Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України та зняття з реєстрації місця проживання людини, яка померла на тимчасово окупованій території України

Реєстрація місця проживання дитини здійснюється на підставі свідоцтва про народження.

Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі свідоцтва про смерть.

Для того, щоб свідоцтва про народження дитини або смерті близької людини, що були видані самопроголошеною владою так званих “ЛНР”, “ДНР” та Криму, мали юридичну силу на території України – потрібно пройти спеціальну процедуру "легалізації", для чого Міністерством юстиції України складені наступні пам’ятки.

Перш за все варто зазначити, що ці процедури однакові як для переселенців, так і тих, хто досі мешкає в Криму чи на окупованому Сході України.

Пам’ятка щодо процедури отримання свідоцтва про народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України: для отримання свідоцтва про народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України (АР Крим, м. Севастополь та окремі райони Луганської та Донецької областей), необхідно подати до будь-якого суду заяву про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею – належні докази. Заява подається батьками дитини чи іншими заінтересованими особами.

Пам’ятка щодо процедури отримання свідоцтва про смерть, коли особа померла на тимчасово окупованій території України: для отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України (АР Крим, м. Севастополь та окремі райони Луганської та Донецької областей), необхідно подати до будь-якого суду заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею – належні докази. Заява подається родичами померлого або їх представниками.

Судовий збір за подання таких заяв до суду не справляється.

Такі справи розглядаються судом невідкладно з моменту надходження відповідних заяв. За результатами розгляду заяви суд постановляє рішення про встановлення факту народження дитини з зазначенням відомостей про батьків або встановлення факту смерті особи або (у разі неналежної форми заяви або відсутності вказаних у заяві документів) про повернення заяви, або (у разі недостатніх доказів) про відмову.

Для отримання свідоцтва про народження або свідоцтва про смерть особа подає до найближчого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та паспорт громадянина України.

Також нагадуємо, що на період карантину контактний прийом замовників послуг здійснюється виключно за  попереднім записом.

Мешканці району мають можливість записатися на прийом до відділу:

- e-mail: [email protected];

- skype: [email protected];

- за телефонами 097-768-48-83, 94-82-15.

Прийом громадян у відділі здійснюється з 8-30 до 15-30 (з 12-30 до 13-00 проводиться санітарна обробка приміщення) щоденно, окрім суботи та неділі.

Піклуйтеся про себе та своїх близьких!