Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ земельних відносин та будівництва

Відділ земельних відносин та будівництва здійснює виконавчі, контролюючі функції згідно з повноваженнями, делегованими виконкомам районних у місті рад рішеннями Криворізької міської ради від 31.03.2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів», від 27.07.2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у місті Кривому Розі» та Положенням про відділ, затвердженим рішенням районної у місті ради від 23.09.2016 № 65 «Про затвердження Положення про структурні підрозділи виконкому Саксаганської районної у місті ради» (зі змінами).

Відділом здійснюються заходи, направлені на реалізацію державної політики у галузях: будівництва, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства, у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, у сфері інформатизації та комп’ютеризації, щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, з вирішення питань адміністративно-територіального устрою (встановлення нумерації будинків, приміщень, споруд, розташованих на території району та надання або уточнення поштових адрес). У червні поточного року Криворізькою міською радою внесено зміни до рішення міської ради від 31.03.2016 № 381, а саме у виконкомів районних у місті рад вилучені повноваження з установлення нумерації будинків, приміщень, споруд, розташованих на території району та надання або уточнення поштової адреси.

При здійсненні своїх повноважень відділ взаємодіє з контролюючими та правоохоронними органами, структурними підрозділами виконкому Криворізької міської ради, суб’єктами господарювання, органами самоорганізації населення.

У порядку здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель на території району за січень-листопад 2019 року обстежено 34 земельні ділянки (14 - самовільно зайняті, у тому числі п’ять - під розміщення модульних АГЗК з реалізації палива, 14 - без правовстановлюючих документів на землю). 24.04.2019, 16.05.2019, 29.05.2019, 20.06.2019, 31.07.2019, 07.10.2019, 05.11.2019 встановлені факти самочинного будівництва на: прибудинковій території будинку 10 на вулиці Генерала Кузнецова, мікрорайоні Гірницькому, 1, вулиці Володимира Великого, 51а, проспекті 200-річчя Кривого Рогу, 5, бульварі Вечірньому, 35, вулиці Сагайдачного, 32а, мікрорайоні Гірницькому.

На  виконання  рекомендованого графіку комісійного обстеження прибережних територій річки Саксагань та водойм  на території  Саксаганського  району на предмет виявлення несанкціонованих витоків, що потрапляють до водойм здійснювалося обстеження водоохоронної зони річки Саксагань від КНС-8 до мосту на  вулиці Каспійській (біля ідстійників шахтних  вод,  уздовж вулиць: Галілея, Пічугіна, Вільної, Сагайдачного). При обстеженні виявлено ряд порушень, а саме: наявність плями червоного кольору площею більше   1000 м2  від викиду шахтних вод з відстійників на територію охоронної зони річки Саксагань;  наявність навпроти відстійників шахтних вод ДПП «Кривбаспромводопостачання» та біля аварійної споруди для перекиду стічних вод, розміщеної біля річки Саксагань, двох плям від витоку каналізації площами близько 600 м2 та 300 м2; пориви мережі холодного водопостачання з вулиці Галілея до камери та виток води в ній з під вентиля; порив мережі теплопостачання у камері (в районі профілакторію ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат»); складування невідомими особами ґрунту поблизу КНС-7 на вулиці Сагайдачного тощо.

Інформацію про факти виявлених порушень на території району з відповідними матеріалами виконкомом районної у місті ради надіслано до Криворізької місцевої прокуратури № 3, правоохоронних та контролюючих органів для вжиття відповідних заходів згідно з чинним законодавством України.

Як результат, СВ Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області до  Єдиного  реєстру досудових розслідувань  внесені  матеріали  кримінальних проваджень по восьми фактах порушень за частинами 1, 3 статтей 197-1, 197-7, 272, ч.3 ст.358 КК України та  ч. 3 ст. 66 КПК України.

У звітному періоді проводилося обстеження місць розташування автомобільних газозаправних пунктів, автомобільних заправних станцій та паливних складів,  які  працюють  без  наявності  дозвільних  документів.  Станом  на 01.12.2019 на території району 23 суб’єктами господарювання використовуються земельні ділянки під розміщення автозаправних та автогазозаправних станцій,  паливних складів. Вісім суб’єктів господарювання використовують земельні ділянки з порушенням  чинного  земельного  законодавства  України, а саме: відсутність правовстановлюючих документів на землю (вісім об’єктів).

Після проведених виконкомом районної у місті ради заходів самоврядного контролю здійснено демонтаж модульних АГЗС  з  реалізації скрапленого газу на бульварі Вечірньому, 20, вулиці Волгоградській, 11а/2 та біля автостоянки на мікрорайоні Сонячному, 7в. Також, призупинена діяльність з реалізацією палива на вулиці Волгоградській, 11б шляхом опломбування 14.05.2019 слідчим Саксаганського ВП  КВП ГУ НП в Дніпропетровській області резер-вуарів для зберігання нафтопродуктів та розподільчих колонок. Станом на 28.11.2019  модульна АЗС не працює.

На виконання листа департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому міської ради від 05.09.2019 № 7/02-08/2719 до вказаного департаменту надана інформація з фотофіксацією по 29 земельним ділянкам, які раніше були повернуті виконкому Криворізької міської раді згідно з відповідними актами та які пропонуються для продажу через аукціон. 

За вказаний період відповідно до п.7 рішення Криворізької міської ради від 27.07.2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний  контроль  за  використанням  та  охороною  земель  у  місті Кривому Розі»  278 землекористувачам надавалися письмові попередження організаційно-розпорядчого характеру з питань використання  та охорони земель;  здійснювалося відстеження рішень Криворізької міської ради  на  виконання  покладених  ними функцій на виконкоми районних у місті рад (за звітний період 77 суб’єктами господарювання зареєстровані правові документи на земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно).  

За звітний період проведено десять засідань робочої групи щодо надходжень плати за землю, на яких заслухано 69 суб’єктів господарювання (запрошено - 106) з  питань оформлення правовстановлюючих документів на землю, погашення заборгованості по платі за землю та державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Згідно зі статтею 191 Податкового кодексу України контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплатою податків, зборів, платежів покладено на контролюючі органи. За інформацією Криворізької північного управління Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області доведене завдання по платі за землю станом на 01.11.2019 року виконано на 108,92 % (при плановому завданні 80631,00 тис.грн., фактичне виконання складає 87821,96 тис.грн.).

З метою упорядкування тимчасових споруд для здійснення  підприємницької діяльності в районі у 2012 році створена та діє по теперішній час районна постійно діюча комісія з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності. У січні 2019 року до департа-менту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому міської ради надіслано  висновок про демонтаж самовільно встановленого невідомою особою торговельного кіоску біля житлового будинку 1 на бульварі Вечірньому. На теперішній час у вказаному структурному підрозділі знаходяться висновки районної постійно діючої комісії на демонтаж двох тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності. У  вересні  поточного року одна із тимчасових споруд, висновок на демонтаж якої знаходиться у виконкомі міської ради, була демонтована силами її власника (торговельний павільйон з продажу напівфабрикатів біля торговельно-зупиночного комплексу  на проспекті 200-річчя Кривого Рогу,  5т). У листопаді місяці демонтовано дві тимчасові споруди - кіоски (поміж комунальним дошкільним навчальним закладом № 300 загального розвитку  та  житловим будинком 1 на бульварі Вечірньому та на зупинці громадського транспорту «Майдан Праці»).

Відділом організовується робота комісії для вирішення земельних спорів відносно меж земельних ділянок і додержання громадянами правил добросусідства. Вказаною комісією розглядаються конфліктні ситуації, які виникають між власниками та землекористувачами суміжних домоволодінь щодо меж земельних ділянок індивідуальної житлової забудови. За звітний період комісію було розглянуто лише два звернення, які надійшли від громадян стосовно узгодження меж земельних ділянок для виготовлення технічних документацій із землеустрою у зв’язку з відсутністю власників суміжних домоволодінь та через недобросусідські відносини поміж ними. Інші звернення вдалося вирішити позитивно у робочому порядку, не доводячи їх до розгляду на вказаній комісії.

Працівниками відділу складено три адміністративних протоколи за статтею 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», які надані для розгляду до  адміністративної комісії.  Сплачено  штрафів  у сумі 2800,00 грн.

Протягом звідного періоду працівниками відділу земельних відносин та будівництва здійснювалася роз’яснювальна робота з власниками гаражів, які підпадають в зону будівництва автодороги від мікрорайону Сонячний до вули-ці Спаської згідно з  проектом, розробленим Криворізькою філією державного підприємства «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТ «Дніпроцивільпроект». Необхідно зазначити, що всі власники металевих гаражів були інформовані про будівництво дороги шляхом: неодноразового обстеження земельних ділянок з розміщенням відповідних об’яв та приписів на спорудах гаражів, проведення особистих бесід, розміщення повідомлення в газеті "Червоний гірник” та на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради. Після проведених заходів власниками 12-ти металевих гаражів, які підпадають в зону будівництва автодороги, проведені роботи з їх демонтажу.

За дорученням міського голови була проведена робота щодо визначення  вільних земель у районі, придатних для розміщення гаражно-будівельних кооперативів з метою вивільнення прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків від самовільно встановлених металевих гаражів. До департаментів виконкому міської ради: розвитку інфраструктури міста, регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин надані  матеріали  зі  схемами  щодо десяти можливих місць їх розташування.

Пропозиції району щодо виділення земельної ділянки біля будинку 58 на мікрорайоні Сонячному були враховані.         На замовлення вказаного департаменту, за рахунок коштів  міського  бюджету,  КП «Парковка та Реклама»  виготовлено детальний план території (містобудівна документація, що визначає плану-вальну організацію та розвиток території). Згідно з рішенням Криворізької місь-кої ради від 30.10.2019 № 4191 «Про затвердження детальних планів територій та надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земель-них ділянок, зміну цільового призначення земельної ділянки» детальний план території для розташування індивідуальних гаражів біля будинку 58 на мікрорайоні Сонячному затверджено. Департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради (замовник) надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за вказаною адресою.

Після затвердження Криворізькою міською радою проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки біля будинку 58 на мікрорайоні Сонячному з власниками металевих гаражів, що розміщені впритул до паркану КП «Кри-ворізька міська клінічна лікарня № 2» Криворізької міської ради» та на дільниці напірного колектору Д-800мм від КНС-8 буде проводитися роз’яснювальна робота з мешканцями щодо перенесення металевих гаражів на нове місце.

За звітний період, на виконання доручень голови районної місті ради відділом проводилося обстеження місць розміщення рекламних засобів на перехресті проспекту 200-річчя Кривого Рогу з вулицею Миколи Світальського, проспекті Миру, з вулиці Спаської до перехрестя з проспектом 200-річчя Кривого Рогу,  на проспекті Гагаріна,  перехресті вулиць Катеринівської та Володимира  Великого,  вулиці  Володимира  Великого.  До   інспекції  з   благоустрою виконкому міської ради, яка є робочим органом з питань реклами, надіслані листи стосовно врегулювання питань в частині усунення виявлених порушень Закону України від 03.07.2018 № 2484-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності».

Відповідно до пункту 1.2. до рішення Саксаганської районної у місті ради від 22.06.2018 № 239 «Про внесення змін до  рішення районної у місті ради від 23 вересня 2016 року № 65 «Про затвердження Положення про структурні підрозділи виконкому Саксаганської районної у місті ради» додаток 8 «Положення про відділ земельних відносин та будівництва виконкому Саксаганської районної у місті ради» у розділі II «Завдання та обов’язки» доповнено пунктом 2.25. такого змісту: «2.25. Готує проекти рішень виконкому районної у місті ради щодо встановлення нумерації будинків, приміщень, споруд, розташованих на території району та надання або уточнення поштових адрес.». За період квітень-червень поточного року підготовлено 12 проектів рішень виконкому районної у місті рад по присвоєнню поштових адрес об’єктам нерухомого майна.

Пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 ро-ку № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» затверджено Тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту з присвоєння поштових адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна. Відповідно до пункту 6 затвердженого Тимчасового порядку рішення про присвоєння або зміну адреси об’єкта будівництва, об’єкта нерухомого майна приймає уповноважений орган містобудування та архітектури.

З метою запровадження Тимчасового порядку реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 367, у травні місяці поточного року до департаменту регулювання  містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради надано електронний перелік адрес об’єктів нерухомого майна, розташованого на території району, та копії рішень виконкому районної у місті ради з присвоєння поштових адрес об’єктам нерухомого майна.

На серпневому засіданні виконкому районної у місті ради заслухано питання «Про хід виконання рішення виконкому районної у місті ради від 16 грудня 2015 року № 515 «Про дотримання земельного законодавства України на території Саксаганського району». У зв’язку з кадровими змінами у складі комісій та робочої групи, організація роботи яких покладена на відділ земельних відносин та будівництва, готувалися розпорядчі документи (рішення та розпорядження).

Згідно з наданими повноваженнями у відділі створено електронний облік землекористувачів району, який постійно оновлюється та поповнюється при здійсненні самоврядного контролю шляхом обстеження земельних ділянок, на підставі ухвалених Криворізькою міською радою рішень та інформації  від  департаменту  регулювання  містобудівної  діяльності  та земельних відносин виконкому міської ради. На сьогодні, до  зазначеного  переліку  введено  інформацію по 3209 землекористувачам.

Згідно з рішенням Криворізької міської ради від 31.03.2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів» у галузі житлово-комунального господарства виконкоми районних у місті рад надають консультативну, організаційно-методичну допомогу органам самоорганізації населення. Вказана допомога надається їм на інформаційних зустрічах, при особистому спілкуванні, у телефонному режимі та шляхом надсилання відповідних листів.

Так, у червні та липні поточному року на інформаційних зустрічах керівники органів самоорганізації населення були ознайомлені із Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», пунктом 1 якої затверджено Тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту з присвоєння поштових адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна, та з проведенням у 2020 році Всеукраїнського перепису населення, одним з етапом якого є упорядкування адресного господарства. Органам самоорганізації населення  було  наголошено  на проведенні роз’яснювальної роботи з власниками домоволодінь про необхідність встановлення нумерації на кожному будинку.

Також, з цією метою відповідальними працівниками виконкому районної у місті ради особисто з кожним головою вуличного комітету було проведено роз’яснювальну роботу стосовно проведення відповідних заходів, що нададуть можливість вирішити це питання (розміщення матеріалів на інформаційних стендах, нумерація будинків у різний спосіб тощо). Їм було надано  відповідного листа  з переліком житлових будинків, на яких відсутні покажчики з номерами, для доведення інформації власникам домоволодінь, які знаходяться в межах їх комітетів.

За звітний період відділом земельних відносин та будівництва проводилася відповідна робота по забезпеченню всебічного розгляду звернень від фізичних та юридичних осіб, порушених в них проблемних питань, оперативного їх розв’язання, вжиття заходів по усуненню причин їх виникнення. Так, за звітний період відділом опрацьовано 538 вхідних документів від громадян, суб’єктів господарювання, контролюючих та правоохоронних органів, Криворізької місцевої прокуратури № 3, структурних підрозділів виконкомів міської та районної у місті рад тощо. Відділом підготовлено та надіслано 1325 вихідних документів.

З метою проведення роз’яснювальної роботи з мешканцями,  відділом надається інформація для розміщення її на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради. У квітні-вересні поточного року на офіційний веб-сайті виконкому районної у місті ради розміщено інформації на теми: «Нові будівельні норми щодо інклюзивності будівель», «Про присвоєння поштових адрес об’єктам нерухомості», «Упорядкування адресного господарства - важливий етап проведення Всеукраїнського перепису населення 2020», «Про припинення діяльності незаконних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території Саксаганського району», «Набрали чинності нові будівельні норми ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій», «Нові будівельні норми  ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій», «Як користуватися публічною кадастровою картою України», «Про плату орендної плати за землю у разі закінчення терміну договору оренди», «Про роботу районної постійно діючої комісії з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності».

Протягом звітного періоду відділом виконувалися доручення, надані керівним складом виконкому районної у місті ради у зв’язку з проведенням заходів з нагоди відзначення 74-ї річниці Дня Пам'яті та Примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня державного Прапора України, 28-ї річниці незалежності України.