Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Зміцнюємо імунітет

Під час пандемії коронавірусу необхідність підтримувати захисні сили організму актуальна як ніколи: міцний імунітет здатен вберегти людину від зараження вірусними й бактеріальними інфекціями.

Дієві способи зміцнити імунну систему 

Перший крок – вибір на користь здорового способу життя. Дотримання загальних рекомендацій здорового способу життя – це найкраще, що ви можете зробити, щоб зберегти імунну систему міцною та здоровою. Імунітет функціонує краще, якщо людина мінімізує негативний вплив довкілля та дотримується принципів здорового способу життя, а зокрема наступних постулатів:

Відмова від паління.

Дієта з високим вмістом фруктів та овочів.

Регулярні тренування.

Здорова вага.

Помірне споживання алкоголю, або відмова від нього.

Здоровий сон.

Правила гігієни, зокрема під час приготування їжі.

Мінімум стресу.

Імунна система та вік 

З віком наша здатність до імунної відповіді зменшується, що, своєю чергою, сприяє збільшенню кількості інфекцій та розвитку інших захворювань. Зі збільшенням тривалості життя в розвинених країнах зростає і частота хвороб.

Хоча деякі люди старіють здоровими, у порівнянні з молодими людьми, люди похилого віку частіше хворіють на інфекційні захворювання і помирають від них. Респіраторні інфекції, грип, вірус COVID-19 та пневмонія є основними причинами смерті людей старше 65 років у всьому світі.

Деякі вчені зазначають, що, можливо, це пов'язане зі зменшенням кількості Т-клітин (клітин імунітету – прим.ред.) в організмі через атрофування тимусу (залози імунного захисту – прим.ред.) з віком. Також, вчені припускають, що кістковий мозок з віком стає менш ефективним у виробництві стовбурових клітин, що дають початок клітинам імунної системи.

Вчені припускають, що існує зв’язок між харчуванням та імунітетом у людей похилого віку. Це пов'язано з формою недоїдання, яка напрочуд поширена навіть у заможних країнах, що полягає у споживанні недостатньої кількості мікроелементів. Таке часто траплятися у людей похилого віку, бо вони, як правило, їдять менше і часто мають менше різноманітності в раціоні. Щоб з'ясувати чи можна зміцнити ваш імунітет за допомогою харчових добавок – проконсультуйтеся з лікарем.

Імунітет та харчування 

Для нормальної роботи імунна система потребує регулярного та збалансованого харчування. Вчені давно визнали, що люди, які недоїдають, є більш вразливими до інфекційних захворювань. Однак, чи є підвищений рівень захворюваності наслідком недоїдання на імунну систему, невідомо. Досі існує порівняно мало досліджень впливу харчування на імунну систему людини.

Існує кілька доказів того, що різні дефіцити мікроелементів – наприклад, дефіцит цинку, селену, заліза, міді, фолієвої кислоти та вітамінів А, В6, С та Е – змінюють імунну реакцію тварин. Однак вплив цих змін в роботі імунної системи на здоров'я тварин менш чіткий, і такий вплив на імунну відповідь людини ще не досліджено.

Якщо ви підозрюєте, що ваш раціон не задовольняє усіх потреб організму у мікроелементах – можливо, наприклад, ви не любите овочі – щоденне приймання полівітамінів та мінеральних добавок може позитивно вплинути на роботу імунної системи. Проте надмірне споживання вітамінів чи мікроелементів не зробить імунітет сильнішим. Більше – не обов’язково краще.

Чи можна поліпшити імунітет за допомогою біодобавок?

У магазинах повно товарів, що гарантують зміцнити імунітет: таблеток, біодобавок, чаїв. Попри те, що було встановлено, що деякі препарати здатні впливати на імунітет, досі немає жодних доказів того, що вони підсилюють імунітет настільки, щоб надійно захистити організм від інфекцій та хвороб. Довести, що якась речовина може підвищити імунітет, наразі є дуже складно. Наприклад, вчені не знають, чи дійсно рослини, які підвищує рівень антитіл у крові, мають користь для загального імунітету.

Стрес та імунна функція 

Сучасній медицині добре відомо про тісний зв'язок між розумом і тілом. Широкий спектр захворювань, зокрема розлад шлунку, кропив'янка і навіть серцеві захворювання, пов'язані з наслідками емоційного стресу. Та чи впливає стрес на імунну систему?

Стрес важко визначити. Те, що може здатися стресовою ситуацією для однієї людини, взагалі не є стресом для іншої. Коли люди стикаються із ситуаціями, які вони вважають стресовими, важко виміряти, скільки стресу вони відчувають, а дослідникам важко зрозуміти, наскільки суб'єктивним є судження людини про кількість стресу. Вчені можуть виміряти лише реакцію на стрес, наприклад, кількість ударів серця, але такі показники можуть змінюватися під впливом інших факторів.