Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шевченковими стежками

Щовесни, коли тануть сніги,

І на рясті просяє веселка

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.

 

     В історії назавжди лишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу – Тараса Григоровича Шевченка.

     В навчальних закладах нашого району проходить тиждень української літератури присвячений дню народження видатного українського поета, прозаїка, драматурга і не тільки Т. Г. Шевченка.

     Саме в дошкільному закладі відбувається перше знайомство дітей з творчістю великого Кобзаря. Вихователі садочків проводили тематичні заняття, на яких знайомили дошкільнят із творчістю великого письменника, із життєвим шляхом, розповіли про нелегкі дитячі роки, про творчість великого Кобзаря, читали його вірші та малювали ілюстрації до творів.

     У групах старшого віку комунального комбінованого дошкільного навчального закладу № 261 створена літературна вітальня «Шевченковими стежками». Дошкільнята мають можливість поглибити свої знання про творчість Кобзаря, розглянути репродукції картин, послухати розповідь вихователя про життєвий шлях великого письменника.

     А в комунальному комбінованому дошкільному навчальному закладі № 295 відбувся конкурс пісенно – літературної творчості «Великому Кобзареві присвячується», присвячений 203-ій річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. Розпочався конкурс таночком з рушниками, а діти старших груп розповіли відомі дитячі вірші «Зоре моя вечірня», «Садок вишневий коло хати», «Тече вода з-під явора», «Княжна», «Зацвіла в долині червона калина» та інші. Конкурс пройшлов цікаво, емоційно та був направлений на формування патріотичних якостей у дітей.

     На початку тижня в Криворізькій загальноосвітній школі № 119 було проведено Всеукраїнську гру «Соняшник», у якій взяли участь учні 5-9 класів. Проведено віртуальну екскурсію «Ім’я Шевченка на карті міста» для 8-11 класів. Цікаво й весело пройшов брейн-ринг «Знавці творчості Шевченка» у 5-7 класах, діти продемонстрували свою обізнаність з біографії, віршів, художньої майстерності видатної постаті в українській літературі.

     А в Криворізькій загальноосвітній школі № 120 пройшов конкурс на кращого читця віршів Тараса Шевченка «Невмируще Тарасове слово», адже кожен із дітей мав змогу долучитися до творчості геніального предка, показати  своє бачення змісту твору. Спочатку конкурси пройшли по класах, а потім кращі читці змагалися за перемогу у шкільному турі. Емоційно, з творчим підходом діти розповідали вірші та інсценували уривки із поем. І не так важливо, хто переможець, як те, що діти займалися цікавою роботою.

     У холі загальноосвітніх навчальних закладів організовано книжкову виставку «Доля поета» та виставку творчих робіт, виконану учнями різних класів.

     Хай же і сьогодні, і в наступні роки зігріває наші душі Шевченкове слово, хай воскресає він, пророк нашого народу у благородних помислах і ділах, у справі збереження мови народної, звичаїв та традицій.