Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Серпень багатий на свята

Останній місяць літа багатий на свята, адже православні християни традиційно святкують три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Ці свята не лише нагадують нам про шанування релігійних звичаїв, а й натякають, що осінь зі своїми щедрими дарами уже на порозі.

У день Медового Спасу (він же Маковія), традиційно починається Успенський піст. Його приходу найбільше чекали пасічники. Кожен бджоляр за два-три дні до свята «підрізав бджоли» - визначав, скільки меду взяти собі, скільки залишити бджолам, щоб вони перезимували. Напередодні свята вони пригощали медом сусідів, друзів і обов’язково бідних людей. За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити  Богові  і  лише  після  цього  споживати   самим. Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Також у цей день прийнято випікати пряники, пироги та млинці з медом і маком. Напередодні Маковія обов’язково виготовляли “маковійську квітку” аби посвятити її разом з водою в церкві, а також заговлялися на двотижневий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.

На Яблучний Спас зазвичай освячують у церкві яблука та інші фрукти та вірять, що вони набувають чудодійних властивостей. Добрі українські господині готують з яблук різні страви та роблять заготовки на зиму.

Відзначення останнього, третього Горіхового Спасу, пов’язане із закінченням жнив та літа. У цей день випікають хліб із нового врожаю, і після  освячення  він  є  головним  на  столі.  Поряд   з   ним   також   мають бути мед, яблука та горіхи.

Святами Спаса завершується останній календарний місяць літа. Тому народна мудрість і говорить: «Прийшов Спас — тримай рукавиці про запас!»

Щиро вітаємо з чудовими серпневими святами. Нехай панує лад у ваших сімʼях!