Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні саксаганці, високоповажні гості району!

   Цього урочистого зимового дня одразу два свята зібрали нас разом – День місцевого самоврядування та День народження нашого рідного Саксаганського району.

   Чотири десятиліття закарбувались на скрижалях його історії: від заснування1975 року і до теперішнього ювілею – здається, мить – і водночас – ціла епоха.

   Ми з районом майже ровесники. Тому з упевненістю можу стверджувати, що це лише розквіт його життєвих сил і енергії, творчого натхнення. Проте, з іншого боку, це ще й пора підведення перших підсумків пройденого і втіленого на даному життєвому відрізку долі.

   Сьогодні в цьому залі зібралися люди, які творили і продовжують творити історію Саксаганського району, люди, завдяки яким у різні роки приймалися та втілювалися в життя важливі рішення – наша дружна велика саксаганська родина. І як будь-яка сім'я, збираючись разом, гортає сторінки сімейний альбомів та обговорює зміни, що відбулися за час розлуки, ми також можемо підбити своєрідні підсумки родинного життя за останні 5 років.

   Хотілося б зазначити, що за цей час суттєво змінився зовнішній вигляд нашої спільної домівки.

   Розпочалися зміниз виконання капітального ремонту та реконструкції колишньогогуртожитку у житловийбудинок для медичнихпрацівниківна вулиці Кустанайській, 6.

   За рахунок коштів державного бюджету на вулиці Космонавтів, 1 було побудовано та введено в експлуатацію будинок соціального призначення Криворізький міський центр зайнятості.

   За сприяння компанії «Метінвест» здійснено оновлення фасаду будівлі  відділу державної реєстраційної служби актів цивільного стану із застосуванням енергозберігаючих технологій.А нещодавно з метою популяризації сім'ї, як оберегу суспільства, та в рамках проекту «Нова генерація Кривого Рогу», біля  вказаної будівлівисаджено «Сквер молодої сім'ї».

   Предметом особливої гордості району стало зведення храму Святої Мучениці Тетяни на території майбутнього духовно-просвітницького центру для молоді міста. Це неповторний витвір архітектурного мистецтва, збудований за технологією «без єдиного цвяха». Ще одним духовним надбанням та візитною карткою району став відкритий в 2013 році на території кафедрального Спасо-Преображенського собору, пам’ятник «Священномученики Криворізькі: Архієпископ Онуфрій і Єпископ Порфирій». Адже допоки існують такі пам'ятки – живий духовний зв'язок поколінь.

   З метою комфортного і безпечного пересуваннямешканціву вечірні та нічні години, на території районупроведено комплексні роботи з оновлення зовнішнього освітлення, зокрема, встановлено паркові ліхтаріна вулиці Спаській та нові електричні опори з енергозберігаючими лампами у скверах «Героїв Чорнобиля» та на вулиці Космонавтів.

Крім того, в районі поступово вирішується нагальна потреба асфальтування внутрішньоквартальних доріг та центральних автошляхів.На сьогоднішній день виконано:капітальний ремонт доріг – на вулицях Іллічівській, Дарвіна, Бикова, Рязанова, Корнійчука, Космонавтів, бульварі Вечірньому, проспекті Дзержинського;поточний ремонт внутрішньо-квартальних доріг – частково на мікрорайонах Сонячному та Гірницькому, на проспектах Миру та Гагаріна, на вулицях Отто Брозовського, Подбєльського, Тесленка, Корнійчука, Мануйлова тощо. 

   Розуміючи, що в житті людини важливе місце займає дозвілля, основні зусилля було спрямовано на облаштування мальовничихзелених куточківвідпочинку.

   Як наслідок, зазнавзмін на краще сквер на вулиціКалінінградській, назва якого більш відома мешканцям районуяк «Першотравневий».

   За сприяння «Метінвесту» відбуласяреконструкція скверу «Юність» на вулиціПодбєльського. Сьогодніцесучаснемісцевідпочинку для прогулянок, дитячих розваг та спортивних занять підлітків.

   На прохання мешканців району шляхом упорядкування невеличкої зеленої зони створено новийсквер на вулиці Співдружності.

   Наразі розпочато проведення масштабних робіт з благоустрою скверу «Квітка Кривбасу», що на проспекті 200-річчя Кривого Рогу, а незабаром очікує свого перетворення фонтан у парку імені Артема.

   Варто зазначити, що з 2011 року в районі започатковано акцію «Саксаганська толока», девіз якої «Чисті думки – чисте місто». Сердечна подяка мешканцям району, які розуміють та підтримують подібні починання з благоустрою.

   Як будь-яка родина, ми піклуємося про теперішнє та майбутнє підростаючого покоління, бо як відомо – чужих дітей не буває. Тому пріоритетними завданнями у цій сфері стали покращення матеріально-технічної бази закладів освіти та збереження і зміцнення здоров'я учнів району. З цією метою на базі 15 закладів освіти було встановлено та відкрито тренажерні майданчики антивандального профілю. Виконано капітальний ремонт зовнішньої стіни в дитячо-юнацькій спортивній школі № 8, підвісної стелі басейну, вентиляційної системи та універсальної зали в дитячо-юнацькій спортивній школі № 10. Частково замінено вікна в 17 закладах, проведено поточний ремонт: покрівель – в 25, спортивних та актових залів – увосьми навчальних закладах.

   Чималим здобутком у скарбничці звершень району стала реалізація закладами освіти семи проектів-переможців у конкурсах «Місто нашими руками» та «Класні еко-ініціативи» від компанії «Метінвест». Завдяки їхній підтримці розвитку спорту та здорового способу життя, біля Криворізької загальноосвітньої школи № 51 створено «Ролерпак», на базі багато-профільного ліцею «Імпульс» відкрито шаховий клуб, Центром спорту «Олімп» реалізовано проект «Спорт замість вулиці» щодо проведення масових спортивних заходів для різних вікових категорій населення району.

   Для наймолодших саксаганців було відкрито 10 додаткових груп у дошкільних навчальних закладах. Та справжнімиподарунками для малечі стали 18 дитячихмайданчиків, розташованих по всьому району, серед яких, переобладнаний за сучасними стандартами, передбудівлеювиконкому районної у місті ради.

Не залишається поза увагою влади і найвразливіша категорія дітей.

   За кошти місцевого бюджету в Саксаганському районі виконано капітальний ремонт дев'яти квартир, власниками яких є діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

   На базі школи № 43 створено центр соціальної підтримки дітей з особливими потребами; а в Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів завершено реалізацію проекту «Створення комфортних умов для перебування дітей з обмеженими можливостями»  щодо заміни вікон на енергозберігаючі;  виконано капітальний ремонт покрівлі.

   За цей час значно збільшилась і спортивна база району.2012 рік приніс гарну новину вболівальникам технічних видів спорту та міських змагань з автокросу «Гонки на виживання»– автодром «Кривбас-Екстрім» офіційно отримав постійне місце прописки на вулиці Льотчиків, 100. Продовжується робота по залученню саксаганців до здорового способу життя –  на базі центру спорту «Олімп» створено координаційний районний центр «Спорт для всіх». За кошти компанії «Метінвест» в районі встановлено два спортивних майданчика «Воркаут стріт».

   Досягнення спортсменів, підготовлених у спортивних закладах і клубах району, стали нашою гордістю та натхненням.Найкращі нині гідно представляють Україну на міжнародних аренах. Серед них всесвітньо відомий боксер Євген Хитров, який нещодавно здобув чергову блискучу перемогу на ринзі рідного міста та в знак подяки за виховання в Заслуженого майстра спорту міжнародного класу передав до музею досягнень вихованців дитячої юнацько-спортивної школи № 10 завойований ним на професійному ринзі пояс  Чемпіона північної Америки за версією NABF.

   Не менш відомі й наступніімена чемпіонів: Нікіфоров Віталій (таїландський бокс), Пудовкіна Марія (більярдний спорт), Скоробогатов Юрій (велосипедний спорт серед ветеранів), Тесцов Віктор (пауерліфтінг).

   В сучасних реаліях важливого значення набуває реалізація міцної молодіжної політики в районі.

   Яскравим прикладом виховання національної свідомості, історичної пам'яті, громадської позиції та патріотизму до рідного краю є створення районного осередку Громадської організації «Січ» м. Кривого Рогу, що працює на  засадах козацького світогляду. До її складу входить шість сотень осібз числа активної молоді району.

Сьогодення диктує нам створення нового формату реалізації творчих здібностей та організації змістовного дозвілля мешканців району.

   За останні 5 років з'явилися нові успішні культурні проекти та фестивалі.Так, з 2010 року в нашому районі започатковано традицію проведення Криворізького міського фестивалю меду, на якому свою «солодку»продукцію представляють бджолярі з різних областей країни.2015 став п'ятим, ювілейним роком для медового свята.

Крім того, цьогорічу районі проведено другий Криворізький фестиваль лісу, який набирає все більшої популярності.Це унікальна можливість не тільки показати творчість народних майстрів, що працюють з деревом, а й відродити у місті забутінародні ремесла.

   У 2012 році  плідна праця та успішні виступи саксаганців у складі криворізької команди принесли перемогу у фіналі телепроекту «Майдан’S-3» та суперкубок головної танцювальної столиці України, а також здобули можливість придбання автобусу для Криворізького міського театру ляльок, розташованого у нашому районі.

   У 2013 році відбулася значна подія у культурному житті  району і міста в цілому – на базі юнацького відділу Міської бібліотеки для дорослих, що на проспекті 200-річчя Кривого Рогу, 7а, було відкрито єдиний в місті Центр слов'янської писемності і культури.

   На території нашого району сконцентровано 15 великих промислових підприємств. Ми пишаємося їх досягненнями та щиро вдячні за неоціненну, плідну, тісну співпрацю.Кожне з них має визначні здобутки та перемоги. Ось лише декілька з них: нещодавно підприємством «Швидкісний трамвай» було впроваджено два нових маршрути підземного потягу, останній – влітку цього року.Знаковою подіїєю стало й довгоочікуване введення в експлуатацію першого пускового комплексу горизонту 1390 м на шахті «Родіна».

   Досвід передових країн світу переконливо доводить: успішна робота малого й середнього бізнесу є запорукою стабільності держави, а отже сприяє добробуту територіальної громади. Сьогодні Саксаганський район один з найбільш насичених об'єктами бізнесу.

   Лише за попередні 5 років тутзапочаткували свою роботу об’єкти бізнесу різноманітних сфер діяльності, серед якихмолодіжно-розважальнийкомплекс навулиціСпівдружності,торговельно-виставочний комплекс з автосервісом та супермаркет побутової техніки на бульварі Вечірньому,  цілі мережімагазинів, кав’ярень, піцерій,кондитерський цехта інші.

   Незримо за всіма подіями на сторожіздоров'я і життя саксаганців цілодобово стоять наші ангели-охоронці – медичні працівники. У грудні 2011 року мережа існуючих закладів охорони здоров'я району поповнилась Центром первинної медико-санітарної допомоги № 4. Наступним етапом стало відкриття п'яти нових амбулаторій загальної практики – сімейної медицинина вулицях: Кустанайській, Мануйлова, Гутовського, Кірова. Зміни на краще відбуваються й в інших медзакладах. Так, у дитячій лікарні № 4 було проведено капітальний ремонт 2-х палат для дітей, позбавлених батьківського піклування.Придбано нове медичне обладнання:

- у міській клінічній лікарні № 2 –магнітно-резонансний та комп'ютерний томографи;

- у міській лікарні № 4 – обладнання для консультативно-діагностичного офтальмологічного кабінету, а також мамографічний та рентгенологічний комплекси;

- у міській лікарні № 5 – діагностичний автоматизований комплекс «Кардіо+».  Бо найдорогоцінніше для людини – це її здоров'я.

   Нажаль, сьогодніне всі громадяни нашої країни можуть дозволити собі ось так зібратися у теплому родинному колі. На Сході України герої мужньо захищають мирне життя та незалежність держави, бо любов до Батьківщини, великої чи малої, в крові українців з дитинства. Серед них і військовослужбовці військової частини 3011, що знаходиться на території нашого району.

   Восени цього року на території частини  встановлено пам'ятник генерал-майору Радієвському Олександру Віталійовичу, щоб люди ніколи не забували історію та пам'ятали своїх героїв.

   Та основне багатство району – целюди – гарні, щирі, доброзичливі, талановиті. Все найкраще, створене у ньому, стало можливим лише завдяки вашій наполегливій та самовідданій праці.Адже успіхи держави складаються з успіхів окремих людей, великих та маленьких колективів. На саксаганській землі відбулося становлення, як особистості, багатьох людей.

   Так, у Всеукраїнському етапі конкурсу «Вчитель року» переможцем став учитель Криворізької загальноосвітньої школи № 120 Лабунський Анатолій Володимирович,  призером на кращий інноваційний урок фізичної культури стала вчитель Криворізької гімназії № 91 Кравченко Наталія Борисівна.

   І це лише невеличка частинка усього вражаючого розмаїття здобутків. Перерахувати одразу всіх, хто залишив яскравий слід на сторінках літопису району просто неможливо, але ж цим ми і пишаємося. Це наші видатні працівники закладів освіти, культури, охорони здоров'я, промислових підприємств, правоохоронних органів,соціальних, фінансових установ,талановита молодь!

   Ще раз вітаю усіх з ювілеєм району! Саме таким: процвітаючим, самобутнім, колоритним він увійшов в історію сьогодення, і саме таким, я в цьому впевнений, він буде надалі крокувати, зберігаючи та примножуючи позитивні, динамічні темпи розвитку.

   Щиро бажаю вам міцного здоров'я, миру, благополуччя, родинного затишку, злагоди та втілення всіх мрій у життя! Хай усі ваші починання приносять задоволення та бажаний результат кожному особисто і громаді в цілому!