Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Формула родини!

Дитинство – надзвичайно важливий етап в житті людини. Саме в дитячі і юнацькі роки закладається фундамент особистості, визначається якою буде людина – доброю, милосердною, чи зраненою, озлобленою. Одним з найважливіших факторів, який формує повноцінну особистість, є любов. Незамінним середовищем, де дитина найкраще дозріває, є повноцінна сім’я: батько, мама, діти. Саме в затишку сім’ї, як під променями сонця виростає чудова квітка, так в атмосфері доброзичливості і родинного миру під променями батьківської любові виростає дитина, щоб стати у повні людиною.

У важкій і драматичній ситуації перебувають діти, які ніколи не мали сім’ї і ніколи не відчули любові батька і матері. Це – діти-сироти.

Коли ми чуємо слово «сирота», то уявляємо собі образ сироти: це хлопчик чи дівчинка, в сіренькій одежині, напівголодний, з великими сумними очима.

На питання «Чи хочете Ви допомогти сиротам?» більшість з нас відповість: «Так!!!». А на питання «Як саме?» частіше всього почуємо відповідь «Передати до дитячого будинку одяг, іграшки, книжки ” або “Влаштувати свято з розвагами і пригощаннями».

Але ж дітям потрібне зовсім інше.

Що стосується одягу, їжі, даху над головою – з цим успішно справляються державні заклади, в яких знаходяться діти-сироти. Якщо зайти до будь-якого з них – побачимо, що дітки одягнуті, ситі, в кожного є власне ліжечко. Свята там також влаштовують.

Цим дітям потрібна РОДИНА.

Конвенція ООН про права дитини наголошує, що дитині для гармонійного розвитку її особистості необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові та розуміння. Саме тому наша діяльність спрямована на створення таких форм утримання та виховання дітей, що здатні були б замінити сім’ю дитині, яка її втратила. Діти повинні зростати в сім‘ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім‘я.

Законодавством передбачено кілька форм утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також їх пріоритетність, а саме: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ).

Всі – чоловік, дружина, інші діти – вважають, що прийняти у родину дитину – гарне рішення. Більше того, вони схвильовані в очікуванні цього. Тоді не роздумуйте!

Так станом на 01. 03. 2019 у службі у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради на обліку дітей, які можуть бути усиновлені перебуває 73 дитини. Спочатку року троє дітей, позбавлених батьківського піклування, були усиновлені громадянами України, дві дитини саме з державного закладу.

З банком даних про дітей, які підлягають усиновленню, Ви може ознайомитись у службах у справах дітей в межах міста чи області після постановки на облік, як кандидати в усиновлювачі, опікуни (піклувальники), прийомні батьки або батьки вихователі. Всеукраїнський банк даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ведеться Міністерством соціальної політики.

Якщо Ви мешканець Саксаганського району за консультаціями звертайтеся до служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. Володимира Великого, 32 або за тел. 94 82 08.