Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До відома суб’єктів господарювання!

Відповідно до вимог ст. 13 Закону України від 24. 05. 2012 № 4844-VI «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров’я, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та органів державної влади і місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках транспортних засобів. Відводити місця для куріння в цих місцях заборонено.

Штрафи за порушення для підприємців (фізичних та юридичних осіб) складають від 1000 грн. до 10 000 грн., а для фізичних осіб-курців - від 51 до 175 грн.

У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

Виконкомом районної у місті ради спільно із представниками Саксаганського відділення поліції постійно здійснюється моніторинг закладів ресторанного господарства щодо виконання вищевказаного Закону.

Але Закон буде дієвим, коли кожен із нас активно захищатиме свої права на бездимне середовище і здоров’я.

Пасивне куріння є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних та неврологічних ускладнень тощо.

Незважаючи на певне зростання тривалості життя в Україні, висока смертність через неінфекційні захворювання, спричинені тютюнокурінням, посилює демографічну кризу. Тому звільнення робочих та громадських місць від куріння сприятиме виходу із демографічної кризи та поліпшить здоров’я нації.

Вільні від тютюнового диму кафе, бари і ресторани це крок до цивілізованого суспільства.