Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування з місцевих виборів

Шановні мешканці міста!

   Незабаром відбудуться місцеві вибори. Основним завданням відділів ведення Державного реєстру виборців міста є складання попередніх списків виборців, виготовлення іменних запрошень, складання уточнених списків виборців для підготовки і проведення голосування з виборів депутатів обласної, міської, районної у місті ради, міського голови.

   Для підготовки та проведення голосування з місцевих виборів орган ведення Реєстру складає попередній список виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, утвореної на території, на яку поширюються його повноваження після опрацювання відомостей про виборців подані керівниками органів, закладів, установ, посадовими особами відомості згідно із Законом України "Про Державний реєстр виборців" до формування попередніх списків.

   До попереднього списку на звичайній виборчій дільниці включаються громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України та відносяться до цієї виборчої дільниці за своєю виборчою адресою, визначеною за зареєстрованим місцем проживання згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

   До попереднього списку не включаються:

- особи, які вибули (у тому числі тимчасово на день голосування) зі своєї виборчої адреси;

- громадяни України, які не мають зареєстрованого місця проживання;

- особи, які вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах: військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

   Відомості про виборців у попередньому списку зазначаються в порядку їх виборчих адрес так, щоб відомості про виборців з однаковою виборчою адресою були розміщені поруч.

   Попередній список виборців виготовляється в одному примірнику та на кожному аркуші засвідчується підписом керівника органу ведення Реєстру і скріплюється печаткою цього органу.

   Попередній список на паперовому носії та іменні запрошення передаються органом ведення Реєстру дільничній виборчій комісії відповідної звичайної виборчої дільниці не пізніш як за тринадцять днів до дня голосування на відповідних місцевих виборах. Передача списків виборців та іменних запрошень здійснюється у спеціально виділеному для цього приміщенні, де розташований орган ведення Реєстру.


Ознайомлення виборців із попереднім списком на звичайній

виборчій дільниці та усунення неправильностей у списку виборців

   Виборець має право ознайомитися із попереднім списком у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. У разі якщо виборець виявив неправильності у попередньому списку, він може звернутися до дільничної виборчої комісії чи безпосередньо до органу ведення Реєстру із заявою про уточнення попереднього списку або до суду за місцезнаходженням виборчої дільниці з адміністративним позовом про уточнення списку виборців. Заява про уточнення попереднього списку оформлюється відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян" та подається виборцем особисто. У разі якщо виборець за станом здоров’я не може особисто подати заяву, дільнична виборча комісія за зверненням такого виборця зобов’язана забезпечити прийняття у нього заяви в інший спосіб.

До заяви про уточнення попереднього списку додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості.

   У разі виявлення невключення особи до попереднього списку на звичайній виборчій дільниці до заяви додаються документи (копії документів), що підтверджують наявність у такої особи права голосу на відповідних місцевих виборах та належність її зареєстрованого відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місця проживання до цієї виборчої дільниці.

Документом, який підтверджує відомості про особу (прізвище, ім’я, по батькові, дату народження), громадянство України, належність її місця проживання до відповідної виборчої дільниці, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які недавно набули громадянства України), копії відповідних сторінок якого додаються до заяви.

   Заява про уточнення попереднього списку може бути подана до дільничної виборчої комісії чи органу ведення Реєстру не пізніш як за п’ять днів до дня голосування. Заява, подана після зазначеного строку, залишається без розгляду.

   Дільнична виборча комісія розглядає заяву про уточнення попереднього списку на своєму засіданні протягом одного дня.

   За результатом розгляду такої заяви дільнична виборча комісія приймає рішення про її передачу до органу ведення Реєстру, яке невідкладно направляється відповідному органу ведення Реєстру разом із заявою виборця та доданими до неї документами (копіями документів). Зазначене рішення дільничної виборчої комісії не пізніше наступного дня після дня його прийняття видається особі, яка подала заяву, а також у той самий строк надсилається особі, якої воно стосується (якщо така особа не є особою, яка подала заяву).

   Орган ведення Реєстру розглядає заяви виборців про уточнення попереднього списку, передані дільничною виборчою комісією, а також подані йому безпосередньо, в установленому статтями 19 та 20 Закону України "Про Державний реєстр виборців" порядку. Про результати розгляду цих заяв орган ведення Реєстру повідомляє осіб, які їх подали.

   Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді такого адміністративного позову звертається із запитом щодо уточнення відомостей про виборця до відповідного органу ведення Реєстру, який зобов’язаний невідкладно надати відповідь на запит суду.

Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Реєстру або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії.

   Звертаємо увагу, що у попередньому списку напроти прізвищ виборців, постійно не здатних пересуватися самостійно, у графі "Примітки" робиться відмітка "НСП" Для такої категорії громадян членами дільничної виборчої комісії буде організоване голосування вдома.