Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Тролейбусна екскурсія «Шляхами визволеного міста»

   Уже 72 роки живе мирним життям наше рідне місто. З нагоди відзначення 72-ї річниці визволення Кривого Рогу в рамках міської акції «Виховуємо нащадків-патріотів» юними краєзнавцями Криворізької гімназії № 91 та представниками Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» Саксаганського району 22 лютого 2016 року проведено тролейбусну екскурсію для пересічних громадян, які користуються тролейбусом за маршрутом № 8 «Шляхами визволеного міста».

   В ході поїздки юні краєзнавці привітали всіх пасажирів зі святом 72-ї річниці визволення Кривого Рогу, розповіли про сторінки історії, пов’язані зі славетним минулим  міста та  про монументи, обеліски, пам’ятні знаки різних куточків нашого міста. Це і пам'ятний знак на честь 50-річчя визволення міста Кривого Рогу, монумент «Ні війні!» по вулиці  Мелешкіна, пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам на честь криворіжців, які загинули під час виконання інтернаціонального обов’язку в республіці Афганістан, монумент «Годинник Пам’яті», який відкрито на честь 66-ї річниці визволення України від фашистських загарбників.

   З цікавістю пасажири слухали про проспект Миру, який був закладений у середині 50-х років; про Георгіївську дзвіницю, висота якої складає 57 метрів, що є  найвищою культовою спорудою Дніпропетровщини. 

   Увагу пасажирів юні екскурсоводи зосередили на Монументі «Перемога», який відкритий 8 травня 1968 року, на згадку про воїнів, які звільнили Кривий Ріг від фашистських загарбників.

   Завершилася екскурсія розповіддю Пам’ятник героям-танкістам «Танк Т-34» з бортовим номером 23, відкритий 8 травня 1972 року. Пасажири дізналися про шлях, який пройшов танк важкими фронтовими дорогами, штурмував Берлін, звільняв Прагу. Тут 22 лютого 1944 року визволителям міста салютували гармати 222-ої артбригади полковника Бориса Борисенка.

   Усі пасажири були дуже вдячні за проведену змістовну та цікаву екскурсію.