Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звіт про роботу фінансового відділу

Робота фінансового відділу виконкому районної у місті ради у 2020 році була направлена на організацію та здійснення функцій по виконанню планових показників доходної та видаткової частин бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання районного у місті бюджету, відповідно до норм бюджетного законодавства України.

У процесі виконання покладених на фінансовий відділ завдань, відділ співпрацює із Криворізьким північним управлінням Головного управління ДПС у Дніпропетровській області ДПС України, управлінням Державної казначейської служби України у м. Кривому Розі, департаментом фінансів виконкому Криворізької міської ради, структурними підрозділами виконкому районної у місті ради та розпорядниками бюджетних коштів усіх рівнів.

Також працівники відділу приймають участь у роботі робочих груп та комісій, створених у виконкомі районної у місті ради, а саме у роботі:

- робочої групи щодо надходжень плати за землю;

- адміністративної комісії;

- робочої групи щодо забезпечення ефективного функціонування внутрішнього фінансового контролю, усунення порушень чинного законодавства та запобігання проявам корупції у сфері використання бюджетних коштів;

- комісії з питань забезпечення погашення суб’єктами господарювання заборгованості до бюджету, державних цільових фондів та із заробітної плати;

- комісії щодо розгляду питань про звільнення громадян від оплати за соціальні послуги, надані комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі» Криворізької міської ради та інші.

Відділом здійснюється робота по розробці проєктів нормативних актів районної у місті ради та її виконкому з питань затвердження та виконання районного у місті бюджету, тощо. Так, станом на 06. 10. 2020 відділом підготовлено 22 проєктів таких актів, у тому числі:

- 14 проєктів рішень виконкому районної у місті ради, а саме: про погодження внесення змін до районного у місті бюджету (дев’ять проєктів), про погодження звіту про виконання районного у місті бюджету за 2019 рік, за I квартал 2020 року та за I півріччя 2020 року (три проєкти), про заходи щодо організації виконання в 2020 році районного у місті бюджету (один проєкт), про Бюджетний регламент проходження бюджетного процесу районного у місті бюджету (один проєкт);

- шість проєктів рішень районної у місті ради, а саме: про внесення змін до показників районного у місті бюджету (п’ять проєктів) та затвердження звіту про виконання районного у місті бюджету за 2019 рік (1 проєкт).

- два проєкти розпорядження голови районної у місті ради, а саме: про затвердження плану заходів із забезпечення складання проєкту районного у місті бюджету на 2021 рік та його прогнозу на 2022, 2023 роки (1 проєкт) та про внесення змін до посадових інструкцій працівників фінансового відділу (1 проєкт).

Також у звітному періоді фінансовим відділом була підготовлена та надана інформація районній у місті раді про виконання районного у місті бюджету за I квартал 2020 року та I півріччя 2020 року.

Районний у місті бюджет на 2020 рік було затверджено своєчасно – 24 грудня 2019 року. Це дало змогу розпочати 2020 рік з головним фінансовим документом. У січні поточного року фінансовим відділом було складено та затверджено постійний розпис районного у місті бюджету на 2020 рік, збалансовано помісячно доходи та видатки, що дозволило здійснювати фінансування видатків у повному обсязі вже починаючи з січня. Вчасно були розроблені заходи по виконанню районного бюджету та поставлені завдання всім учасникам бюджетного процесу.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до річного звіту про виконання місцевих бюджетів, у лютому 2020 року складено та надано до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради річний звіт про виконання районного у місті бюджету за 2019 рік з детальними розшифровками за бюджетними програмами по кожній окремій галузі.

Відповідно до вимог програмно-цільового методу, фінансовим відділом було перевірено відповідність паспортів бюджетних програм рішенню районної у місті ради про бюджет на 2020 рік. Протягом звітного періоду внесення змін до паспортів бюджетних програм здійснювалось шляхом затвердження їх у новій редакції, у порядку та випадках, передбачених чинним законодавством.

Протягом звітного періоду фінансовим відділом постійно здійснювався аналіз виконання районного у місті бюджету за доходами та видатками, стан освоєння бюджетних коштів головними розпорядниками.

За підсумками роботи січня-вересня 2020 року виконання бюджету району по власних доходах загального фонду забезпечено на 101,0 %. До районного у місті бюджету за дев’ять місяців надійшло 13,8 млн грн. Понад план надійшло фінансових ресурсів у сумі 130,0 тис. грн.

У 2020 році найбільшу питому вагу у власних надходженнях районного у місті бюджету займає податок на нерухоме майно, якого за дев’ять місяців мобілізовано до бюджету в обсязі 9,5 млн. грн.

Також до районного у місті бюджету надійшло акцизного податку – 4,0 млн. грн, або 106,2 % до плану, плати за надання адміністративних послуг – 87,4 тис. грн, або 99,9 % до плану, адміністративних штрафів – 43,1 тис. грн, або 138,3 % до плану, адміністративних штрафів у сфері виробництва і обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 80,9 тис. грн при плані 96,2 тис. грн, коштів від реалізації безхазяйного майна – 41,4 тис. грн при плані 2,0 тис. грн.

Також до загального фонду районного у місті бюджету надійшло:

- дотації з міського бюджету у сумі 44,1 млн. грн, або 100 % до плану;

- субвенції за рахунок коштів обласного бюджету на виконання доручень виборців депутатами обласної ради у сумі 202,5 тис. грн;

- субвенції на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 130,9 тис. грн.

Усього до доходної частини загального фонду районного у місті бюджету (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) мобілізовано 58,2 млн. грн.

До спеціального фонду бюджету надійшло 2,9 млн. грн., з них:

- власні надходження бюджетних установ – 1,1 млн. грн;

- субвенція з міського бюджету на фінансування проєктів-переможців конкурсу «Громадський бюджет 2020» – 1,8 млн. грн (у тому числі для оплати виготовлення проєктно-кошторисних документацій по 5 проєктах- переможцях конкурсу на суму 210,0 тис. грн, капітального ремонту пам’ятника М. Горькому - 440,7 тис. грн, капітального ремонту елементів благоустрою у парку Саксаганський – 1,1 млн. грн);

В цілому за січень-вересень 2020 року доходи районного у місті бюджету виконано у сумі 61,1 млн. грн.

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини районного у місті бюджету, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів районних програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів.

При фінансуванні видатків постійно здійснювалась перевірка відповідності наданих пропозицій на фінансування розпису районного у місті бюджету, кошторисам та встановленим бюджетним призначенням.

В цілому, видатки районного у місті бюджету за дев’ять місяців поточного року профінансовано на суму 60,3 млн. грн, у тому числі:

- по загальному фонду – 58,0 млн. грн;

- по спеціального фонду – 2,3 млн. грн (бюджет розвитку).

Так, за січень-вересень у повному обсязі забезпечено фінансування соціально-захищених видатків (заробітна плата з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, оплата за спожиті енергоносії, соціальні виплати населенню, продукти харчування та медикаменти), їх обсяг за звітний період склав 48,5 млн. грн. Кредиторська заборгованість по захищених статтях видатків відсутня.

У повному обсязі, відповідно до пропозицій головного розпорядника, профінансовано видатки загального фонду на проведення заходів з благоустрою району, а саме на:

- утримання об’єктів благоустрою (дитячих та спортивних майданчиків, підземного переходу на площі Горького, парку Саксаганський, фонтану, пам’ятників тощо);

- поточний ремонт дитячих майданчиків;

- охорона об’єктів благоустрою;

- прибирання та утримання в належному санітарному стані територій загального користування (викошування бур’яну та карантинних рослин, збирання випадкового сміття, прибирання біля контейнерних майданчиків);

- придбання та встановлення дорожніх знаків, тощо.

У зв’язку із карантинними заходами, за дорученням міського голови, у березні-квітні поточного року була проведена відповідна робота щодо оптимізації видатків районного у місті бюджету до кінця поточного року. Були опрацьовані питання щодо оптимізації поточних видатків на утримання виконкому районної у місті ради, щодо здійснення до кінця року заходів з благоустрою без залучення додаткових коштів, визначена економія коштів по закладах у галузі соціального захисту, проведено аналіз видатків капітального характеру, а також надано пропозиції до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради щодо перерозподілу дотації з міського бюджету з II на IV квартал 2020 року.

З метою недопущення порушень бюджетного законодавства учасниками бюджетного процесу, фінансовим відділом виконкому районної у місті ради складено план перевірок по внутрішньому фінансовому контролю на 2020 рік. Проведені перевірки правильності складання 16 кошторисів доходів і видатків на 2020 рік та перевірку нарахування і виплати заробітної плати у комунальній установі «Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю» за період з 01. 05. 2019 по 01. 07. 2020. За результатами вказаних перевірок порушень не встановлено.

Слід зазначити, згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації» всі рішення та розпорядження, проєкти яких готує фінансовий відділ, розміщуються на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради у встановлені терміни.

Також на офіційному веб-сайті виконкому у розділі «Діяльність» щомісяця розміщується детальна інформація про надходження до районного у місті бюджету та фінансування видатків за звітний період.

З метою додержання вимог чинного законодавства щодо оприлюднення інформації про бюджет, на виконання ст. 28 Бюджетного кодексу України, фінансовим відділом забезпечено опублікування у Криворізькій міській газеті “Червоний Гірник” звітів про виконання районного у місті бюджету за 2019 рік та за I квартал 2020 року.

У поточному році продовжується робота щодо наповнення модулю «Відкритий бюджет» на порталі «Криворізький ресурсний центр». На модулі розміщена детальна інформація щодо виконання районного у місті бюджету за доходами та видатками за 2019 рік, за I квартал 2020 року та за I півріччя 2020 року.

У 2020 році в Дніпропетровській області впроваджується пілотний проєкт зі створення інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA». У звітному періоді фінансовим відділом забезпечено координацію роботи головних розпорядників бюджетних коштів з питання подання до інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» бюджетних запитів, паспортів бюджетних програм, а також завантажено до системи рішення про районний у місті бюджет на 2020 рік.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до проєкту районного у місті бюджету на 2021 рік, відповідно до бюджетного календаря підготовки Державного та місцевих бюджетів, з серпня поточного року ведеться робота по формуванню проєктних показників районного у місті бюджету на 2021 рік та його прогнозу на 2022, 2023 роки. У серпні поточного року відділом розроблено план заходів із забезпечення складання проєкту районного у місті бюджету на 2021 рік та його прогнозу на 2022, 2023 роки, який затверджено розпорядженням голови районної у місті ради від 21 серпня 2020  року №  163-р. Також відділом розроблено та доведено до головних розпорядників коштів районного у місті бюджету інструкцію з підготовки бюджетних запитів на 2021 рік. Всім учасникам бюджетного процесу були поставленні завдання щодо складання попередніх проєктних та прогнозних показників районного у місті бюджету.

Попередні проєктні показники на 2021 рік, підготовлені головними розпорядниками бюджетних коштів, опрацьовано фінансовим відділом та у вересні 2020 року надано до департаменту фінансів виконкому міської ради з необхідними обґрунтуваннями та розрахунками.