Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Українські традиції святкування Старого Нового року

Українські традиції святкування Старого Нового року

   Старий Новий рік - це Новий рік, який святкували раніше за юліанським календарем (за старим стилем). Як і теперішній Новий рік, Старий Новий рік в ті часи святкували з 31 грудня на 1 січня, але після встановлення нового літо-числення (в 1918 році) дата святкування зрушилася на північ з 13 січня по 14 січня (за новим стилем). Після переходу на "новий стиль", за традицією, Старий Новий рік продовжують святкувати і сьогодні.
   В Україні традиція відзначати старий Новий рік, крім збереження тради-цій, пов'язана ще і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня - Василів день. Ще один момент: сучасний Новий рік ви-падає на різдвяний піст, а Старий Новий рік - вже ні.


                          Обряди і варіанти святкування Старого Нового року

   Вечір напередодні Старого Нового року збігався з українським народним святом Маланки. Святкування його походить від давнього, ймовірно, дохрис-тиянського звичаю. За християнським календарем - це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода спадає на Щедрий ве-чір разом з Василем-Місяцем сповістити господарів про майбутні урочистостіі погостювати в народі так і називається - гостини Меланки.

   За традицією, на Меланки (13 січня) готували ситну їжу до вечора, тому його ще називали Щедрим. Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, су-сіди йшли один до одного миритися, щоб "Новий рік зустріти в світі і згодою". А хлопці, які перед цим "отримали гарбуза", вдруге посилали сватів з надією на згоду.
   Обов'язковими частуваннями на столі в цей день були: пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. На ранок наступного дня (14 січня) молодь проводила щедрування і посівання, і просила у господарів бу-динку смачні дари.


                                       Святочні ворожіння на Старий Новий рік

   Старий Новий рік відомий своїми святочними ворожіннями і містерією, пов'язаної з ними. Дівчата в цей день споконвіку ворожили, щоб дізнатися про своє майбутнє, побачити судженого. У наш час дівчата , як і раніше, також прагнуть якомога швидше дізнатися про своє майбутнє.

 

Бажаємо Вам веселих свят та щасливого Старого Нового Року!