Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Незабутній Тарас Шевченко

9 березня 2021 року в Україні відзначають 207-у річницю від дня народження поета і письменника Тараса Шевченка. Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Його вірші читають японською, корейською, арабською… Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською.

На честь Кобзаря названо гірську вершину Північного Кавказу, морську протоку в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого 137 км. Окрім численних пам’ятників Кобзарю, що встановлені по всьому світу, художники створюють мурали. Один із найбільших можна побачити у Харкові за адресою проїзд Садовий, 30. Ширина готового малюнка становить 12 м, а висота – 43 м.

З метою вшанування Тараса Григоровича Шевченка в закладах освіти району організовано проведення заходів з патріотичного виховання.  Зокрема, виставки-панорами «Митець слова і пензля»,  тематичні уроки, класні години, конкурси на краще виконання віршів, вікторини, перегляд документальних фільмів «Геній Шевченко». Заклади освіти району долучилися до участі в челенджі «Шануймо Кобзаря».

Крім того, у КЗШ № 17 організовано проведення декади української літератури «Тарасові березини». У КГ № 14 проведено гру «Факт чи фейк про Кобзаря», для учнів 8-9 класів КЗШ № 19 організовано квест «Шевченко знаний і незнаний». Учні 11 класу КЗШ № 122  підготували інформаційний дайджест, учні 9 класів цього ж закладу взяли активну участь у грі «Наш Шевченко» на платформі Jeopardy Template, учні КЗШ №№ 43 та 41 стали учасниками віртуальної подорожі «Шляхами Кобзаря», в БНРЦ «Довіра» проведено конкурс на кращий класний куточок про Т. Г. Шевченка.

Інформацію про проведені заходи висвітлено на офіційних сайтах закладів, шкільних сторінках соціальної мережі Фейсбук.

Минають роки, століття, а гострота і сила Шевченкового слова живе і житиме…