Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

150-річний ювілей Олександра Купріна

Талановитий Олександр Іванович Купрін написав величезну кількість чудових творів. Це класичний письменник, в арсеналі якого такі знамениті шедеври як: «Гранатовий браслет», «Олеся», «В темряві», «Молох» та інші. Розповіді, нариси, повісті, романи – все виходило з-під пера Олександра Івановича. Чимало його творів отримали друге життя, так як були екранізовані.

Відзначаючи 150-тирічний ювілей письменника, пропонуємо вам, читачі, познайомитися з цікавими фактами з життя і творчості Олександра Купріна, а також переглянути тематичну поличку.

1. Письменником Олександр Іванович став випадково. Коли він ще був курсантом військового училища, вирішив написати оповіданнячко «Останній дебют». Підписався «Ол. К-рин ». Перший твір Купрін написав, коли перебував на військовій службі, за що отримав дві доби карцеру. Після цього курсант Купрін назавжди вирішив покінчити з письменницькою діяльністю, але як покаже час все відбудеться з точністю до навпаки.

2. Перші твори Купріну допоміг опублікувати Іван Бунін, який гідно оцінив талант починаючого літератора.

3. Цікавий факт, що Купрін володів надтонким нюхом. Йому вдавалося розпізнавати всі компоненти парфумів, приводячи в захоплення парфумерів.

4. За своє життя Олександр Купрін освоїв 20 різних професій. Він був і боксером, і цирковим артистом, і землеміром, і вчителем, і актором, і рекламним агентом, і рибалкою, і повітроплавцем, і шарманщиком, і продавцем «пудерклозета інженера Тімаховіча» … Причому працював він не за гроші, йому просто було цікаво спробувати себе в новій ролі. Одного разу він навіть всю ніч гасив пожежу в Одесі. Він навіть встиг побувати злодієм і конокрадом.

5. Власні твори Купрін писав не поспішаючи, він був ледачим письменником.

6. Чи знаєте ви, що у Купріна були дружні стосунки з Буніним і Чеховим?

7. У літератора була досить дивна звичка. При зустрічі з людьми Купрін починав по-собачому обнюхувати їх.

8. У Севастополі Олександр Іванович взяв участь у повстанні моряків, укривши в себе 10 моряків з екіпажу бунтівного крейсера. Щоб відвернути увагу правоохоронних органів він прикинувся п’яним і ввалився в поліцейську дільницю.

9. Цікаво, що в 2014 р. був знятий серіал «Купрін».

10. Купрін помер у 1938 р. від раку стравоходу. Поховали письменника поруч з могилою Івана Тургенєва.