Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Зняття з реєстрації місця проживання померлої людини

Смерть рідної людини - це одне з найважчих подій у людському житті. Його важко пережити, але зробити вже нічого не можна. Поряд зі зрозумілими почуттями, які відчувають в даній ситуації ті, кому він був близький, існують певні життєві і юридичні наслідки самого факту смерті людини.

Тут можна говорити про різні аспекти такої ситуації. Одним з важливих питань може бути питання про спадщину. Також можуть змінитися інші майнові або фінансові відносини.

Може, наприклад, виникнути бажання продати квартиру, де був прописаний померлий або прописати там іншу людину, що має на це законне право. Також можуть змінитися суми комунальних платежів в зв'язку зі зміною чисельності проживаючих в його квартирі. Померлому могли належати певні пільги при оплаті комунальних платежів. Після його смерті, природньо, ситуація з ними зміниться.

Зняти з реєстрації місця проживання померлого необхідно, оскільки без проведення цієї процедури, спадкоємці не будуть мати можливість вступити в права спадщини.

Тут мова йде не просто про виписку покійного, а про переоформлення права власності на квартиру іншими членами сім'ї.

Для зняття з реєстрації місця проживання померлої особи  необхідно звернутися до відділу реєстрації місця проживання громадян та надати пакет документів:

  1. заява;
  2. свідоцтво про смерть;
  3. паспорт особи, яка звернулась за послугою;
  4. квитанція про сплату адміністративного збору.

         

Також, Ви можете звернутися  до Центру адміністративних послуг «Віза» та його територіальних підрозділів та отримати адміністративну послугу одним пакетом за життєвою ситуацією «Втрата близької людини».

Ця пакетна послуга включає в себе зняття з реєстрації місця проживання померлої особи, припинення нарахування і виплати державних соціальних допомог і пільг, оформлення документів для надання допомоги на поховання, державну реєстрацію права власності за померлою особою на підставі заяви спадкоємця, передачу інформації виробникам житлово-комунальних послуг з метою припинення нарахувань.

Хоча прямих обмежень на терміни виписки немає, найкраще це зробити вчасно. Це допоможе уникнути додаткових витрат або можливих ускладнень.