Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Від Інгульця до Даманського краще району нема Саксаганського

   Ось і промайнуло 40 років з дня заснування Саксаганського району. Тільки-но відмічали 35-річчя рідному району, а вже – 40! За ці роки наш улюблений район став ще гарнішим, чистішим та зеленішим. І по-справжньому від Інгульця і до Даманського краще району нема Саксаганського, так вирішили учасники районної акції «40 кроків до 40-річчя Саксаганського району».

   Стартувала акція в квітні 2015 року, в ній взяло участь майже 17 тисяч вихованців позашкільних навчальних закладів, дітей та учнівської молоді дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. А розпочали районну акцію з конкурсів озеленення  «Школа-мій рідний дім», «Галерея кімнатних рослин» та районної зеленої акції «Подаруй квітку щастя». Діти з великою любов’ю облаштовували території шкіл та мікрорайонів, висаджували дерева, кущі та квіти.  Учні Криворізьких шкіл №№ 14, 19, 21, 43, 41, 68, 119, 120, 122, 124, КСШ № 74, 118, КНВК №35, КГ№ 91, КПНЛ долучилися до V ювілейної Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою» та прибрали від сміття балку Калєтіна, пофарбували міст, що веде до міської лікарні № 2, працювали у водній зоні мікрорайонів «Сонячний», «Ювілейний».

   Крокували до 40-річчя улюбленого району і вихованці позашкільних навчальних закладів. На базі КПНЗ «Центр дитячої та  юнацької творчості «Сонях» проведено конкурс-виставку малюнків «Мій рідний Саксаганський район». Чудові пейзажі, улюблені куточки відпочинку, духовні місця району було відображено в дитячих малюнках. До конкурсів залучалися не тільки вихованці закладу, а й учні загальноосвітніх шкіл та їх батьки. Переможців та учасників конкурсу  запросили на конкурсно-розважальну програму «Ми - Саксаганці!», яка проходила у травні 2015 на базі  КПНЗ «Центр дитячої та  юнацької творчості «Сонях». У листопаді 2015 року на базі КПНЗ «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» діти загальноосвітніх навчальних закладів та вихованці позашкільних навчальних закладів мають змогу помилуватися краєвидами рідного району під час роботи фотовиставки «Саксаганські краєвиди», яку підготували майже 30 учнів та вихованців загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів району.

   «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», говорив М. Рильський. З метою виховання в учнівської  молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, бажання пізнавати і вивчати історико-культурні надбання наших земляків, природне довкілля району загальноосвітніми навчальними закладами проведено цікаві інтерактивні заходи. Це і конкурс-захист проектів тематичного дня (КЗШ № 43), конкурс дослідницьких робіт «Історія поруч» (КЗШ № 72), інтегрований захід «Ріднішого району мені не знайти» (КЗШ № 120), історичний огляд «Саксаганські горизонти» (КЗШ № 113), веб-квест «Вулицями рідного району» (КЗШ № 68). У травні 2015 року на базі КПНЗ «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» відбувся зліт пошукових загонів загальноосвітніх навчальних закладів «Історія району в назвах вулиць». Пошуковці підготували цікаві виступи з презентаціями про історію виникнення назв вулиць Саксаганського району, поділилися своїми дослідженнями про видатних людей, які проживають або проживали в нашому районі. З великою любов’ю діти розповідали про пам’ятники, дитячі майданчики,  затишні оновлені сквери свого району.

   В ході акції «40 кроків до 40-річчя Саксаганського району» на базі КПНЗ «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник»  у березні 2015 року пройшов районний конкурс на кращу розробку екскурсійного маршруту ріднокраєм. Переможцями конкурсу стали  члени гуртка «Географи-краєзнавці» КПНЗ «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» з роботою «Перлини Саксаганщини». До Вашої уваги надаємо витяг з розробки цієї екскурсії (додається).

   Підходить до фінішу районна акція. Скільки цікавого дізналися не тільки діти а й дорослі при підготовці та проведені заходів. І дійсно, всі учасники акції підтвердили слоган «Від Інгульця і до Даманського краще району нема Саксаганського».