї із шкіл району працівники служби у справах дітей дізналися про те, що малолітні діти не відвідують заняття у школі другий день без поважної причини, і те, що мати дітей знаходиться у нетверезому стані поруч із дітьми. Працівники служби у справах дітей, разом із фахівцями із соціальної роботи та ювенальною превенцією вийшли на адресу і знайшли матір в стані сильного алкогольного сп’яніння та малолітніх дітей, що розказували комісії про те, що мама захворіла.

Спеціалістами служби у справах дітей проведена профілактично-роз’яснювальна робота з матір’ю малолітніх дітей. На даний момент діти знаходяться в коммунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей № 1» Криворізької міської ради на час проходження матір’ю лікування. Малолітні діти поставлені на облік у службі у справах дітей, як такі,  що опинилися у складних життєвих обставинах.         

Зараз, як ніколи раніше, назріла необхідність формувати,  в свідомості малолітніх та неповнолітніх дітей, життєві цінності та орієнтири. Почати необхідно з сім'ї, вона повинна стати носієм культури і моральності.

Тож якщо поруч з вами мешкає сім’я, яка потребує захисту дітей, звертайтеся до служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою:

вул. Володимира Великого, 32,

каб 103, тел. 64-35-45

служба у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради.