Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ освіти

У 2019 році відділ освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту» виконував покладені на нього самоврядні та управлінські повноваження, щодо реалізації державної політики в галузі освіти, створення умов для реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на отримання освіти.

Питання діяльності відділу освіти, навчальних закладів розглядалися на засіданнях виконкому районної у місті ради, колегії відділу освіти виконкому районної у місті ради:

-  «Про стан та перспективи розвитку дошкільної освіти району» (березень, виконком районної у місті ради),

-  «Про організацію в закладах освіти виховної роботи щодо благополуччя безпеки дитини» (лютий, колегія відділу освіти),

-  «Про стан виконання Закону України  «Про охорону дитинства» в частині соціального захисту дітей пільгових категорій» (квітень, колегія відділу освіти).

29 травня 2019 року проведено районну нараду керівників закладів освіти та батьківської громадськості, на нараді йшлось про  фінансування закладів освіти району щодо реалізації Концепції Нової української школи, про основні засади Нової української школи (практичні поради батькам щодо навчання дітей в першому класі), про основні форми здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти, окрему увагу було приділено інклюзивному навчанню.

28 серпня 2019 року проведено районну серпневу нараду педагогічних працівників закладів освіти району, де було розглянуто питання: про підсумки 2018-2019 навчального року та нововведення 2019-2020 року, про перші результати та труднощі реалізації Концепції «Нова українська школа»,  про питання з медичного обслуговування, законодавчі аспекти організації вакцинації дітей.

Необхідною умовою реалізації всіх нормативно-правових документів, що регулюють діяльність освітньої галузі, є стабільне й достатнє її фінансування. У 2019 році обсяг планових призначень по галузі «Освіта» району склали – 491 млн. грн. У першу чергу проводиться фінансування захищених статей: заробітної плати, організації харчування, оплати комунальних послуг і енергоносіїв. Заборгованості у виплаті заробітної плати працівникам освіти не було, виплачувалась доплата за престижність педагогічної праці, матеріальна допомога на оздоровлення, матеріальне стимулювання працівників (винагорода по ст. 57 Закону України «Про освіту»). 

За кошти міського бюджету здійснювалось вирішення першочергових проблем з функціонування закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази. У 2019 році по відділу освіти на проведення капітальних та поточних ремонтів в закладах освіти було сплановано більше 7 млн. грн., що збільшились до 8 млн. грн. за рахунок коштів, виділених на усунення наслідків стихійного лиха. За рахунок цих коштів в 18 закладах виконано  ремонти покрівель, ще в 17 закладах  -  часткову заміну застарілих вікон на енергозберігаючі, в п’яти закладах виконано ремонт спортивних залів, ще в  чотирьох  закладах –  окремих приміщень, в двох закладах  -  ремонт по заміні огорожі,   в дитячо-юнацькій спортивній школі  № 10 – ремонт конструкцій перекриття покрівлі, в дошкільному навчальному закладі № 259 –  ремонт павільйонів, в дошкільному навчальному закладі № 303 – ремонт міжпанельних швів, в загальноосвітній школі № 51 благоустрій подвір’я.

При підготовці до 2019-2020 навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період за рахунок бюджетних коштів у всіх закладах освіти району здійснено гідравлічні випробування та промивання системи теплопостачання, відповідно до перспективного графіку здійснено повірку та заміну приладів обліку енергоносіїв на загальну суму 234 тис. грн.  Третій рік поспіль, з міського бюджету виділяються планові бюджетні призначення на усунення аварійних ситуацій, в 2019 році ці кошти передбачено з розрахунку 13 тис. грн. на заклад та використано на поточний ремонт системи електроживлення в                  17 закладах, системи теплопостачання в дев’яти  закладах, системи водопостачання та водовідведення в 18 закладах. Виконано роботи з благоустрою прилеглої території закладів освіти: поточний ремонт асфальтного покриття на суму 1 млн. 36 тис. грн.,  послуги з спилювання сухостою та омолодження дерев, розпилу аварійних дерев на суму 427 тис. грн.

Важливою складовою у функціонуванні закладів освіти є створення безпечних умов навчання та праці. Так, протягом 2019 року розроблено документацію та встановлено автоматичні пожежні сигналізації в  семи  закладах на загальну суму 2,5 млн. грн., здійснено обробку дерев’яних конструкцій горищ вогнезахисною сумішшю в трьох закладах на суму 136 тис. грн., закуплено нові вогнегасники та повірені в повному обсязі наявні  вогнегасники, пожежні крани на суму 288 тис. грн.

З метою забезпечення санітарного законодавства, вже третій рік поспіль, міським бюджетом передбачено значні видатки на придбання миючих та дезінфікуючих засобів для закладів освіти, в 2019 році вони становили 569 тис. грн., станом на жовтень придбані засоби поставлено до закладів освіти району. На постійному контролі знаходиться якість питної води, що використовується для приготування їжі та питного режиму. Всі заклади освіти  обладнані системами доочищення питної води, обслуговування та підтримка у належному стані яких щорічно здійснюється за рахунок коштів міського бюджету. Коштом міського бюджету здійснюється придбання сучасного, більш енергозаощадли-вого технологічного та холодильного обладнання,  закуповується посуд та інвентар, меблі для обідніх залів. Протягом 2019 року на оновлення матеріально-технічної бази шкільних їдальнь спрямовано кошти в розмірі 1 млн. 284 тис. грн. (162 тис. грн. технологічне та холодильне обладнання, 778 тис. грн. на посуд та інвентар, 344 тис. грн. на меблі). 

2019-2020 навчальний рік - другий рік реалізації реформи «Нова українська школа». В нових нормативних документах приділено багато уваги створенню освітнього середовища для учнів. За рахунок коштів державні субвенції та міського бюджету у заклади освіти було придбано:

- сучасні одномісні парти для кожного першокласника,  ноутбук та  дидактичні матеріали  на кожен перший клас;

-  379 ноутбуків для шести шкіл,  в яких співвідношення кількості учнів на один персональний комп’ютер перевищує десять учнів на один комп’ютер, до мережі Інтернет підключено двадцять закладів, які мають швидкість доступу до Інтернету менше 30 Мбіт/с;

- на придбання мультимедійного обладнання, велотренажери, обладнання для психологічного розвантаження для інклюзивних та спеціальних класів;

- мультимедійні комплекси та акустичні системи для оснащення ресурсних кімнат для дітей з особливими освітніми потребами;

- ноутбуки для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов;

- дидактичні матеріали для обладнання кабінетів української мови в школах з навчанням мовами національних меншин.

Здійснюється пошук і інших шляхів, що надають можливість покращення  матеріально-технічної бази закладів освіти. У 2018 році 13 закладів освіти району у активній співпраці з громадськими організаціями, батьківською громадськістю здобули перемогу в конкурсі проектів місцевого розвитку «Громадський бюджет». Відповідно до положення цього конкурсу  реалізація проектів-переможців відбувалась у 2019 році, загальна сума їх реалізації  становила 5 млн. 458 тис. грн. Роботи по реалізації цих проектів завершуються.

Новий навчальний рік у закладах освіти району розпочато вчасно та організовано. Для забезпечення права дітей на якісну дошкільну освіту в  районі функціонує три навчально-виховні комплекси «Дитячий садок – школа» та 27 дошкільних навчальних закладів. З першого вересня 2019 року функціонує  244 вікових групи для  4369 дітей віком від двох до шести років.

Одним із інформативних показників щодо стану дошкільної освіти є  показниках кількості дітей в закладах дошкільної освіти на 100 місць. Тут спрацьовує формула, чим менше показник тим краще. На початку цього навчального року середній  показник по району становить 110 дітей на 100 місць (для порівняння в 2018 році складав 114). Відповідно списочне  перевантаження мають  окремі заклади дошкільної освіти в густонаселених  мікрорайонах. Динаміка ж останніх років свідчить про поступове зменшення народжуваності та відповідно кількості дітей дошкільного віку, що буде надалі сприяти розвантаженню існуючих груп та приведення  чисельності дітей до нормативної наповнюваності. Разом з тим, на сьогодні прослідковується тенденція щодо збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами. На виконання запитів батьків в цьому навчальному році в дошкільних навчальних закладах №№ 194, 202, 295 здійснено перепрофілювання груп загального розвитку на спеціальні  для дітей з порушеннями зору, з вадами мовлення та з затримкою психічного розвитку.

У 27 загальноосвітніх навчальних закладах створено належні умови для реалізації права громадян на здобуття загальної середньої освіти, станом на перше вересня 2019 року в них  працює 558 класів для 15121 учня. Здійснено відповідні заходи щодо організації навчання за індивідуальною формою: педагогічним патронатом охоплено 55 дітей, сімейною формою – одна дитина, інклюзивне навчання організовано для 26 дітей. На початок навчального року сформовано державну статистичну звітність закладів загальної середньої освіти, зведену звітність по району. Відділом освіти виконкому районної у місті ради та закладами освіти району вживаються вичерпні заходи щодо повного охоплення навчанням дітей шкільного віку. З метою виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» за інформацією закладів освіти району сформовано районний реєстр дітей шкільного віку. Кожний навчальний заклад має банк даних дітей, схильних до невідвідування школи без поважних причин. Заклади освіти щотижнево звітують перед відділом щодо дітей, які не відвідують заняття без поважної причини. Відділом освіти, службою у справах дітей виконкому районної у місті ради, загальноосвітніми навчальними закладами району вживаються заходи щодо повернення таких учнів до навчання.

Збережена мережа позашкільних навчальних закладів. В районі працюють шість позашкільних навчальних закладів: Центр дитячо-юнацької творчості «Сонях», Станція юних техніків, Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник», Центр спорту для дітей та молоді  «Олімп», в яких виховується  3232 дітей у 86 гуртках, дитячо-юнацькі спортивні школи № 8, 10, у якій займається 1136 дітей у 97 спортивних групах.

Пріоритетним напрямком розвитку освіти району залишається  створення здоров’язберігаючого середовища в навчальних закладах. Відділом освіти виконкому районної у місті ради здійснюється систематичний аналіз фактів травмування дітей під час освітнього процесу та у побуті. За звітній період на нарадах керівників закладів освіти розглянуто питання «Про статистичні дані щодо випадків травмування серед вихованців, працівників закладів освіти району під час освітнього процесу та в побуті», «Про підсумки проведення тижня безпеки життєдіяльності та Дня цивільного захисту в закладах загальної середньої та позашкільної освіти району», «Про організаційні заходи щодо забезпечення виконання вимог чинного законодавства з безпеки життєдіяльності під час роботи відпочинкових таборів». У вересні 2019 року проведено  установчу нараду-семінар з відповідальними з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

10 квітня 2019 року проведено районний тур Всеукраїнського фестивалю Дружин юних пожежних серед загальноосвітніх навчальних закладів району. Команда Криворізької спеціалізованої школи № 118 посіла І місце та представила район на міських змаганнях. На базі Криворізької загальноосвіт-ньої школи № 41  23 квітня 2019 року організовано проведення районного показового Дня цивільного захисту серед закладів загальної середньої освіти за темою «Дії керівного складу цивільного захисту, формувань цивільного захисту та працівників закладу освіти при виникненні надзвичайної ситуації соціального характеру (замінування у закладі освіти)». 21 травня 2019 року на базі комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)  № 197» проведено районний показовий День цивільного захисту «Створення умов для проведення Тижня безпеки дитини та організація екстреної евакуації учасників освітнього процесу в умовах виникнення надзвичайних ситуацій соціального характеру» з евакуацією учасників освітнього процесу до закладу позашкільної освіти.

Створено   умови   для  організації   гарячого харчування дітей. Вартість харчування в садочках  для дитини  до трьох  років  становить 22,50 грн., старших –  26,10 грн., середня вартість харчування в школах становить 15 грн. Безкоштовним харчуванням в закладах освіти району охоплено 7518 дитину, в тому числі 177 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 198 дітей з інвалідністю, 322 дитини з малозабезпечених та багатодітних сімей, 56 дітей з багатодітних сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, 74 дітей, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, 498 дітей з компенсуючих та санаторних груп дошкільних закладів, 6024 учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

З метою забезпечення повноцінного відпочинку та зайнятості дітей і підлітків у літній період 2019 року створено належні умови для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи. Згідно з рішенням виконкому районної у місті ради від 15.05.2019 № 190 «Про організацію літнього оздоровлення та відпочинку дітей і молоді у 2019 році» у І зміну було організовано роботу 27 тимчасових таборів відпочинку з денним перебуванням дітей (ТТВ), у  ІІ зміну – 9. Відділом та закладами освіти району проведено відповідну роботу  по підготовці тимчасових таборів відпочинку з денним перебуванням дітей, отримання актів готовності тимчасових таборів відпочинку до відкриття.  На контролі відділу освіти перебували питання організації в цих закладах якісного харчування, дотримання охорони праці та безпеки життєдіяльності, організації цікавого та змістовного дозвілля дітей. Всього охоплено змістовним дозвіллям 4289 дітей, що складає 35,4% від загальної кількості учнів закладів освіти району. До відпочинку в таборах залучено дітей пільгових категорій, з них 52 дитини-сироти, позбавлені батьківської опіки, 102 дитини, родини яких опинилися в складних життєвих обставинах, 40 дітей-інвалідів, 215 дітей з багатодітних родин, 102 дитини,  батьки яких є учасниками АТО та ООС.

Влітку 2019 року у дитячих оздоровчих таборах «Слава», «Сонячний» та «Старт» було оздоровлено 867 дітей, а саме 356 обдарованих дітей, 71 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, 200 дітей із багатодітних родин, 17 дітей з малозабезпечених родин, 44 дитини, які перебувають на диспансерному обліку, 118 дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій, 37 дітей з інвалідністю, 21 дитина з числа внутрішньо переміщених осіб, дві дитини, родини яких опинились в складних життєвих обставинах, одна дитина, батько якої загинув на виробництві.

Актуальним напрямком  діяльності відділу та закладів освіти залишається забезпечення правового та соціального захисту дітей пільгових категорій.  Протягом вересня 2019 року оновлено базу дітей пільгових категорій, на обліку відділу освіти перебуває 3997 дітей. За звітний період здійснено виплати грошової допомоги 19 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку. Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування видано 12 єдиних квитків, який надає право його власнику на безкоштовне  відвідування  кінотеатрів,  виставок, музеїв, спортивних споруд, безкоштовний проїзд у громадському міському транспорті. На виконання рішення Криворізької міської ради від 24. 12. 2015 № 53 «Про затвердження Програми підтримки багатодітних сімей та дітей пільгових категорій у м. Кривому Розі на 2016-2020 роки» відділом освіти виконкому районної у місті ради в березні 2019 року було проведено акцію-конкурс «Моя велика родина» для дітей із багатодітних родин, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах. 18 квітня 2019 року на базі Криворізької загальноосвітньої школи № 41 відбулося урочисте свято-нагородження переможців районної акції-конкурсу.

З метою підтримки дітей пільгових категорій проводиться ряд районних культурно-масових заходів: свято до Дня захисту дітей, спортивно-розважальний фестиваль «Повір у себе» для дітей-інвалідів, які навчаються вдома, новорічні вистави для дітей пільгових категорій 1-4 класів у палаці культури «Мистецький», ялинки на воді на базі дитячо-юнацьких спортивних шкіл для дітей, родини яких опинилися в складних життєвих обставинах, новорічне свято для дітей,  батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитерористичної операції на сході України на базі навчальних закладів району.

У закладі освіти все починається з педагога. І хоча результати навчання та виховання учнів залежать від трьох чинників: хто навчає, кого навчають, як навчають, - важко сказати, що найважливіше.

Кадрова політика району здійснюється планово. Із 1755 педагогів, які працюють у закладах освіти району, 1466 чоловік (83,5%) мають повну  вищу освіту, 136 (7,6%) –  базову вищу, 123 (7 %) –  неповну вищу, 31 (1,8%) – середню. Вищу, першу та другу кваліфікаційні категорії мають 1057 чоловік (60,2%), що свідчить про достатній рівень кваліфікації педагогів.

 Багато  педагогів працює в закладах освіти понад 10 років – 400 (22,7%), понад 20 років 781 (44,5%). Кількість працюючих педагогів, які досягли пенсійного віку, кожного року збільшується й зараз це становить 13,6% від загальної кількості педагогів. Важливим кроком до омолодження педагогічного складу району є поповнення  молодими педагогами – випускниками вищих педагогічних навчальних закладів у серпні кожного року. У цьому році в закладах освіти району почали свою педагогічну діяльність 33 випускники педагогічних вузів та педучилищ.

У 2019 році  заклади освіти укомплектовані педагогічними працівниками на 93%.  Потребу становлять посади вихователя дошкільного навчального закладу (16ставок),  інструктора з фізичної культури (6,8 ставки), керівник музичний (3,5 ставки), практичного психолога (2,5 ставки), соціального педагога (1,5 ставки). Відділом освіти, керівниками закладів освіти здійснюється робота щодо заповнення існуючих вакансій кваліфікованими кадрами.

Для педагогічних працівників району забезпечено організацію підвищення кваліфікації. За вказаний період 1114 педагогічних працівників пройшли курсову підготовку на базі Криворізького педагогічного інституту Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет», 230 педагогів - на базі Комунального вищого навчального закладу  «Дніпровська академія неперервної освіти».  На курсах за програмою «Нова українська школа» пройшли навчання 39 вчителів, 25 директорів закладів загальної середньої освіти.

В 2019 році чотири вчителя початкових класів  закладів освіти району успішно пройшли сертифікацію (експертне оцінювання професійних компетентностей, самооцінювання власної педагогічної майстерності, оцінювання фахових знань та умінь шляхом зовнішнього незалежного тестування).

Якість роботи відділу та закладів освіти засвідчують перемоги на різного рівня конкурсах:

- 25 учнів закладів освіти району стали переможцями обласного етапу всеукраїнських учнівських олімпіад;

- учениця Криворізької спеціалізованої школи № 107 посіла ІІІ місце на заключному Всеукраїнському етапі  олімпіади з іноземної мови;

- 18 учнів здобули перемоги у обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України;

 - два учні Криворізького природничо-наукового ліцею посіли другі місця  на заключному Всеукраїнському етапі цього  конкурсу  та відзначені стипендією Президента України, ще одна учениця цього закладу посіла третє місце у цьому ж  конкурсі;

- 103 вихованця дитячо-юнацьких шкіл №№ 8, 10, Центру спорту дітей, юнацтва та молоді «Олімп», Центру дитячої та юнацької творчості «Сонях» стали призерами чемпіонатів України за різними видами спорту;

- 245 вихованців позашкільних навчальних закладів району стали призерами міжнародних фестивалів  та конкурсів;

- 5 закладів освіти району є призерами Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти  2019» (школи №№ 31, 51, гімназія № 91,  дошкільні заклади №№ 190, 303);

- сім закладів освіти району є призерами Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» (Золоті медалі отримали Криворізький навчально-виховний комплекс № 35 «Імпульс», Криворізька загальноосвітня школа № 51,  навчально–виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад комбінованого типу – загальноосвітня школа І ступеню № 278» та дошкільний навчальний заклад № 295, срібні медалі отримали санаторний дошкільний навчальний заклад № 156, Криворізька загальноосвітня школа № 72, Криворізька загальноосвітня школа № 19);

- вчитель початкових класів   № 31 Гуменюк Марія Юріївна посіла  ІІІ місце в обласному етапі конкурсу «Учитель року» у номінації «Вчитель інклюзивного класу»;

- керівник гуртка Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» Покусай Сергій Євгенійович посів ІІІ місце в міському етапі Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка».