Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ економіки та промисловості

Економічний потенціал Саксаганського району - це 15 промислових підприємств та шість підприємств комунальної сфери. Основу промисловості району складають підприємства: товариство з обмеженою відповідальністю «Метінвест - Криворізький ремонтно-механічний завод», державне промислове підприємство «Кривбаспромводопостачання», структурний підрозділ публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» гірничо-збагачувальний комплекс «Укрмеханобр», товариство з обмеженою відповідальністю «Полстар», товариство з обмеженою відповідальністю  «Завод металевих конструкцій». Гірничодобувну індустрію району представляють: шахтоуправління з підземного видобутку руди публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг», шахти «Родіна» публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» та «Гігант-Глибока» публічного акціонерного товариства «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат».

Галузь легкої промисловості представляють: ТДВ «Криворізька швейна фабрика «Старт», ТОВ «Полстар», ДП «Фрештекс-Україна». На всіх підприємствах легкої промисловості впроваджені технології виробництва європейського рівня. Основна частина продукції виготовляється з давальницької сировини на експорт.

На території району розташоване державне промислове підприємство "Кривбаспромводопостачання" експлуатує п’ять водосховищ, канал "Дніпро-Кривий Ріг" довжиною42 км. 

На території району зареєстровані такі підприємства транспорту, як комунальні підприємства «Швидкісний трамвай», «Автобаза № 1», публічне акціонерне товариство «Північтранс», приватне підприємство «Одіум-Престиж».                  

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на КП «Автобаза № 1»  за 9 місяців 2019 року склав 14 910,8 тис. грн. Обсяг капітальних інвестицій в   основний   капітал   (у тому  числі за джерелами фінансування) за

9 місяців 2019  року  склав 44,2 тис. грн (за   аналогічний  період  2018 року – 2 706,6 тис. грн). Середньомісячна заробітна плата станом на 01.10. 2019 складає 10 595,2 грн ( у 2018 році – 7 854,0 грн).

За звітний період КП «Швидкісний трамвай» перевезено 28187,3 тис. чол., у    тому    числі    з    платним    проїздом – 11 018,9   тис. чол.,  з  безоплатним –

17168,4 тис. чол. Загальний обсяг перевезень трамваєм збільшився за рахунок збільшення середнього випуску рухомого складу в лінію та збільшення обсягу пасажирів з повною оплатою проїзду. Також протягом останніх років здійснюється закупівля  трамвайних вагонів, оптимізація  трамвайних  маршрутів, внаслідок  чого  кількість міських маршрутів зменшилась з 20 до 14 (внаслідок бурного  розвитку міської  сітки маршрутних мікроавтобусів), виконується  реконструкція трамвайних шляхів з застосуванням європейських технологій пристроїв безшумних шляхів.

Загальні витрати криворізьким трамваєм по наданню послуг населенню станом на 01. 11. 2019 склали – 249723,8 тис. грн, що на 56379,9 тис грн більше ніж за минулий рік. Експлуатаційні витрати у загальній сумі витрат складають 93,1%.    Собівартість    одного  загального   пасажира   трамваями   за  10 місяців 2019 року – 8,86 грн. Витрати підприємства зросли в порівнянні з попереднім періодом за рахунок значного підвищення вартості електроенергії, ПММ, запасних частин, матеріалів та послуг.

Довжина одиночної експлуатаційної трамвайної колії депо № 1 складає –  88,1 км,  та  трамвайної  колії депо № 2   – 43,6  км,  144  одиниці  трамвайних вагонів (з них 114 одиниць, які морально застарілі, мають енерговитратне обладнання, не відповідають вимогам сучасного комфорту для перевезення пасажирів і потребують оновлення) 11 пасажирських станцій,  з  них  –  чотири  станції підземного розташування.

Використовуючи міжнародний  досвід і  практику  західних країн, в   умовах глобалізації економіки, керівництво підприємств легкої промисловості   Саксаганського  району (ТОВ «Полстар», ДП «Фрештекс України») направляє   свою діяльність  на    забезпечення стабільної  роботи  підприємств, збільшення   кількості  робочих місць, збереження  й   продуктивного  використання  робочої сили,  оновлення   виробничих фондів та технологій, працює над залученням іноземного капіталу та укладанням нових контрактів з іноземними суб’єктами  господарювання, збільшенню випуску продукції, задля задоволення попиту на неї на українському та іноземному ринках.

Сучасна екологічна ситуація в районі обумовлюється близьким територіальним розташуванням до житлової забудови та об’єктів соціальної інфраструктури підприємств гірничо-металургійного комплексу та машинобудування, таких як: приватного акціонерного товариства  «Криворізький завод гірничого обладнання», структурного підрозділу публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» гірничо-збагачувальний комплекс «Укрмеханобр», шахтоуправління з підземного видобутку руди публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг», шахти «Родіна» публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат».

З метою забезпечення належного санітарного стану прибережних територій річки Саксагань та інших водних об’єктів району відділом економіки та промисловості виконкому районної у місті ради спільно з представниками управління екології виконкому міської ради та спеціалістом ВСП «Криворізький міський відділ лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» щомісяця проводиться відбір проб води з поверхневих водойм біля вхідних порталів I і II Саксаганського тунелей, а також з річки Саксагань в районі «Дубків».

Відповідно до результатів лабораторних досліджень проб води річки Саксагань протягом 2019 року виявляються перевищення нормативних показників, у тому числі по санітарно-мікробіологічних дослідженнях в районі: по сухому залишку (від 1,6 до 3,0 разів), сульфатам (в 1,5 - 2,0 рази), хлоридам (в 1,4 рази), коліфагам (в 1,5 рази), індексу лактопозитивної кишкової палички (в 14 разів).

Листи з копіями результатів лабораторних досліджень проб води річки Саксагань постійно надсилаються на адресу КП «Кривбасводоканал» та акцентується увага підприємства на необхідності проведення постійного моніторингу стану мереж водовідведення, які межують з водоохоронними зонами, обстеження окремих прибережних територій річки Саксагань на території Саксаганського району на предмет виявлення несанкціонованих витоків, що можуть потрапляти до водойм, у тому числі з приватних домогосподарств.

Також постійно проводяться обстеження прибережних смуг річки Саксагань по обидва боки річки, від насосної станції до мосту на вулиці Каспійскій (біля відстійників шахтних вод, вздовж вулиць: Галілея, Пічугіна, Вільної та Сагайдвчного). Додатково обстежуються прибережні смуги річки в районі «Дубків». Несанкціонованих скидів не виявлено, крім стоків, які потрапляють в річку через загальноміські зливові системи. Також обстежуються ділянки територій вздовж правого берега р. Саксагань біля вулиць Кільцева та Марійська, територію біля вхідного порталу ІІ Саксаганського тунелю. За результатами виявлено засмічення водного дзеркала річки Саксагань біля вхідного порталу ІІ Саксаганського тунелю. В подальшому на адресу ДП «Кривбасшахтозакриття» направляються телефонограми з проханням здійснити роботи щодо очищення водного дзеркала річки Саксагань біля вхідного порталу ІІ Саксаганського тунелю від сміття та приведення його в належний стан, прибрати сміття, пластик зрізане та зламане гілля, ліквідувати порослі. Особливістю річки Саксагань є зміна її русла та заведення в підземні тунелі саме в Саксаганькому районі, що визначає необхідність постійного моніторингу стану гідротехнічних споруд балансоутримувачами. Незважаючи на обмеженість у фінансуванні, підприємствами постійно проводяться роботи щодо розчищення водного дзеркала річки в районі вхідних порталів з метою вільного доступу потоку води.

Враховуючи територіальну близькість сектору індивідуальної забудови до місць відбору проб води поверхневих водоймищ, постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з головами вуличних комітетів щодо привернення уваги власників домоволодінь до стану вигрібних ям, які використовуються у приватному господарстві.

Також важливими елементами моніторингу екологічного стану є визначення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин і домішок у повітрі. У зв’язку з чим спеціалістами виконкому Саксаганської районної у місті ради сумісно із спеціалістами управлінням екології виконкому міської ради та ВСП «Криворізький міський ВЛД ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗУ регулярно проводяться лабораторні дослідження, з метою контролю якості атмосферного повітря Саксаганського району.

Одним із пріоритетних напрямків реалізації екологічної політики промисловими підприємствами є комплексна підтримка заходів у сфері охорони атмосферного повітря.

Суб’єктами господарювання-забруднювачами навколишнього природного середовища, об’єкти яких розташовані на території району, організовано заходи щодо виконання законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, у тому числі реалізацію рекомендованих заходів, що затверджені рішенням виконкому районної у місті ради від 19. 06. 2019 № 208.

За інформацією ТОВ «МЕТІНВЕСТ-КРМЗ», шахти «Родіна» ПАТ «КЗРК», шахтоуправління з підземного видобутку руди ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», вищевказаними підприємствами продовжується підтримка заходів щодо забезпечення безперебійної та ефективної роботи пилогазоочисних установок та обладнання в структурних підрозділах підприємства, розміщених в районі, а також проведення інструментальних вимірів на стаціонарних джерелах викидів забруднюючих речовин. Перевищень нормативних показників протягом першого півріччя 2019 року не виявлено.

На шахті «Родіна» ПАТ Криворізький залізорудний комбінат» експлуатується 37 газоочисних установок, на РМЗ – шість, на УЗТ – чотири, на РБЦ – чотири, на ШБУ – дві, на ШМУ – одна. Поточні ремонтні роботи на установках проводились відповідно до графіків. Згідно договору укладено з  ТОВ «Проектреммонтаж» виконані роботи в повному обсязі щодо «Розробки та погодження робочого проекту автоматизованої системи екологічного моніторингу (АСЕМ) на межі СЗЗ шахти «Родіна». Систему введено в дію 11. 08. 2017.

Викиди забруднюючих речовин здійснюються згідно дозволу на викиди. За результатами досліджень перевищень забруднюючих речовин в атмосферу на стаціонарних джерелах викидів та на межі СЗЗ за поточний рік не виявлено.

На ТОВ «Метінвест-КРМЗ» станом на 01. 11. 2019 кількість очисник установок не змінювалась - функціонує 47 ПГОУ. На даний час система моніторингу змонтована, проводяться роботи щодо налаштування. За результатами досліджень. проведених ТОВ «Центр екології та розвитку нових технологій» перевищень ГДК на межі СЗЗ підприємства у період з січня по листопад  2019 році не виявлено.

Такими підприємствами як СП ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» ГЗК «Укрмеханобр» та шахтою «Родіна» ПАТ «КЗРК» у теплий період у 2019 року постійно проводився лабораторний контроль за виконанням заходів з охорони атмосферного повітря;  проводяться заходи зі зниженні викидів в атмосферне повітря з максимальним використанням безтротилових вибухових речовин. З березня 2019 року розроблено заходи з пилопридушення на поточний рік, відновлено роботи щодо зрошення автошляхів кар’єру, забоїв екскаваторів, запилених поверхонь складів, складу товарної продукції; поливання автошляхів, промислових майданчиків тощо.

Підприємствами району: шахтоуправлінням з підземного видобутку руди ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», шахтою «Родіна» ПАТ «Кривбасзалізрудком» у теплі періоди 2019 року здійснювались заходи з пилопридушення: зрошення автошляхів кар’єрів, забоїв екскаваторів, запилених поверхонь складів, складу товарної продукції; поливання автошляхів, промислових майданчиків тощо.

З червня поточного року на території Саксаганського району розпочало діяьність ТОВ «Рудомайн», отримано  висновок з оцінки впливу на довкілля

№ 7-03/12-20189171722/1 від 28. 01. 2019, висновок Державної санітарно-епідеміологічної експертизи «Обґрунтування розміру санітарно-захисної зони для дільниці № 2 кар’єру «Південний» від 20. 05. 2019 № 12.2-18-4/10855, та отримано дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Згідно наданої інформації, підприємство у період з січня по травень 2019 року роботи, що призводять до забруднення навколишнього природного середовища відходами виробництва, не проводило. З липня місяця 2019 року підприємством почали здійснюватися заходи з пилопридушення: зрошення автошляхів кар’єрів, забоїв екскаваторів, запилених поверхонь складів, складу товарної продукції; поливання автошляхів, промислових майданчиків.

На виконання Протоколу засідання робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у м. Кривому Розі від 05. 07. 2019 підприємствами – забруднювачами надано інформацію з графіками поливу по днях, місцях (вулиці Саксаганського району в зоні впливу виробничої діяльності підприємства) та годинах поливу, маршрути руху поливальної техніки, підтверджуючі фотоматеріали.

Спеціалістами відділу економіки та промисловості у складі міської комісії проведено моніторинг виконання ШУзПВР ПАТ «АМКР» та ГЗК «Укрмеханобр» заходів з пилопридушення, питання в подальшому залишається на контролі. Шахтоуправлінням з підземного видобутку руди ПАТ «АМКР» протягом поточного 2019 року масових вибухів у кар’єрі «Південний» не проводилось.

Суб’єктами господарювання - забруднювачами навколишнього природного середовища організовано роботу щодо проведення контролю за якістю стічних вод виробництва. Відхилень від нормативних показників протягом 2019 року не спостерігалось.

На ТОВ «Метінвест-КРМЗ» функціонує акредитована лабораторія хімікоаналітичного контролю шкідливих викидів та стоків Центральної лабораторії метрології, яка проводить щодекадно лабораторні дослідження стічних вод.   Протягом 2019 року перевищень гранично допустимих норм не виявлено.

Шахтоуправлінням з підземного видобутку руди ПАТ «АМКР», шахтою «Родіна» ПАТ «КЗРК» щомісячно здійснюється контроль за якістю стічних вод виробництва загальношахтного призначення, щоквартально за шахтною водою  з горизонтів, щомісячно стічних вод з проммайданчиків.

Протягом 2019 року ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» проведено гірничу рекультивацію  (засипку) по шахті «Родіна» об’ємом 59,356 тис м3, з них: пусті породи 26,229 тис м3, на некондиційній фракції рудної маси – 33,127  тис. м3.

Протягом 2019 року підприємствами району різних форм власності проведено    роботи   з  благоустрою   власної та прилеглих територій. Зокрема у  

ІІ кварталі 2019 році ТОВ «Метінвест-КРМЗ» викошено 25,5 га (територія підприємства та межа СЗЗ), ШУзПВР ПАТ «АМКР» - на площі 4,6 га, на території шахти «Родіна» - на площі 2 га.

Протягом 2019 року ПАТ «КЗРК» не здійснював роботу щодо відселення мешканців з СЗЗ у Саксаганському районі. Окремо ПАТ «АМКР» ведеться організаційна робота щодо відселення мешканців сектору приватної забудови на вулиці Чистопільська та Лавреньова. На теперішній час відселено 18 домоволодінь. Станом   на 01. 11. 2019   підприємством  здійснено знесення будинків 2, 3, 6, 7, 8, 10, 21   на   вулиці   Чистопільській   та   будинків 9, 19  на  вулиці Лавреньова.

Суб’єктами господарювання - забруднювачами навколишнього природного середовища організовано роботу щодо своєчасного збору, обліку та зберігання відходів (в окремих випадках - тимчасово), утворених в результаті виробничої діяльності, а також передачі відходів виробництва спеціалізованим організаціям згідно з укладеними договорами.

ТОВ «Екоспецтранс» підтримується політика експлуатації Полігону ТПВ відповідно до Правил експлуатації полігонів ТПВ. Додатково підприємством посилено контроль щодо дотримання графіку вивозу побутових ТПВ з контейнерних майданчиків території району, не допускаючи при цьому організацію несанкціонованих звалищ ТПВ та негабаритних відходів на території контейнерних майданчиків району. Вищевказаним підприємством, сумісно з ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» організовано роботу щодо прибирання випадкового сміття з території місць складування ТПВ, які входять до прибудинкових,  а також щодо відновлення контейнерних майданчиків у разі необхідності.

За інформацією СП ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» ГЗК «Укрмеханобр», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», шахти «Родіна» ПАТ «КЗРК» території пам’яток природи місцевого значення знаходяться в задовільному стані. За результатами комісійного обстеження представникам підприємств наголошено про необхідність дотримання вимог облаштування інформаційних аншлагів, за необхідності – їх оновлення.

Підприємствами району підтримується політика залучення працівників до програм перепідготовки або підвищення кваліфікації з екологічних питань. Зокрема на ШУзПВР ПАТ «АМКР» проводиться професійно-технічне навчання працівників.

З метою популяризації екологічної освіти серед мешканців району та на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради протягом поточного року було розміщено інформаційні матеріали екологічного спрямування.

ТОВ «Екоспецтранс» на офіційному веб-сайті підприємства постійно висвітлюється інформація щодо екологічно безпечних напрямів поводження з побутовими відходами, а також роз’яснення щодо складу та властивостей побутових відходів.

Питання проведення «Чистих четвергів» перебуває на постійному контролі, так до прибирання вулиць та прилеглих територій від опалого листя та гілля, іншого сміття, також озеленення територій залучаються підприємства різних форм власності. Спеціалістами  відділу здійснюється активна робота щодо попередження та недопущення спалювання опалого листя та залишків сухої рослинності, а саме: проводиться роз’яснювальна робота з керівниками підприємств та суб’єктів господарювання, з мешканцями приватних домоволодінь із залученням квартальних уповноважених, організовуються рейди із залученням працівників поліції. Під час проведення рейдів фактів спалювання опалого листя та залишків сухої рослинності на теперішній час не виявлено.

На адресу Саксаганського відділення поліції направлено лист з проханням забезпечити відповідне реагування працівниками поліції на звернення громадян щодо порушень чинного законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, інформаційні матеріали про заборону спалювання опалого листя розміщуються на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради, до інформування залучаються інші засоби масової інформації, тощо.

Балка Калетіна є тим, об’єктом, який на теперішній час єднає не тільки саксаганців, а й мешканців всього міста. Дана акція є тим заходом, коли разом працюють різні версти населення для покращення свого життя. Серед активних учасників є молодіжні колективи ТОВ «Метінвест – Криворізький ремонтно-механічний завод», ДПП «Кривбаспромводопостачання», КП «Автобаза №1», Структурний підрозділ ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» гірничо-збагачувальний комплекс «Укрмеханобр», КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго», медичних закладів, фінансових установ, ТОВ «Арістей КР» та багато інших суб’єктів господарювання.

Протягом 2019 року продовжувалась реалізація Плану сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року затвердженого рішенням Криворізької міської ради від 27 березня 2013 року № 1838, основною метою якого є підвищення рівня енергоефективності в усіх сферах життєзабезпечення, оптимізація паливно-енергетичного балансу.

З метою підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергетичних ресурсів на підприємствах ТОВ «Метінвест-КРМЗ», КП «Швидкісний трамвай» та ТОВ «Житлосервіс-КР» протягом поточного  2019 року впроваджено заходи з енергоефективності, що дозволило зекономити паливно-енергетичні ресурси підприємств, а саме:

- ТОВ «Метінвест-КРМЗ» проведено капітальний ремонт термічної печі №8; за рахунок балансування подачі теплоносія за рахунок установки витратомірних шайб, застосування зварювального устаткування інвентарного типу, почергової зупинки барабанів при заміні коробів з відключенням бічних пальників , утеплення залізничного термосу для транспортування злитків по (вартість зекономлених ПЕР 1442,11 тис. грн.);

- КП «Швидкісний трамвай» за рахунок використання модернізованих та одиночних вагонів, заміна ламп розжарювання та світильників на енергозберігаючі лампи (зекономлено ПЕР на суму 4381,63тис. грн.);

- ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» встановлено лампи розжарювання меншої потужності; відключення освітлення на сходах в денний час; встановлення приладів обліку електричної енергії (зекономлено ПЕР на суму  31,4 тис. грн.).

Станом на 01.11.2018 обсяг споживання електроенергії на ДПП «Кривбаспромводопостачання» скоротився на 49,6%, на  ТОВ «Метінвест-КРМЗ» на 46,9%, на КП «Швидкісний трамвай» на 13,3%, на ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» скоротився на 5,2 %.

З метою недопущення покинутих напризволяще об’єктів, запобігання їх руйнуванню, забезпечення ефективного використання, поповнення міського бюджету за рахунок орендної плати, виконкомом районної у місті ради щомісяця за пропозиціями комунальних підприємств району формується перелік вільного майна, який надається до управління комунальної власності міста виконкому міськради для подальшого опрацювання. До переліку вільних приміщень, які пропонуються для передачі в орендне користування протягом поточного року, запропоновано 63 об'єкти. Відділом протягом поточного року зареєстровано              364 заяв щодо узгодження  оренди об’єктів  комунальної власності міста.

Спеціалістами виконкому районної у місті ради сумісно з представником КП «Парковка та реклама» організовано рейди перевірок виконання орендарями умов договорів оренди комунальної власності. У разі виявлення порушень з орендарями проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності дотримання договірних умов.

Відповідно до інформації комунального підприємства «Парковка та реклама» постійно забезпечується виконання функцій щодо впорядкування орендно - договірних відносин за об’єктами комунальної власності, які перебувають на балансі управління комунальної власності міста виконкому міської ради та департаменту розвитку інфраструктури міста виконкому міської ради.

Станом на 01. 11. 2019 в районі боржниками більше двох місяців за оренду комунального майна є 12 орендаторів.

З метою поліпшення стану розрахунків по комунальним платежам при виконкомі районної в місті ради працює комісія з питань забезпечення своєчасних розрахунків за енергоносії  та комунальні послуги.

Протягом 2019 року проведено 10 засідань районної комісії. Щомісяця формується інформація про вжиті заходи та претензійно-позовну роботу, яка ведеться підприємствами надавачами-послуг.  На офіційному вебсайті виконкому районної в місті ради в мережі Інтернет розміщується інформація про стан заборгованості населення району за спожиті житлові і комунальні послуги.   

Виконкомом районної в місті ради постійно проводиться роз’яснювальна робота з мешканцями району щодо 100% сплати комунальних послуг. З  початку 2019 року проведено 155  нарад з керівниками та працівниками промислових, житлово-комунальних підприємств, закладів освіти, охорони здоров’я, профтехосвіти, організовано 133 сходи з мешканцями району.

З початку 2016 року було розпочато проведення конкурсу-проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет» .

У 2019 році за кількістю проєктів, які отримали перемогу в розрізі міста Саксаганський район зайняв І місце,  а саме 38% від загальної кількості по місту.

Громадський бюджет-2020 став п’ятим конкурсом проєктів, проведеним у Кривому Розі, і був наймасштабніший: і за розмірами виділених коштів, і за кількістю учасників. Із 29 представлених проєктів перемогу отримали 15. У категорії «Шкільні проєкти»: № 12 «Іноваційний центр вивчення іноземних мов «Smart Studio»; № 13 «Розумні перерви: відпочинок з користю», № 23 «STEM - Лабораторія в освітньому просторі»; № 48 «Зручна дорога до школи – щасливі діти та дорослі». У  категорії: «Дошкільні та позашкільні проєкти»:

№  31 «Чарівний світ для особливих дітей». У категорії «Молодіжні проєкти»: № 39 «Регіональна молодіжна гра «Модель ООН-2020. Кривий Ріг»; № 41 «Змагання зі станової тяги та армреслінгу 2020. Кривий Ріг»; № 93«Saksagan   LAND  (в  рамках фестивалю «EUROFEST – Дні   Європи  в м. Кривий Ріг»); № 107 «Гон-ки на виживання І етап». У категорії «Муніципальні малі проєкти»: № 82 «Мис-тецтво в кожен двір»; № 88 «Короткометражний ігровий кінофільм «Сто шагов»; № 33 «Трансформація  громадського простору: адаптація до спеки»; № 121 «По-кращуючи місто».  У категорії: «Муніципальні великі проєкти»: № 119 «Крок до змін»; № 113 «Парк мрії».