Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Патронатне виховання

Патронатна сім’я – це європейська новітня форма сімейного виховання.

Якщо рідні батьки дитини втратили роботу чи житло, хворіють або мають залежності, не вміють піклуватися про власних дітей, поводяться з ними жорстоко або недбало, залишають дітей без догляду - такій дитині може тимчасово прийти на допомогу сім’я патронатного вихователя.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітація в сім’ї патронатного вихователя дитини, яка перебуває у складних життєвих обставин та одночасне надання спеціалістами інтенсивних підтримуючих  послуг її батькам для вирішення проблем, що призвели до розлучення з дитиною.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

У 2017 році Постановою Кабінету Міністрів України затверджено «Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя».

За рахунок коштів державного бюджету патронатному вихователю щомісячно виплачується грошове забезпечення у розмірі п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць, що складає близько 10000 грн.

На утримання дитини виплачується соціальна допомога у розмірі 
2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, що складає близько 6000 грн.

Порядок передбачає механізм здійснення видатків на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатоного вихователя на період 2019-2027 роки.

Якщо у Вас виникло бажання захисти дитину, яка опинилися в складних життєвих обставинах та створити сім’ю патронатного вихователя, звертайтесь до служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. Володимира Великого, 32, телефон 94 82 08 або Криворізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Павла Глазового, буд.4а.

Патронат над дитиною - швидка  і вчасна допомога дитині та її родині в громаді

Що таке послуга патронату над дитиною та які переваги її запровадження у громаді?