Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Виготовити кадастровий номер земельної ділянки - зберегти своє право на землю

Кадастровий номер - це індивідуальна, унікальна послідовність цифр і знаків, що ідентифікує земельну ділянку. Кадастровий номер призначається земельній ділянці під час проведення державної реєстрації і зберігається за нею на весь час її існування. При цьому зміна власника, зміна цільового використання не тягне за собою зміну кадастрового номеру. Він може  змінитися тільки  у випадках розділу земельної ділянки, об’єднання з іншою земельною ділянкою, перепідпорядкування земельної ділянки іншій адміністративно-територіальній одиниці.

Кадастровий номер містить: інформацію про власника ділянки, її місце розташування, цільове призначення земельної ділянки, межі ділянки та інші важливі дані. Така ділянка має право на внесення її до національної кадастрової системи. Тобто держава визнає особу власником земельної ділянки і зобов’язана захищати її право власності. Наявність кадастрового номера дає власнику гарантію того, що межі земельної ділянки вже ніхто не змінить і її не можна буде втратити шляхом підробки документів шахраями. Отож, варто підкреслити, що саме власник має бути зацікавлений в присвоєнні земельній ділянці кадастрового номера.

Слід зазначити, що без наявності кадастрового номеру - земельна ділян-ка не є об’єктом цивільно-правових відносин. А тому,  без кадастрового номеру, неможливо буде здійснити жодну юридичну операцію, зокрема, укладення договору купівлі-продажу, дарування, обміну, оренди, оформлення спадщини та інше.

Отже, якщо у вас наявні Державні акти старого зразка, які не містять кадастрового номеру, для його отримання потрібно здійснити наступні дії.

По-перше, звернутися до землевпорядної організації, яка має в штаті сертифікованого інженера-землвпорядника та надати заяву про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, нотаріально завірену копію державного акту та копії вашого паспорта та ідентифікаційного коду.

По-друге, замовити технічну документацію із землеустрою  щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Після отримання готової технічної документації, необхідно звернутися в центр надання  адміністративних послуг (ЦНАП)  для замовлення послуги «Державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру». Для звернення до ЦНАПу необхідно підготувати заяву про реєстрацію земельної ділянк, оригінал технічної документації із землеустрою  щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) в паперовому вигляді та документ про сплату адміністративних послуг.

Державний кадастровий реєстратор здійснює державну реєстрацію земельної ділянки протягом 14 календарних днів, після чого особа отримує Витяг з Державного земельного кадастру.