Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До уваги внутрішньо переміщених осіб!

Кому з внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжать  виплати ще на 6 місяців?

З 01 березня 2024 року допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам буде автоматично призначено ще на 6 місяців непрацездатним особам:

  • пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям (за окремим переліком);
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з  їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Кому з внутрішньо переміщених осіб треба звернутися з заявою про продовження виплат?

Деякі категорії внутрішньо переміщених осіб зможуть претендувати на продовження виплат з 01 березня 2024 року після подачі нової заяви.

Умовою для отримання допомоги є матеріальний стан сім’ї: розмір доходу на особу не має перевищувати 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність).

Право на продовження допомоги надалі матимуть наступні категорії громадян, які вже в лютому 2024 року можуть звернутися з заявами на подовження виплат:

  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій;
  • родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (за окремим переліком);
  • малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).

Умовою для отримання допомоги на проживання в сім’ях, де є працездатні особи, – працевлаштування таких осіб або реєстрація ФОП чи отримання допомоги на здобуття економічної самостійності чи отримання ваучера на навчання, та наявність у складі сім’ї дітей віком до 14 років.

Допомогу також зможе отримувати родина, в якій непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та сім’ї з дітьми, які навчаються в школі чи вищому навчальному закладі.

Водночас, якщо після призначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.

Внутрішньо переміщені особи, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або зняті з обліку внутрішньо переміщених осіб через те, що вони повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.

Звертатися з заявою про призначення з 01 березня 2024 року допомоги на проживання можливо вже починаючи з 01 лютого 2024 року. Якщо заявник буде відповідати встановленим критеріям, допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 01 березня 2024 року.

За більш детальною інформацією можливо звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради за адресою:  вул. Святителя Григорія Богослова, 16А, м. Кривий Ріг, 50036 (консультації за телефонами: 098 360 20 04, 097 828 81 45, 097 828 81 75).