Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, 14 грудня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана дата була не випадково, адже саме цього дня, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше п’яти тисяч криворіжців, одні з перших кинулись на ліквідацію аварії. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

У 2016 році встановлено новий захисний саркофаг над четвертим  енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Це один з важливих етапів перетворення зони Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. Сьогодні задіюються значні ресурси на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, на соціальну підтримку ліквідаторів і потерпілих.

 14 грудня 2022 року о 08.00 год.  відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку Криворіжцям-учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з дотриманням усіх протиепідемічних заходів та карантинних обмежень.

Заходи проходили за участі керуючої справами виконкому Саксаганської районної у місті ради Надії Жильченко, ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, а також представників ветеранських організацій.  Присутні пок-лали квіти до пам'ятного знаку й вшанували пам'ять загиблих під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Ми висловлюємо велику пошану ліквідаторам Чорнобильської катастрофи. Низько схиляємо голови перед тими, хто усвідомлено й жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий обов'язок перед рідною землею.