Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про славу козацьку сьогодні згадаймо, історію роду не забуваймо!

Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва.

Напередодні цього свята, 10 жовтня 2019 року на базі Комунального позашкільного навчального закладу «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» Криворізької міської ради Саксаганського району відкрито козацьку горницю «Про славу козацьку сьогодні згадаймо, історію роду не забуваймо!», в якій покладено початок вивчення історії рідного краю, історії козацтва, історії наших героїв-захисників.

«Козацька горниця» – це краєзнавча кімната, в якій представлений проект «Сім днів у регіоні». Це проект – розповідь про Дніпропетровщину, як про край козацьких Січей.

Козацька горниця має 7 експозицій:

- «Побут козацтва на Дніпропетровщині»

- «Українські гетьмани»

- «Маєток Харіна»

- «Козацька віра та обереги»

- «Дім козацьких берегинь»

- «Козацька зброя»

- «Козацтво і сьогодення»

Експонати розподілено на підгрупи: інформаційні стенди; макети козацьких Січей; ікони, обереги; устави, карти-схеми, листи, документи; портрети історичних персоналій; козацька зброя, символи козацької влади; історичні меблі; речі побутового вжитку, посуд (глечики, чашки, бутилі, пляшки), знаряддя праці та ремесел; українські народні рушники; предмети побуту з елементами петриківського розпису (набір тарілок, сита); картини, виконані у техніці петриківського розпису та техніці солоного тіста на полотні – роботи викладачів та вихованців КПНЗ «ЦТКЕУМ «Мандрівник» КМР різних років; історичні відеоматеріали; нашивки, шеврони.

Дух козацтва, старовинної України, дух народності, традицій, вірувань, звичаїв, дух боротьби за волю, перемоги над ворогами, життя Січових козаків, їх жінок, що чекають вдома – усе це втілюється у експонатах, представлених у стінах «Козацької горниці».

У відкритті горниці взяли участь почесні гості, ветерани, діти, громадські організації, ветеранський хор ЦГЗК.