Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як можна збільшити площу присадибної земельної ділянки за рахунок землі ОСГ

Враховуючи норми площ безоплатної приватизації земельних ділянок, які визначені статтею 121 Земельного кодексу України, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у містах безоплатно могли передавати громадянам України земельні ділянки площею не більше 0,10 га. Надлишок землі, який виникав при цьому передавався безоплатно за іншим цільовим призначенням, як правило, - для ведення особистого селянського господарства.

Земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд відносяться до земель житлової і громадської забудови, а земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства- до земель сільгосппризначення.

Частиною четвертою статті  81 Земельного кодексу України встановлено, що землі сільгосппризначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. Отже, при спадкуванні іноземним громадянином житлового будинку та двох земельних ділянок, земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства як така, що відноситься до сільськогосподарських земель, має бути відчужена ним протягом року. Земельні ділянки несільськогосподарського призначення можуть перебувати у власності іноземних громадян.

Що стосується збільшення площі земельної ділянки певного цільового призначення, яка вже перебуває у приватній власності, то жодних обмежень можливості такої зміни чинне законодавство не містить.

Разом з тим слід пам’ятати, що статтею 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» заборонено змінювати цільове призначення земельної ділянки за відсутності генерального плану населеного пункту або детального плану території. Якщо така містобудівна документація є, то без отримання будь-якого дозволу можна звернутися до землевпорядної організації та замовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у зв’язку зі зміною її цільового призначення (частина 3 статті 20 Земельного кодексу України). Після погодження проекту його необхідно подати на затвердження до селищної ради. Після затвердження проекту земельна ділянка матиме вже інше цільове призначення – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Оскільки існування двох земельних ділянок з однаковим цільовим призначенням біля одного житлового будинку є неприйнятим, то наступним кроком необхідно проект технічної документації щодо об’єднання цих ділянок в одну.

Такий проект не потребує ні дозволу міської ради на його розробку, ні затвердження. В результаті такого об’єднання сформується нова земельна ділянка, яка буде зареєстрована в Державному земельному кадастрі, а право на неї – в Державному реєстрі речових прав.