Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Домашні» пожежі

   Лише за останній тиждень рятівники 14 державної пожежно-рятувальної частини 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області двічі попереджували пожежі в житлових квартирах району через необережність власників.

   Обидва рази причиною виклику рятівників стало задимлення, що виникло під час занадто інтенсивного «приготування» їжі. Не всі знають, що банальне пригоряння їжі може стати причиною трагедії і не лише через загрозу виникнення пожежі. Більшість постраждалих при пожежі отримують навіть не опіки, а отруєння організму продуктами горіння.

   Тож шановні громадяни! дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Не залишайте без нагляду газові плити, на яких готуються страви, особливо не залишайте при включеному газу дітей вдома самих. Не варто займатися куховарством у стані алкогольного сп’яніння, відчуваючи сильну втому або прийнявши снодійне, якщо ви заснете при увімкненому газовому приладі, то в найкращому випадку вас розбудять рятівники, а в найгіршому…

   Якщо ви відчуваєте сильний запах диму в під’їзді, необхідно спробувати визначити джерело горіння. Це може бути сусідня квартира, поштова скринька або сміттєзбірник. У будь-якому разі, не зволікаючи, викликайте пожежну службу, за можливості сповістіть всіх сусідів. Краще залиште квартиру: вимкніть електроприлади і, зібравши документи, йдіть в безпечне місце. Ліфтом користуватися не рекомендується, можна задихнутися в маленькій кабінці, якщо він застрягне.

   У разі сильного задимлення сходових прольотів замкніться в квартирі, заткніть мокрими рушниками всі щілини в дверях можна лягти на підлогу і прикрити обличчя мокрою хусткою, або вийти на балкон. Не панікуючи повідомте людей на вулиці, що ви залишились в квартирі.