Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

15 лютого – Стрітення Господнє

15 лютого православні християни святкують Стрітення Господнє, яке вважається одним із 12 найголовніших церковних свят у році.

Це одне з найдавніших свят у православʼї, а його історія сягає в глиб віків. Саме тому з цим днем повʼязано багато традицій, звичаїв та обрядів. Зі старословʼянської мови слово «стрітення» означає «зустріч». В цей день, згідно вірувань наших предків зима зустрічається з весною та відбувається переломний момент у річному циклі. Ну а в релігійних традиціях Стрітення – це символічний день, в який людство зустрічається зі своїм Спасителем.

Окрім християнських традицій цього свята, маса народних, язичницьких вірувань та обрядів повʼязана з посівним календарем і сільськогосподарськими роботами.

За традицією під час святого богослужіння в церкві освячують свічки та воду. В давнину люди вірили, що освячені цього дня свічки допомагали оберігати будинок від грози та бурі, посіви від граду чи вітру, а людину від хвороб. Стрітенську ж воду з церкви цінували нарівні з хрещенською. Водою освячували воїнів перед походами на битву, будинки, вулики та худобу.

Існує багато прикмет, пов’язаних зі святом Стрітення. Наприклад, вважається, якщо на Стрітення день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою та холодною.

У будь-якому разі, свято Стрітення віщує нам про скорий прихід довгоочікуваної весни, а отже, пробуджує щирі сподівання на добрі зміни і створює особливий піднесений настрій.

З нагоди свята у всіх православних храмах нашого району відбудуться урочисті святкові богослужіння з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

Тож, зі святом, саксаганці, й усього найкращого!