Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Щодо дотримання вимог екологічного та природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання

З початком опалювального сезону підприємства та суб’єкти господарювання починають експлуатувати для обігріву виробничих та адміністративних приміщень газові, твердопаливні та рідкопаливні котли, які є стаціонарним джерелом викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302 «Про затвердження Порядку проведення робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку суб’єктів господарювання, які отримали такі дозволи» стаціонарним джерелом забруднення атмосферного повітря є установки, цехи, агрегати або інші нерухомі об’єкти, що зберігають свої просторові координати протягом певного часу і з яких надходять викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

При цьому, відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», суб’єкти господарювання мають попередньо отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та сплачувати екологічний податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (згідно ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та ст. 240 Податкового кодексу України). Дозвіл на викиди повинні мати підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності. Ця норма законодавства не розповсюджується на громадян, які використовують індивідуальне опалювальне обладнання для власних житлових будинків та квартир.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2023 № 58 затверджено Порядок подання та розміщення звіту суб’єкта господарювання про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням установлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин (далі – Порядок), який застосовується із 01.01.2024.

Порядком визначено механізм подання та розміщення на інтернетресурсі дозвільного органу щорічного звіту суб’єкта господарювання про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням установлених гранично-допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Звіт подається щороку не пізніше 31 березня року, що настає за звітним. Звітним періодом є проміжок часу з 1 січня до 31 грудня календарного року, що передує року, в якому подається звіт.

Подання та розміщення звіту в електронній формі здійснюється суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою через електронний кабінет користувача платформі «ЕкоСистема», для його подальшого оприлюднення у вільному доступі для заінтересованих осіб. У разі подання та розміщення звіту в електронній формі, звіт створюється програмними засобами платформи «ЕкоСистема».

У паперовій формі звіт подається дозвільному органу, що видав суб’єкту господарювання дозвіл на викиди у разі відсутності в електронній формі дозволу на викиди, на підставі якого створюється звіт програмними засобами платформи «ЕкоСистема», настання обставин непереборної сили, які унеможливлюють технічне використання платформи «ЕкоСистема» під час подання та розміщення звіту в електронній формі. При поданні звіту в паперовій формі, до нього додається його електронна копія у форматі PDF.

Рекомендуємо зазначену інформацію взяти до уваги та використання в роботі під час підготовки звітності.