Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Загроза з повітря: наскільки небезпечні дрони?

Такої кількості БпЛА, яку застосовує Україна зараз, не використовували ще у жодному збройному конфлікті в історії. Дрони вже не просто помічники розвідки, піхоти та артилерії, а й цілком самостійні бойові одиниці, на «гвинти» яких лягає розвідка, скидання боєприпасів, дорозвідка, коригування вогню та ще безліч супутніх безпілотницьких справ.

FPV-дрон – одне з найпоширеніших слів в українському інфопросторі зараз. І така слава цілком виправдана, бо за один бойовий виліт ця «пташка» може знищити ворожу техніку, яка в тисячі разів переважає її вартість.

А ще він без проблем може залітати у вікна, бліндажі, автомобілі та інші важкодоступні місця, куди звичайному коптеру не дістатися.

Розбираємося, у чому різниця між FPV-дронами, бпла літакового типу та класичними розвідувальними/корегувальними дронами

– Основу підрозділів, які займаються аеророзвідкою на близькому секторі, а це 0-10 км, складають коптери мультироторного типу заводського виробництва. Це, в першу чергу, цивільні дрони. Є багато компаній, які виготовляють такі, але всі аеророзвідники надають перевагу двом основним – DJI та Autel. Найпопулярніша і наймасовіша на сьогодні модель – це, звичайно, DJI Mavic 3. Слово «Мавік», мабуть, чули вже всі і всі добре знають. Це цивільний дрон, який зазвичай використовується для зйомки, тому має гарну і якісну камеру з великим збільшенням. ЗСУ використовують його як альтернативу дорогим військовим розробкам, оскільки дрон чудово справляється з завданнями розвідки і корегування вогню. А якщо причепити скид, то ще може і скидати невеликі боєприпаси, такі як гранати і ВОГи. Це основа близької аеророзвідки на сьогодні.

Різниця між розвідувальним коптером, і FPV-дроном доволі велика. В першу чергу, для розуміння поняття, FPV – це абревіатура, що означає first person view, тобто вид від першої особи. Камера на коптері закріплена по напрямку польоту. Хоч в компанії DJI і є дрони DJI Avata і DJI FPV, які, по суті своїй, є FPV-дронами, однак вони не підходять для використання на війні.

Розвідувальний дрон, такий як, наприклад, Mavic 3, використовується для розвідки ближнього сектору – до 10 км, пошуку цілей і корегування вогню. А FPV-дрони в першу чергу використовуються як камікадзе, що мають на собі корисне навантаження у вигляді якогось боєприпасу. Звичайно, можна на такий дрон поставити круту камеру і використовувати як розвідника, але поки що це практикується не так часто.

БпЛА літакового типу, так звані «крило», мають схоже використання з «Мавіками» – розвідку, пошук цілей і корегування. Різниця полягає у секторі їх роботи, бо це більш дальня розвідка. Деякі моделі літають до 80 км в глибину ворожої території на великій висоті.

Тобто, на практиці, різниця полягає саме у використанні всіх цих дронів.

– FPV-дрон – це зібраний з різних елементів каркасний коптер-конструктор з закріпленою камерою, який може зібрати кожен охочий з декількох основних елементів. Через це такі дрони і вважаються набагато дешевшими за заводські DJI. Тобто це конструктор, який можна зібрати під конкретні завдання – камікадзе, бомбери, розвідувальні і т. д.

Оскільки це конструктор, то, якщо постаратися, то можна зібрати FPV і дорожчий за умовний «Мавік». На ціну впливають внутрішні компоненти дрона, його виготовлення і ТТХ на виході. Бо «Мавік» – це дрон заводської зборки, з якісних матеріалів, укомплектований пультом керування, різними сенсорами, датчиками, і найголовніше – якісною камерою, яка займає чималий відсоток від загальної ціни коптера. А FPV-дрон можна скласти самому в себе вдома, купивши основні деталі в інтернеті. Залежно від завдань, які буде виконувати дрон, обираються його компоненти. І якщо це умовний камікадзе, то переважно такій моделі не потрібна крута якісна камера, а цілком достатньо маленькою, що б просто розуміти, куди ти летиш.

Звичайно, ще треба докупити пульт і окуляри, різні антени, знайти боєприпаси, придумати як то все поєднати, але,  грубо кажучи, FPV-дрон можна скласти власноруч, бо це не таємна секретна військова розробка, а цілком цивільне хобі, яке ми навчилися використовувати на війні.

Математика війни. як один fpv-дрон знищує техніку, що в сотні разів перевищує його вартість

– Знищення або ж пошкодження ворожої техніки є пріоритетом для оператора FPV-дрона, тому такі випадки не рідкість, а скоріше саме мета. Звичайно, знищення особового складу за допомогою тих самих FPV-камікадзе, або бомбардирів (дронів зі скидами) теж відбувається, але все таки техніка – у пріоритеті.

Тому випадки, коли дрон за 600$ знищує техніку, яка вартує мільйони, трапляються дуже часто.

Чому важливо донатити на fpv-дрони і коли ці бпла стали максимально корисними на фронті

– Пік затребуваності FPV ще не сплинув. Рік тому середній український виробник випускав 300-500 FPV-дронів на місяць, зараз є виробники, які щомісячно роблять більше 5000-6000 FPV-дронів.

FPV-дорни забезпечують точне ураження техніки ворога. Це ніби влучити в ціль керованим пострілом з гранатомета на величезній відстані. Це не зброя Судного дня, бо його схема дуже проста, але він деколи працює набагато точніше, ніж артилерія, зберігаючи таким чином життя, бо завжди є контрбатарейна боротьба. А ще – вона дуже дешева в порівнянні з тими втратами, яких може завдати вражений ворожий танк.