Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Світле Христове Воскресіння

Великдень, Воскресіння Христове або Пасха – свято зі свят і торжество всіх торжеств. З усіх великих християнських свят церковного року воно найбільш давнє, урочисте та радісне.

Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід. До цього світлого дня християни готуються заздалегідь та з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту, обмежуючи себе у харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Дата свята Великодня не є сталою, тобто кожного року це свято відзначається у різні дні. Загалом число визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а спеціальні календарі, в яких дати Великодня вказані на кілька років уперед, називаються пасхаліями. Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії. Так, православна церква, як правило, використовує олександрійські пасхалії, тоді як католицька – григоріанські. Цьогоріч у православних християн Світле Христове Воскресіння у 2020 році, припадає на 19 квітня. Вважається, що це ранній Великдень.
Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст. Впродовж семи тижнів православні християни дотримуються суворих обмежень в їжі, приділяють багато часу молитві й покаянню.

Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного. В цей день люди вітають один одного радісним вигуком «Христос Воскрес!», на що завжди у відповідь чують – «Воістину Воскрес!». З нагоди Великодня господині печуть смачні паски – солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. Ще одним обов’язковим елементом святкової великодньої трапези є крашанки та писанки – фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця.

Традиційно у ніч Христового Воскресіння всі віряни йшли до церкви на великоднє Богослужіння. Своєю красою та урочистістю воно покликане відобразити радість і глибокий духовний зміст цього найбільшого християнського свята.

Великдень цьогоріч – чи не найбільший виклик для кожного, адже всі звичні речі, які ми звикли робити цього свята кожен рік, зараз заборонені.

На жаль, ми опинилися в такій ситуації, що всі традиційні дії, пов'язані з Пасхою, є небезпечними для кожного з нас.

Шановні мешканці Саксаганського району нагадуємо вам, що всі пасхальні богослужіння будуть проводитися обмежено. Такі заходи вимушені через недопущення масового скупчення людей та зменшення ризику інфікування, тож просимо вас поставитись відповідально до заходів безпеки та залишатися вдома.

Тож нехай світле свято Христового Воскресіння наповнить ваші домівки теплом та затишком, додасть наснаги та віри в краще майбутнє, наповнить добром серця та примножить кращі миті життя!

Зі святом, дорогі саксаганці!

Христос Воскрес!