Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Будь яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям.

В народну пам’ять глибоко врізалася неоголошена афганська війна, відгомін якою ми відчуваємо й досі. Вона чорним смерчем пронеслася над просторами України, зачепила тисячі родин, які віддали своїх, часто єдиних синів до армії, не віддаючи, через яке пекло їм доведеться пройти.

Війна тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв. Під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. І щоб зараз не говорили про ту війну, наші солдати вчинили так, як велів їм обов’язок, як підказувала совість, а значить, правильно, тому що іншого шляху у них не було.

Так вчиняли всі українські військові, які за часів СРСР, а потім і Незалежності, виконували «інтернаціональний» та «миротворчий» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба, території колишньої Югославії, Іраку, в Придністров’ї, Абхазії та в багатьох інших «гарячих» точках планети. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

Кожен із цих славних воїнів України найкраще розуміє цінність людського життя і сутність мирного існування, кожен знає, як болісно оплакувати втрати, кожен із них чесний перед власною совістю і світлою пам’яттю.

Цього дня в усіх регіонах України проходять урочисті пам'ятні заходи і церемонії — покладання квітів до пам’ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав.

Так з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав 15 лютого 2022 року о 9:00 у Саксаганському районі відбудеться урочисте покладання квітів до Пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам.