Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Міжнародний день боротьби з корупцією

Щорічно, починаючи з 2003 року, з ініціативи Організації Об'єднаних Націй 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Це пагубне явище має багато різновидів: хабарництво, незаконне привласнення товарів і послуг, призначених для суспільного споживання, кумівство, внесення певних переваг під час розробки нормативно-правових актів з метою отримання особистої вигоди тощо.

Згідно з Конвенцією ООН  корупція - це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

Найбільше корупція вражає систему відносин громадян з органами місцевого самоврядування в процесі реалізації першими своїх конституційних прав. Така ситуація підриває основи ідеології суспільства, так як громадяни починають сприймати корупцію як спрощену форму отримання адміністративних послуг.

У виконкомі Саксаганської районної у місті ради також проводяться заходи стосовно запобігання корупції, зокрема, відстежується подання посадовими особами е-деларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, проводиться тестування посадових осіб на знання чинного антикорупційного законодавства.

З метою усунення причин та умов, що сприяють корупції, у виконкомі визначено уповноважену особу з питань запобігання та виявлення корупції.

Організацію та проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг для виконкому районної у місті ради здійснює уповноважена особа, призначена розпорядженням голови районної у місті ради. Проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг здійснюється через електронну систему закупівель Prozorro. Інформація оприлюднюється в даній системі на всіх стадіях закупівель.  

З метою підвищення професійного рівня та правової свідомості цьогоріч п’ять  посадових осіб виконкому було направлено на семінар-тренінг з питань антикорупційного законодавства. Три  посадових особи  служби у справах дітей виконкому районної у місті ради з власної ініціативи шляхом онлайн-навчання  пройшли курс: «Конфлікт інтересів: треба знати!». 

Усі ми повинні самовдосконалюватися та працювати над собою. Бо ж ганебна участь у корупційних діяннях завжди перекреслює навіть найблагородніші поривання і надовго заплямовує честь людини, якою б гарною вона не була.