Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Масляна – весняне пробудження природи

      24 лютого 2017 року Криворізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 107 з поглибленим вивченням англійської мови відсвяткувала Масляну – весняне пробудження природи. Учнівський, педагогічний та батьківський колективи потрапили на справжній святковий український ярмарок із бубликами, млинцями та пирогами, медом та горіхами, піснями та хороводами.

      Із далеких часів прийшла до нас Масляна. У стародавніх слов’ян це було багатоденне свято, під час якого люди проводжали люту Зиму, а зустрічали Весну - красну. Кожен день масляної неділі мав своє ім’я. Так, наприклад, понеділок називали «зустріччю». В цей день наряджали ляльку-масляницю у жіночий одяг та возили по всьому селі. Вівторок називали «заграванням» - парубки зазивали дівчат на санях покататися. В середу збиралася тільки рідня. У четвер всі люди йшли на гуляння, у п’ятницю – на «тещині млинці», а у суботу – на «посиденьки». А ось неділя була «днем прощення».

      Шкільний ярмарок підняв настрій всім, адже нагадав, що ось-ось прийде весна! Всі запрошені співали пісні, водили хороводи, смакували млинцями та наприкінці свята підпалили чучело, проговорюючи: «Масляниця прощавай та на той рік знову приїжджай!»

      Народні гуляння сподобалися всім. Зиму провели, дотримуючись усіх обрядів, а весну зустріли із пошаною та радістю. Ярмарок подарував купу веселих вражень та яскравих емоцій!

 

Посилання на сторінку ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг"  у Facebook