Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Стрітення Господнє

15 лютого, православні християни відзначатимуть Стрітення Господнє – одне з найважливіших церковних свят, присвячене принесенню немовляти Ісуса Христа до храму Єрусалима на 40-й день після Різдва.

Офіційно Стрітення почали відзначати ще у Візантійській імперії у далекому 542 році за часів правління імператора Юстиніана.

З давніх-давен Стрітення в народному уявленні було пов’язано з першою зустріччю весни. Цього дня в храмах прийнято освячувати воду, яку потім використовують у лікувальних цілях.

У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо - туди де була зима. По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати. Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро будуть потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час.

Існує багато прикмет, пов’язаних зі святом Стрітення. Наприклад, вважається, якщо на Стрітення день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою та холодною.

У будь-якому разі, свято Стрітення віщує нам про скорий прихід довгоочікуваної весни, а отже, пробуджує щирі сподівання на добрі зміни і створює особливий піднесений настрій.

З нагоди свята у всіх православних храмах нашого району відбудуться урочисті святкові богослужіння з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

Тож, зі святом, саксаганці, й усього найкращого!