Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Торгівля первоцвітами - ранньоквітучими весняними рослинами

   Раннє тепло вже пробудило від сну перші ранньоквітучі квіти – підсніжники. Намагаючись скористатись першим теплом весняного сонця, квіти неабияк пожвавлюють зелені ландшафти, але, на жаль, не можуть уникнути пильної людської уваги.

   Стаючи жертвами квіткових браконьєрів, ранньоквітучі квіти зменшують свою чисельність та поширення, а тому занесені до Червоної книги України. Зокрема, це всі види підсніжників,  білоцвітів, майже всі види шафранів (крокусів), сну, рябчиків тощо.

   За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF), незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє по прибутковості місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля об’єктами дикої природи призводить до їх зникнення у природі. В такий спосіб багато естетично привабливих видів рослин і тварин (або цінних з інших причин) потрапляють до Червоної книги а потім, якщо їх нищення не припиняється – вимирають.

   Щовесни на території України надзвичайно великих обсягів набуває торгівля первоцвітами - ранньоквітучими весняними рослинами. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у незначних за площею місцезростаннях і до повного виродження а потім і вимирання популяції. Дуже часто первоцвіти знищуються з підземними частинами, що призводить до фізичного зникнення їх в місцях природного поширення.

   Наймасовішим є продаж саме підсніжників. Продавці часто розповідають легенду, що охороні підлягають лише рослини із 5-ти пелюстковими квітами, а з 3-ма – не охороняються, але це не правда – 5-ти пелюсткових підсніжників просто не існує!

Іншим міфом, який можна почути від продавців, ніби збір квітів без коріння не шкодить рослині. Це неправда, оскільки саме лишень вегетативне розмноження призводить до поступового виродження рослин.

   Продавці запевняють, що квіти вирощені на присадибній ділянці, можуть показувати якісь довідки із сільрад та ін. Але це є брехнею, так як ніхто вирощуванням квітів для продажу на городах не займається. Більш того, для вирощування рослин Червоної книги України потрібна відповідна ліцензія, яку продавці, звісно, не мають.

   Продаж всіх цих видів рослин є незаконним і карається цілою низкою статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема статтями 88-1 (Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), 90 (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статтями 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях). Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить 1 мінімальну заробітну плату.

   Щороку в Україні проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається ще у січні, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці травня, коли відквітують останні конвалії.

   Якщо ви бачите людину, яка продає первоцвіти, ви можете зробити продавцю зауваження, або ж зателефонувати за номером «102», повідомити про порушення. НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!!!

   За матеріалами: http://wwf.panda.org/