Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Загиблим – світла пам`ять, живим – пошана

   З метою  реалізації у районі завдань Президента України щодо забезпечення соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав, інвалідів війни та сімей загиблих та померлих учасників бойових дій, а також патріотичного виховання підростаючого покоління  розпорядженням голови районної у місті ради від 02 вересня 2013 року № 143 “Про відзначення в районі Року учасників бойових дій на території інших держав у 2014 році, визначено  ряд заходів на рік, а саме:

- проведення обстеження матеріально-побутових умов проживання інвалідів війни в Афганістані та членів сімей загиблих та померлих учасників бойових дій в Афганістані;

- перевірка пенсійних справ щодо правильності нарахування пенсій учасників бойових дій на території інших держав;

- надання санаторно-курортних путівок учасникам бойових дій на території інших держав, які перебувають на обліку в управлінні Пенсійного Фонду України в Саксаганському районі;

- проведення медичного обстеження учасників бойових дій на території інших держав;

- надання соціальних послуг учасникам бойових дій на території інших держав, які обслуговуються комунальною установою "Територіальний центр соціального обслуговування.

   Протягом  2014 року  у Саксаганському районі заплановано проведення культурно-мистецьких заходів, присвячених Року учасників бойових дій на території інших держав.

   У закладах освіти району функціонують книжкові виставки «Афганістан – тяжкі випробування», у лютому місяці поточного року пройдуть єдині виховні години «І пам'ять ожива вогнем пекучих ран, ніколи не забути нам Афганістан».   

   У шкільних музеях бойової слави району відкрито  тематичні експозицій.

   Учнівська та студентська аудиторія району зустрінеться  з учасниками бойових дій на території інших держав та родинами загиблих.

   У Саксаганському районі міста Кривого Рогу проживає  близько 600 воїнів-інтернаціоналістів (безпосередньо війни в Афганістані – 397), у тому числі 18 інвалідів.

   У місті у повному обсязі виконуються всі державні програми по соціальному захисту учасників бойових дій на території інших держав та членів їх сімей.

   За рахунок коштів державного бюджету у 2013 році забезпечені санаторно-курортними путівками 14 учасників бойових дій на території інших держав, технічними засобами реабілітації – два інваліда (100%).

   Також у міському бюджеті передбачено кошти на надання додаткової 50% пільги на оплату житлово-комунальних послуг сім'ям загиблих (померлих) учасників бойових дій на території інших держав.

   Вирішуються питання по покращенню житлових умов учасників бойових дій.

   Важко згадувати війну в Афганістані, але згадувати необхідно, щоб розповісти молодому поколінню про мужність, самовідданість, героїзм і відвагу  воїнів колишнього Радянського Союзу.

   14 лютого біля пам'ятного знаку  воїнам-інтернаціоналістам, що розташований на площі 30-річчя Перемоги, відбувся мітинг з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

   Усіх присутніх привітали голова Саксаганської районної у місті ради Беззубчено Валерій Вікторович, заступник міського голови Бєліков Костянтин Аркадійович, військовий комісар Саксаганського районного комісаріату підполковник Дарєєв Сергій Олександрович.

   Учасники бойових дій на території інших держав та сім'ї загиблих воїнів в  Афганістані були нагородженні грамотами та подяками. Сім'ї загиблих воїнів  отримали подарунки.

   У актовій залі військової частини 3011 відбулося урочисте  вручення ювілейних медалей з нагоди 25-ти річчя виведення військ з Афганістану.   Нагороди вручив голова спілки ветеранів Афганістану “Саланг” Саксаганського району м. Кривого Рогу Давиденко Віктор Іванович.

   Присутніх привітав голова Ради Саксаганської районної організації ветеранів генерал-майор Ковальчук Євген Дмитрович та зі словами вдячності виступила завідуюча відділом у справах сім'ї і молоді виконкому Саксаганської районної у місті ради Волинкіна Світлана Миколаївна.

   У Спасо-Преображенському соборі Криворізько-Нікопольської Єпархії Української Православної Церкви проведено панахиду по загиблим та померлим учасникам бойових дій.