Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Гепетит А: загальні відомості про інфекцію

1. Гепатит А: загальні відомості про інфекцію

 

Вірус гепатиту А

Вірус гепатиту А має кислотностійку оболонку. Це допомагає вірусам, що потрапили із забрудненими продуктами і водою, пройти кислий захисний бар'єр шлунка. Вірус гепатиту А стійкий у водному середовищі, тому епідемії гепатиту часто мають водний шлях передачі. Вірус гепатиту А відрізняється високою імуногенністю, після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

Наскільки поширений гепатит А?

Гепатит А є однією з найпоширеніших інфекцій людини. У країнах з теплим кліматом і поганими санітарними умовами гепатитом А хворіє дуже багато людей. Відомо, що в Середній Азії практично всі діти переболіли гепатитом А. У країнах Східної Європи захворюваність на гепатит становить 250 на 100 тисяч населення в рік.

Де можна заразитися вірусом гепатиту А?

Заразитися гепатитом А з великою ймовірністю можна у жарких країнах, у тому числі тих, де розташовані традиційні місця туризму та відпочинку. Насамперед, це країни Африки (включаючи Єгипет і Туніс), Азії (Туреччина, Середня Азія, Індія і Південно-Східна Азія, включаючи острови), деякі країни Південної Америки й Карибського басейну. Хоча, купуючи овочі і фрукти на ринку, не забудьте їх як слід помити, адже не завжди відомо, звідки вони до нас приїхали. Завжди піддавайте термічній обробці морепродукти.

Механізм зараження і розвитку інфекції

Джерелом інфекції є хвора на гепатит А людина, яка з фекаліями виділяє в навколишнє середовище мільярди вірусів. При вживанні зараженої вірусом гепатиту А води або харчових продуктів (особливо погано термічно оброблених морепродуктів) віруси проникають у кишечник, потім, всмоктуючись, з потоком крові потрапляють у печінку і впроваджуються в її клітини - гепатоцити. Вірусні частинки-віріони розмножуються в цитоплазмі клітин печінки. Після виходу з клітин печінки вони потрапляють у жовчні протоки і виділяються з жовчю в кишечник. Запальний процес у печінці, що призводить до пошкодження гепатоцитів, має імунологічну основу. Клітини імунної системи людини, Т-лімфоцити розпізнають уражені вірусом гепатоцити і атакують їх. Це призводить до загибелі інфікованих гепатоцитів, розвитку запалення (гепатит) і порушення функції печінки.

 

2. Зараження вірусом гепатиту А

 

Хто частіше хворіє на гепатит?

Гепатит А в країнах, що розвиваються з низьким рівнем економічного і соціального розвитку є, ​​насамперед, дитячою інфекцією. Більшість дітей у цих країнах перебхворіли гепатитом А до 10-річного віку і набуває довічний імунітет.

Як показують епідеміологічні дослідження, кількість зареєстрованих маніфестних форм (коли є типові прояви захворювання) значно нижче, ніж у осіб, у яких виявлені антитіла до гепатиту А. Це означає, що багато дітей переносить інфекцію в безжелтушній формі та у цей період гепатит А не розпізнається.

У розвинених країнах гепатитом А, званим також "хворобою брудних рук", захворіти складно з причини високої культури населення та якісної роботи комунальних служб. Тому осіб, які мають антитіла до даної інфекції дуже мало, від цього і ризик захворіти при контакті з вірусом гепатиту А досить високий.

Найчастіше це трапляється під час відряджень і туристичних поїздок в жаркі країни, на африканські і азіатські курорти, у республіки Середньої Азії.

Чи можна контактувати з хворим на гепатит А та не заразитися?

З хворим контактувати можна, дотримуючись елементарних правил гігієни. Однак дітей краще ізолювати від хворих.

Чи можна заразитися гепатитом А та не захворіти?

Не захворіти гепатитом А при інфікуванні можна тільки в тому випадку, якщо раніше було проведено вакцинацію від гепатиту А і є достатній титр антитіл. Тоді при попаданні вірусу в кров він буде нейтралізований антитілами. Якщо захисних антитіл немає, а віруси вже плавають в крові, то гепатиту не уникнути. Існує спеціальний препарат - імуноглобулін, який можна ввести безпосередньо перед можливим зараженням або протягом двох тижнів після зараження. Це дозволить протягом короткого часу захиститися або від зараження, або від розвитку захворювання при відбувшомуся зараженні.

Чи можна заразитися і захворіти на гепатит А повторно?

Ні, повторно захворіти гепатитом А практично неможливо.

Що потрібно робити, якщо в сім'ї є хворий на гепатит А?

Всіх членів сім'ї рекомендується обстежити на антитіла до гепатиту А (анти - HAV IgG). При відсутності цих антитіл необхідна вакцинація. Не забувайте дотримуватися найпростіших правил гігієни: мити руки з милом після відвідування туалету та користуватися ванною, після догляду за маленькою дитиною, перед їжею і приготуванням їжі.

 

3. До чого може привести гепатит А?

 

Чого може очікувати людина, яка заразилася вірусом?

Зараження вірусом гепатиту А завжди призводить до розвитку гепатиту А. Але в більшості випадків момент зараження виявити складно, якщо тільки це не епідемічний спалах після аварії в каналізаційній мережі.

Так чи інакше, протягом місяця (інкубаційний період) після передбачуваного інфікування можна очікувати головних симптомів: лихоманки, диспепсії, а потім і жовтяниці. Після появи жовтяниці нерідко загальний стан трохи поліпшується. Жовтяниця тримається близько 3-6 тижнів, іноді довше.

Потім зазвичай настає одужання.

Скільки триває гепатит? Від чого це залежить?

Захворювання в середньому триває близько 40 днів. Це багато в чому залежить від віку, стану імунітету, наявності супутніх хронічних захворювань, чіткого виконання рекомендацій лікаря. У деяких людей (близько 15%) відзначається хронічна форма інфекції, що протікає протягом 6-9 місяців.

Чи можна загинути від гепатиту А? Коли це найімовірніше?

При гепатиті смертельні випадки рідкісні і наступають у хворих з фульмінантною (блискавичною) формою захворювання. У цих випадках дуже швидко розвивається гострий некроз печінки, що супроводжується гострою печінковою недостатністю. Ризик летального результату при гепатиті А складає 0,1% у дітей, 0,3% у підлітків і дорослих молодше 40 років, але вже 2,1% у людей старше 40 років.

 

4. Ознаки та симптоми гепатиту А

 

Через який час після зараження з'являються симптоми гепатиту?

У середньому перші ознаки захворювання з'являються через 30 днів (інкубаційний період при гепатиті А складає від 15 до 50 днів).

За якими ознаками можна запідозрити гепатит А?

Якщо турбує погане самопочуття, температура і при цьому значно темніє сеча (колір стає схожим на міцно заварений чорний чай і ще сильно піниться), то можна припускати гепатит А. Зверніться до лікаря!

Які типові симптоми при гепатиті А?

Можна очікувати появи лихоманки, що супроводжується диспептичним синдромом (нудота, блювота, важкість в області шлунка і правому підребер'ї), слабкість, через кілька днів темніє сеча, жовтіють склери, шкіра, знебарвлюється кал (жовтяниця). Після появи жовтяниці загальний стан трохи поліпшується.

 

5. Що робити при гепатиті А?

 

Чи можна вилікувати гепатит А?

Організм при легкому і середньотяжкому перебігу захворювання справляється з інфекцією сам. Лікування спрямоване на зниження концентрації токсинів та забезпечення печінкових клітин енергією і матеріалом для відновлення. Тому вводять дезітоксікаціоні розчини, глюкозу, вітаміни, гепатопротектори. Противірусне лікування не проводиться. У важких випадках принципи терапії залишаються тими ж, але обсяг симптоматичної терапії більше.

Який прогноз після лікування? Чи відновиться функція печінки? Прогноз сприятливий, функції печінки звичайно відновлюються повністю.

Чи потрібна дієта і особливий спосіб життя під час захворювання і після нього?

У гострий період необхідно дотримуватися дієти в обсязі 5 столу за Певзнером, дотримуватися фізичного та психічного спокою.

 

6. Як захиститися від гепатиту А?

 

Вакцини і вакцинація проти вірусу гепатиту А

Сьогодні створені достатньо ефективні вакцини, що захищають від гепатиту А.

Ці вакцини являють собою вбиті віруси гепатиту А і володіють високу імуногенність. Вакцина вводиться двократно з інтервалом 6-12 місяців.

Після введення першої дози вакцини антитіла до вірусу гепатиту А у більшості вакцинованих з'являються через 2 тижні.

Наскільки вакцина захищає від гепатиту А?

Введення вакцини стимулює вироблення антитіл у високому титрі, що надійно захищає від інфікування гепатитом А, як дітей, так і дорослих.

Тривалість захисту за допомогою вакцинації не менше 6-10 років.

Кому потрібно робити щеплення від гепатиту А?

Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним ризиком інфікування.

Це особи:

• які прямують у райони з високим рівнем передачі гепатиту А (туристи, контрактники, військовослужбовці);

• медичний персонал інфекційних відділень;

• вихователі та персонал дитячих дошкільних установ;

• працівники громадського харчування та водопостачання.

Згідно з нормативними документами МОЗ, вакцинації підлягають діти, які проживають на територіях з високим рівнем захворюваності на гепатит А.

Дітям вакцинація проводиться, починаючи з трирічного віку.

Вакцинація показана також хворим з хронічними захворюваннями печінки.