Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День української писемності та мови

Щорічно 9 листопада, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, усі, хто в серці відчуває себе українцем, відзначають День української писемності та мови. Свято встановлено 9 листопада 1997 року Указом Президента України Леоніда Кучми із метою підтримки ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

У цей день в усьому світі проводяться різноманітні урочистості, під час яких відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, розпочинається Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

У День української писемності та мови на Українському радіо традиційно проводиться радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

9 листопада 2019 року заклади загальної середньої освіти Саксаганського району активно долучилися до відзначення цього свята. Учасники освітнього процесу проводять різноманітні виховні заходи, спрямовані на популяризацію українського слова.

Так, у КЗШ № 122 цього дня панувала особлива атмосфера. На дверях кожної класної кімнати можна було прочитати вислови відомих людей, прислів’я про мову та її значення в житті людини. Рекреації другого і третього поверхів прикрасила «фотосушка», яка демонструє правильне наголошування слів. Учні та вчителі підготували інформаційні дайджести, які, зокрема, у рубриці «Топ -10» висвітлюють найцікавіші факти про нашу державну мову. Учителем української мови Л. Безрукавою проведено відкритий урок «Ступені порівняння прислівників», на якому значна частина мовного матеріалу була присвячена цій знаменній даті.

Фінальним акордом дня стало театралізоване дійство «Як парость виноградної лози, плекайте мову», яке підготували вчителі- філологи школи разом із учнями і волонтером Корпусу Миру Б. Соколом. Школярі «пололи мовний бур’ян», викорінювали цей покруч із мовлення, інсценуючи гуморески П. Глазового та Л. Безрукавої. Не залишила жодного байдужого в залі мініатюра, учасником якої був волонтер.

Тож пам’ятаємо всі промовистий меседж «Рідну мову знати модно і престижно!»