Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Свято Водохреща 2018

19 січня всі християни традиційно відзначають свято Хрещення, або як його ще називають, Йордан, Богоявлення чи Водохреща.

За день до Водохреща віруючі постять, а 18 січня відзначають Водохресний Вечір. Існує звичай для всієї родини, як і на Різдво, збиратися за столом. На вечерю готують пісні страви, кутю та узвар. Головна традиція свята – освячення води. В день Хрещення святять воду у всіх церквах, а також освяченню підлягають всі джерела води, такі як річки, ставки та озера, в які священнослужителі занурюють хрест.

Існує повір'я, що хрещенська вода очищає і зцілює. Люди вірять, що якщо бути присутнім на ритуалі освячення води, то можна здобути зцілення від своїх недуг. Тому багато хто намагається запастися святою водою на цілий рік. До речі, за хрещенською водою можна прийти і після свята або навіть набрати її зі звичайного джерела, бо, за переказами, в водохресну ніч навіть проста вода має цілющу силу.

Для тих же, хто є прихильником традиційних хрещенських занурень у воду, ще раз нагадуємо, що на території Саксаганського району не передбачені спеціально облаштовані для цього місця. Мешканці нашого району зможуть долучитися до святкування Богоявлення, відвідавши православні храми району, в яких 19 січня буде проведено традиційні богослужіння та обряди освячення води.