Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

15 лютого – Стрітення Господнє

15 лютого православні християни святкують Стрітення Господнє. Хоча це свято і не є вихідним, воно вважається одним із 12 найголовніших церковних свят у році.

Офіційно Стрітення почали відзначати ще у Візантійській імперії у далекому 542 році за часів правління імператора Юстиніана. Це свято є символом зустрічі людства з Месією, зустрічі Старого і Нового Завітів, а в народі також вважається, що в цей день зима зустрічається з весною. Саме слово «Стрітення» перекладається зі старословְ’янської мови як «зустріч», «радість».

Стрітення є сороковим днем після народження Ісуса Христа. За біблійними переказами саме у цей день Діва Марія принесла немовля в Єрусалимський храм на посвяту. Тоді ж усі дізналися про те, що саме цей малюк – це син Божий і спаситель людського роду.

На Стрітення у церквах особливим чином святять воду і свічки. Стрітенська вода вважається такою ж сильною і цілющою, як і водохресна. Вважається, що нею можна поїти хворих дітей, окропляти нові речі. Освячену ж Стрітенську свічку раніше запалювали під час грози, щоб уберегти оселю від негоди. Тому у народі такі свічки називали «громичними».

Як і під час усіх православних свят, у цей день не можна лаятися, сваритися та виконувати брудні хатні справи – прибирати чи прати. Не слід також у цей день вирушати у далеку мандрівку.

Існує багато прикмет, пов’язаних зі святом Стрітення. Наприклад, вважається, якщо на Стрітення день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою та холодною.

У будь-якому разі, свято Стрітення віщує нам про скорий прихід довгоочікуваної весни, а отже, пробуджує щирі сподівання на добрі зміни і створює особливий піднесений настрій. Тож, зі святом, саксаганці, й усього найкращого!