Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звіт про роботу відділу освіти за період січень – вересень 2020 року

Відділ освіти  виконкому Саксаганської районної у місті ради повідомляє.

Робота відділу освіти здійснювалася згідно з чинним законодавством, була спрямована на виконання основних завдань і положень законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту».

Освітня галузь району функціонує стабільно, організовано. Одним із чинників розвитку освіти є її фінансове забезпечення, міцна матеріально-технічна база. У 2020 році обсяг планових призначень по галузі «Освіта» району складає – 522 млн. 400 тис. грн., що на 15% більше ніж у минулому році. У першу чергу проводиться фінансування захищених статей: заробітної плати, організації харчування, оплати комунальних послуг і енергоносіїв. Заборгованості у виплаті заробітної плати працівникам освіти не було, виплачувалась доплата за престижність педагогічної праці, матеріальна допомога на оздоровлення, заплановано матеріальне стимулювання працівників (винагорода по ст. 57 Закону України «Про освіту»). Відповідно до чинних нормативних актів з першого січня 2020 року чотирьом  педагогічним працівникам, які успішно пройшли сертифікацію, було встановлено щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу на період дії сертифіката.

За кошти міського бюджету здійснювалось вирішення першочергових проблем з функціонування закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази. 

Так, упродовж цього року  виконано поточний ремонт з асфальтного покриття в 12 закладах освіти (ДНЗ №№ 32, 57, 90, ЗНЗ №№ 31, 43, 58, 68, 74, 119, 122, 124, 278), поточні ремонти м’якої покрівлі в двох закладах (ЗНЗ № 74, 120), фасаду в ДНЗ № 156, павільйону в ДНЗ № 249, поточні ремонти харчоблоків в двох закладах (ДНЗ №№ 151, 194), туалетів в КЗШ № 17, з заміни вікон в ДНЗ № 259. До початку нового навчального року відділом освіти планувалось проведення інших поточних ремонтів. Проте у зв’язку з карантинними обмеженнями знизилось наповнення міського бюджету, що в свою чергою призвело до призупинення фінансування незахищених статей  та проведення самих ремонтних робіт. Після покращення  ситуації відділом освіти виконкому районної у місті ради будуть вжиті всі необхідні заходи щодо проведення  запланованих ремонтних робіт. 

Важливою складовою у функціонуванні закладів освіти є створення безпечних умов навчання та праці. Питання дотримання і виконання вимог пожежної безпеки було завжди пріоритетним в освітніх установах, проте коштів виділялось вкрай мало. За останні  чотири  роки ситуація змінилась.  Здійснюється поетапне виділення коштів на  вирішення цих питань. Так, протягом 2020 року розроблено документацію для встановлення автоматичної пожежної сигналізації в 12 закладах освіти району (ДНЗ №№ 81, 89, 90, 197, 234, ЗНЗ №№  35, 68, 113, 119, 122, КПНЛ, ЦДЮТ «Сонях»), встановлено автоматичну пожежну   сигналізацію в  одинадцяти  закладах (ЗНЗ №№ 35, 43, 68, 70, 113, 118, 120, 122, КПНЛ, ДНЗ №№ 81, 234), заплановано встановлення ще в семи. Загальна сума видатків на зазначені потреби становить 2,1 млн. грн. Проведено  технічне обслуговування та перезарядку вогнегасників для всіх закладів освіти на суму 182,7 тис. грн.

При підготовці до 2020-2021 навчального року особлива увага приділялась підготовці до роботи в осінньо-зимовий період. За рахунок бюджетних коштів у всіх закладах освіти району здійснено гідравлічні випробування та промивання системи теплопостачання. Відповідно до перспективного графіку здійснюється повірка та заміна приладів обліку енергоносіїв. Третій рік поспіль з міського бюджету виділяються планові бюджетні призначення на усунення аварійних ситуацій, в 2020 році ці кошти передбачено з розрахунку 15 тис. грн. на заклад. Відповідно до потреб закладів освіти ці кошти використовуються на поточний ремонт систем електроживлення, теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Виконано роботи з благоустрою прилеглої території закладів освіти. На  послуги зі спилювання сухостою та омолодження дерев, розпилу аварійних дерев у кошторисі відділу освіти освоєно видатків на суму 199,88 тис. грн. На теперішній час роботи виконано в повному обсязі.

2020-2021 навчальний рік – третій рік реалізації реформи «Нова українська школа». Для створення нового освітнього середовища для першокласників було передбачено освітню субвенцію, об’єднання державних та місцевих фінансових ресурсів на умовах співфінансування (70% - кошти державного бюджету, 30% - кошти міського бюджету). Розмір видатків на зазначену мету по закладам освіти району складає  3,5 млн. грн.  За рахунок наявних коштів у заклади освіти було заплановано придбання сучасних одномісних парт для кожного першокласника, смарт-телевізор, дидактичні матеріали –  на кожен перший клас. У зв’язку з карантином кошти на зазначену субвенцію надійшли у червні, тому процедура закупівлі була розпочата лише першого липня 2020 року, на сьогодні заклади отримали смарт-телевізори,  очікується поставка інших товарів.

Вживаються заходи щодо освоєння коштів інших субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

На кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами заплановано придбання спеціального обладнання для закладів загальної середньої освіти №№ 14, 17, 31, 43, 51, 58, 119, 120, 278 на загальну суму 172,4  тис. грн. За кошти обласної субвенції заплановано оснащення ресурсної кімнати для роботи з дітьми з особливими потребами в Криворізькій гімназії № 14 (на сьогодні такі кімнати вже існують в закладах №№ 31, 43).

За рахунок  розподілу резерву освітньої субвенції минулого року, що здійснено Кабінетом Міністром України та  Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, в 2020 році заплановано  придбання обладнання для їдальнь Криворізької гімназії № 91 та навчально-виховного комплексу № 35 (згідно переліку затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації) на загальну суму 1,5 млн. грн. Відділом освіти виконкому районної у місті ради  вживаються всі необхідні заходи щодо своєчасного та якісного освоєння зазначеної субвенції.

З метою забезпечення санітарного законодавства, вже третій рік поспіль, міським бюджетом передбачено значні видатки на придбання миючих та дезінфікуючих засобів для всіх закладів освіти, в 2020 році вони  становлять  1,5 млн. грн, на сьогодні поставка здійснена у повному обсязі. У зв’язку з  поширенням коронавірусної хвороби, для організації протиепідемічних заходів при відновленні роботи закладів дошкільної освіти та дитячо-юнацьких спортивних шкіл в травні цього року та закладів загальної середньої освіти в вересні цього року додатково здійснено придбання  пірометрів, масок, паперових рушників, контейнерів та пакети для утилізації, оприскувачів для обробки територій, дезінфікуючі засоби для обробки поверхонь, рук та шкіри, мило,  загальна сума видатків на  зазначені потреби склала 652,4  тис. грн.

На постійному контролі знаходиться якість питної води, що використовується для приготування їжі та питного режиму. Всі заклади освіти обладнані системами доочищення питної води. Обслуговування та підтримка у належному стані цих систем щорічно здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, в 2020 році  на це передбачено 287 тис. грн, зазначені послуги виконуються щоквартально.

В 2020 році за кошти міського бюджету заплановано здійснити і інші закупки щодо покращення матеріально-технічного забезпечення закладів освіти. Видатки на забезпечення освітнього процесу складають 1,6 млн. грн (освоєно 152,4 тис. грн,  закуплено м’ячі), на господарчі потреби – 493 тис. грн (освоєно 263  тис. грн, придбано сантехніку, водонагрівачі), на будівельні матеріали та меблі – 462 тис. грн (освоєно 456,3 тис. грн, придбано фарбу та шпаклівку). На оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків закладів освіти заплановано кошти в розмірі 1,4 млн. грн (442,2 тис. грн на меблі, 767,8 тис. грн на посуд та інвентар, 277 тис. грн на електротовари, холодильне обладнання). Проте у зв’язку з обмеженням у фінансуванні, освоєння зазначених видатків буде продовжено після покращення ситуації щодо надходжень до міського бюджету.

Щорічно заклади освіти району стають учасниками здійснюється пошук і інших шляхів, що надають можливість покращити матеріально-технічну базу. Так, в цьому навчальному році шість закладів освіти району здобули перемогу в конкурсі проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет», загальна сума реалізації цих проєктів становить 4 млн. 454 тис. грн., На сьогодні реалізовано проєкт в КЗШ № 68, на завершальному етапі - в КНВК № 35.

Забезпечення всебічного розвитку дітей дошкільного віку в районі  здійснюють  27 дошкільних навчальних закладів та дошкільні підрозділи трьох  навчально-виховних комплексів.  У закладах працює 258 груп, в яких  виховується 4588 дітей віком від двох до шести років. Організованою дошкільною освітою охоплено 88 %  дітей від 3-х до 5-ти років, 98% дітей старшого дошкільного віку. На сьогодні прослідковується тенденція щодо збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами. Продовжено роботу щодо електронної реєстрації дітей в дошкільні навчальні заклади в рамках пакету послуг «Народження дитини», зареєстровано 26 дітей.

2019-2020 навчальний рік став особливим для освіти, в тому числі і для дошкілля. Вперше в період карантину було призупинено роботу закладів дошкільної освіти. Відновлення роботи закладів дошкільної освіти відбувалось чітко і організовано у відповідності до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 № 25 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби». Заклади були забезпечені необхідною кількістю засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих та мийних засобів, проведено генеральне прибирання приміщень, внесені зміни у облаштуванні груп, з працівниками  проведені необхідні інструктажі щодо роботи в умовах карантину. Закладами щоденно забезпечуються необхідні умови  для функціонування в умовах карантину: організація ранкового прийому дітей на території закладу, проведення температурного скринінгу, дотримання групової ізоляції тощо.

Діюча освітня мережа закладів загальної середньої освіти району є стабільною. В 2020-2021 навчальному році в 27 закладах загальної середньої освіти відкрито 568 класів, де навчаються 15297 учнів.

Відділом освіти, закладами освіти здійснюються необхідні заходи щодо виконання  вимог статті 7 Закону України «Про освіту» щодо гарантій на навчання державною мовою. В 2019-2020 навчальному році 18 закладів освіти організовували навчання лише українською мовою,  7 мали статус двомовних, функціонувало 403  класи з українською мовою навчання, 121 – з російською мовою навчання. На виконання вимог статті 5 Закону України «Про повну загальну середню освіту», з 1 вересня 2020 року  здобуття базової та профільної середньої освіти має відбуватись державною мовою в обсязі не менше 80 відсотків річного обсягу навчального часу (такі класи вважаються україномовними). Таким чином в 2020-2021 навчальному році, планується функціонування лише 30 класів початкової школи з навчанням російською мовою, Керівниками закладів колишніх російськомовних шкіл проведена роз’яснювальна робота з батьківською та педагогічною громадськістю щодо мови навчання в закладі у 2020-2021 навчальному році.

Відділом освіти виконкому районної у місті ради та закладами освіти району вживаються вичерпні заходи щодо повного охоплення навчанням дітей шкільного віку. З метою виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» за інформацією закладів освіти району сформовано районний реєстр дітей шкільного віку. Кожний навчальний заклад має банк даних дітей, схильних до невідвідування школи без поважних причин. Заклади освіти щотижнево звітують перед відділом щодо дітей, які не відвідують заняття без поважної причини. Відділом освіти, службою у справах дітей виконкому районної у місті ради, загальноосвітніми навчальними закладами району вживаються заходи щодо повернення таких учнів до навчання.

Відділом освіти виконкому районної у місті ради особлива увага приділяється розвитку мережі закладів освіти, формуванню оптимальної мережі класів та контингенту учнів шкіл, груп та контингенту дітей садочків.

Розпочато підготовчу роботу щодо приведення мережі закладів загальної середньої освіти до типів закладів, визначених Законом України «Про повну загальну середню освіту». Розроблено та затверджено колегією відділу освіти Перспективний план розвитку мережі закладів загальної середньої освіти  Саксаганського району на 2020-2022 роки  та План заходів щодо розвитку мережі закладів загальної середньої освіти району на 2020-2022 роки. Відповідно до зазначених документів  з 01.09.2020 в новому статусі розпочали роботу чотири заклади освіти району: гімназії №№ 14, 58, початкова школа № 240, навчально-реабілітаційний центр «Довіра».

Збережена мережа позашкільних навчальних закладів. В районі працюють шість позашкільних навчальних закладів: Центр дитячо-юнацької творчості «Сонях», Станція юних техніків, Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник», Центр спорту для дітей та молоді  «Олімп», дитячо-юнацькі спортивні школи № 8, 10, у якій займається 4300 дітей. На базі закладів позашкільної освіти району проводяться міські та районні заходи, педагоги беруть участь у методичних заходах, розміщують розробки занять, відеоуроки на онлайн-платформах.

Актуальним напрямком  діяльності відділу та закладів освіти залишається забезпечення правового та соціального захисту дітей пільгових категорій.  В 2020  році на обліку відділу освіти перебуває 3997 дітей.

За звітний період здійснено виплати грошової допомоги 28 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку. Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування видано сім єдиних квитків, який надає право його власнику на безкоштовне  відвідування  кінотеатрів,  виставок, музеїв, спортивних споруд, безкоштовний проїзд у громадському міському транспорті. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування на період навчання у закладі загальної середньої освіти один раз на два роки забезпечуються безкоштовною спортивною формою, відповідно до норм передбачених для цієї категорії дітей. Враховуючи звернення опікунів, відділом освіти проводиться не закупка, а відшкодування вартості придбаної спортивної форми дітям вказаної категорії. У 2020 році на ці потреби використано  95 тис. грн. – по 1000 грн. на 95 дітей даної категорії.

Одним із важливих завдань  відділу освіти, закладів загальної середньої та дошкільної освіти  є організація збалансованого харчування дітей у закладах, адже від того, як харчуються діти, залежить стан їх здоров’я.

Для забезпечення харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти району в 2020 році виділено 22 млн. 335 тис. грн., що на 2 млн.  грн. більше ніж у 2019 році. Вартість харчування в садочках (на 01.06.2020 року) для дитини до трьох років становить 26,20 грн., після трьох 30,50 грн., середня вартість харчування в школах становить 15 грн. Безкоштовним харчуванням в закладах освіти району охоплено 7526 дітей, в тому числі 184  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,179 дитини з інвалідністю, 206 дітей з малозабезпечених родин, 166 дитини з багатодітних сімей, 82 дітей з багатодітних сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, 75 дітей, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, 129 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, 443 ди-тини з компенсуючих та санаторних груп дошкільних закладів, 37 дітей  з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, 6025 учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

З 1 жовтня 2019 року в районі розпочато роботу щодо реалізації міського муніципального проєкту «Картка криворіжця». На першому етапі електронна картка запрацювала як електронний квиток в муніципальному транспорті. Відділом освіти, закладами освіти району були здійснені організаційні заходи щодо забезпечення картками криворіжця учнів закладів освіти району (проведено роз’яснювальну роботу з батьками учнів, зібрано анкети-заяви, сформовано базу даних),  картки  отримали 10950 учнів шкіл. Робота щодо видачі карток прибулим учням, в тому числі 1-класниками продовжується.  Планується поступове наповнення карток іншими сервісами. За допомогою універсальної «Картки криворіжця» батьки зможуть контролювати відвідування школи дитиною (отримуватимуть SMS-повідомлення), учні зможуть придбати харчування у шкільних їдальнях. На сьогодні проводитися закупка необхідного обладнання (валідатори тощо)

Пріоритетним напрямком розвитку освіти району залишається  створення здоров’язберігаючого середовища в навчальних закладах. Відділом освіти виконкому районної у місті ради здійснюється систематичний аналіз фактів травмування дітей під час освітнього процесу та у побуті. За звітній період на нарадах керівників закладів освіти розглядались питання статистичних даних щодо випадків травмування серед вихованців, працівників закладів освіти району під час освітнього процесу та в побуті, у лютому 2020 року на колегії відділу освіти розглянуто питання дотримання в закладах освіти вимог та правил пожежної безпеки. Відділом освіти проводяться наради з елементами навчання для відповідальних з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту закладів освіти району (вересень 2019 року, січень 2020 року). З метою профілактики травматизму серед учнів, вихованців та працівників під час освітнього процесу та в побуті розроблені плани основних заходів безпеки життєдіяльності, охорони праці впродовж навчального року, а також в літній канікулярний період. У закладах освіти постійно проводяться різні форми роз’яснювальної і виховної роботи з профілактики травматизму серед дітей всіх вікових категорій з розглядом питань на батьківських зборах.  У кожному навчальному закладі розташовані куточки з безпеки життєдіяльності та охорони праці з матеріалами щодо запобігання травмування та загибелі дітей в різних ситуаціях. Інформація викладається на офіційній сторінці сайту закладу. У лютому 2020 року серед дітей віком від 6 до 18 років за ініціативи Державної служби надзвичайних ситуацій було проведено I-й етап Всеукраїнського літературного конкурсу на тему пожежної безпеки «Щоб не трапилось біди – обережним будь завжди». Учні закладів загальної середньої освіти району долучилися до конкурсу, переможцем зонального етапу конкурсу став учень  Криворізької спеціалізованої школи № 118.

З учасниками освітнього процесу регулярно проводяться інструктажі з охорони праці та безпеки життєдіяльності з записами в журналах встановленого зразка. Крім того, проводиться роз’яснювальна робота з батьками здобувачів освіти. На офіційних сайтах закладів розміщено пам’ятки про дотримання правил безпеки життєдіяльності.

У закладах освіти району працює 1876 педагогічних працівників, з них у закладах загальної середньої освіти – 1209  педагогів, дошкільної освіти – 553, позашкільної освіти – 114.

Для педагогічних працівників району забезпечено організацію підвищення кваліфікації. За вказаний період 87 педагогічних працівників пройшли курсову підготовку на базі Криворізького педагогічного інституту, 96 педагогів - на базі комунального вищого навчального закладу  «Дніпровська академія неперервної освіти».  На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 06 жовтня 2010 року № 930 «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників» відділом освіти виконкому районної у місті ради вжито заходи щодо атестації педагогічних працівників закладів освіти району, районною атестаційною комісією атестовано 133 педагоги на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії», 97   педагогів на присвоєння (підтвердження) педагогічних звань. Взагалі ж вищу, першу та другу кваліфікаційні категорії мають 1204 педагога (64%), педагогічні звання – 537 осіб (29%), що свідчить про достатній рівень кваліфікації педагогів. Кількість працюючих педагогів, які досягли пенсійного віку, становить 13% від загальної кількості педагогів. Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» до 1 липня 2020 року керівники закладів загальної середньої освіти району припинили безстрокові трудові договори з 162 педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, шляхом укладанням з ними трудових договорів строком на один рік. Лише  двоє не дали згоди на продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору, відповідно до чинного законодавства вони  були звільнені. Важливим кроком до омолодження педагогічного складу району є поповнення  молодими педагогами – випускниками вищих педагогічних навчальних закладів у серпні кожного року. У 2020-2021навчальному році в закладах освіти району почали свою педагогічну діяльність  16 випускників педагогічних вузів та педучилищ.

Якість роботи відділу та закладів освіти засвідчують перемоги на різного рівня конкурсах:

- 20 учнів закладів освіти району стали переможцями обласного етапу всеукраїнських учнівських олімпіад  (КНВК № 35 – 7, КГ № 91 - 5, КСШ № 74 - 2, КСШ № 107 - 2, КПНЛ – 2, КСШ № 118 -1, КЗШ № 68 -1);

- 24 учні здобули перемоги у обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України (КПНЛ -11, КЗШ № 41 – 7, КГ № 91 – 2, КСШ № 107 – 2, КСШ № 118 -1, КЗШ № 122 -1);

 - учениця Криворізького природничо-наукового ліцею посіла  ІІІ місце у Всеукраїнському науково-технічному конкурсі «ЕКО-ТЕХНО Україна 2020» національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості учнів  ISEF 2020;

- учениця навчально-виховного комплексу № 35 посіла ІІ місце у Всеукраїнській олімпіаді з філософії для школярів;

- 465 вихованців дитячо-юнацьких шкіл №№ 8,10, Центру спорту дітей, юнацтва та молоді «Олімп», Центру дитячої та юнацької творчості «Сонях» стали призерами чемпіонатів України за різними видами спорту;

- 125 вихованців позашкільних навчальних закладів району стали призерами міжнародних фестивалів  та конкурсів;

- шість закладів освіти району є призерами Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» (Золоті медалі отримали КНВК № 35 «Імпульс», КЗШ № 51,  НВК №278, ДНЗ № 295,  срібні медалі отримали КЗШ № 19, 72);

- дев’ять закладів освіти району є призерами Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти 2020» (Золоті медалі отримали КПНЛ, КГ № 91, КНВК № 35 «Імпульс», КЗШ №№ 31, 51,  ДНЗ № 57, 202,  срібну медаль - КЗШ № 113, бронзову медаль – ЦСДЮМ «Олімп»);

- три вчителі посіли призові міста в міському етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» (ЗНЗ №№ 35, 68, 74);

- керівник гуртка Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді «Мандрівник» Кучеренко Олександр Іванович посів ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка».

Головними пріоритетними напрямками роботи відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради у 2020 році залишаються:

– покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, створення нового освітнього середовища;

- забезпечення конституційних прав та державних гарантій доступності до здобуття  освіти;

- забезпечення розвитку мережі закладів загальної середньої освіти району, формування перспективної мережі академічних ліцеїв;

- забезпечення збереження мережі дошкільних, позашкільних навчальних закладів;

- забезпечення інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у освітній простір шляхом створення умов для їх навчання в інклюзивних та спеціальних класах, групах закладів загальної середньої та дошкільної освіти;

- створення оптимальних умов  навчання і виховання для дітей пільгових категорій; забезпечення соціально-педагогічного супроводу, підтримки зазначеної категорії дітей та дітей, переселенців із зони проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території України;

- удосконалення системи управління охороною праці, цивільного захисту, безпеки життєдіяльності в освітній галузі району;

- удосконалення ефективності системи управління, фінансування і менеджменту освіти, посилення контролю за раціональним і цілеспрямованим використанням бюджетних коштів;

- реалізація системних заходів з енергозбереження, раціонального та ефективного використання ресурсів;

- забезпечення  підвищення кваліфікації та атестації педагогічних кадрів;

- здійснення заходів щодо реалізації Концепції «Нова українська школа».