Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До уваги голів ОСББ та ЖБК!

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині aбo за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового a6o нежитлового приміщення, а також будівлі i споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земель ну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок i належні до нього будівлі та споруди i його прибудинкова територія.

Згідно зі ст.7 зазначеного Закону, співвласники багатоквартирного будинку зобов’язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний i технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку i прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм.

Також, відповідно до cт.15 вказаного Закону, співвласник зобов’язаний використовувати    приміщення    за    призначенням,    дотримуватися    правил користування приміщеннями; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку i прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм.

Згідно зі ст. 8 зазначеного Закону, співвласники несуть відповідальність за

шкоду, заподіяну третім особам у результаті невиконання aбo неналежного виконання своїх обов’язків як співвласників. Відповідальність кoжного співвласника визначається пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до cт.15 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов’язаний використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку i прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм.

Згідно зі cт.18 вказаного Закону, об'єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов’язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний i технічний стан спільного майна, що належить співвласникам.

Ст.27 зазначеного Закону, встановлено, у порядку, передбаченому статутом, правління об'єднання може здійснювати страхування спільного майна від будь-яких видів ризику та прямих збитків.

Співвласники - власники квартир та/або нежитлових приміщень здійснюють страхування належних їм приміщень самостійно.

За наявності страхового випадку страхова сума виплачується об'єднанню aбo спеціально призначеному довіреному представникові для наступного використання в інтересах співвласників відповідно до статуту об'єднання.

Страхові виплати, отримані для компенсації збитків вiд нещасного випадку, в першу чергу використовуються на відновлення та ремонт.

Разом з цим, відповідно до Закону України «Про страхування», кожний співвласник має можливість застрахувати своє майно шляхом укладання відповідного договору та отримати кошти за понесені збитки, якщо це передбачено умовами договору.

Крім того, Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими Наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2020 за №76, встановлено, що у багатоповерхових будинках (десять поверхів i вище) двері на сходові клітки, які не задимляються, повинні бyти без запірних пристроїв. Входи зі сходових кліток на горище aбo покрівлю (при безгорищних дахах) повинні відповідати установленим вимогам будівельних норм.

Розміщення у допоміжних приміщеннях побутових речей, обладнання, інвентарю та інших предметів не допускається. Входи на сходові клітки i горища, а також підходи до пожежного обладнання й інвентарю не повинні бути захаращеними.