Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Якщо виборець постійно не здатен самостійно пересуватися

Шановні виборці, ви маєте право голосувати за місцем перебування – вдома чи в лікарні в межах свого територіального виборчого округу тощо, якщо ви постійно не здатні самостійно пересуватися і в Державному реєстрі виборців є відповідна позначка (НСП) або ж ви тимчасово не здатні самостійно пересуватися через стан здоров’я і маєте підтверджувальну медичну довідку.

  • Якщо ви маєте в реєстрі позначку НСП, не пізніше ніж за 10 днів

до дня голосування вам має надійти іменне запрошення з повідомленням, що вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Тоді в день голосування чекайте на членів виборчої комісії.

  • Якщо запрошення не надійшло, зверніться до дільничної виборчої

комісії або безпосередньо до відділу  ведення Державного реєстру виборців за закріпленою виборчою адрексою  із заявою про уточнення попереднього списку виборців не пізніш як за п'ять днів до дня голосування.

  • Якщо ви маєте позначку НСП, але хочете проголосувати на

дільниці, то потрібно до 12:00 24 жовтня 2020 року подати до дільничної виборчої комісії самостійно, поштою або через інших осіб заяву про бажання проголосувати на дільниці.

  • Якщо позначки НСП немає, але ви не можете прийти на виборчу

дільницю у зв’язку з інвалідністю, за віком чи станом здоров’я, подайте до дільничної виборчої комісії поштою або через інших осіб власноруч написану заяву та довідку медичної установи про стан здоров’я не пізніше ніж до 20-ї години 23 жовтня 2020 року.

  • Якщо у вас є медичні документи, які підтверджують постійну

нездатність пересуватися самостійно, але в реєстрі відсутня позначка НСП, подайте до відділу Державного реєстру виборців за місцем визначення своєї виборчої адреси заяву щодо зміни ваших даних з копією цих документів.

Зробіть це не пізніш як за п'ять днів до дня голосування.

Зверніть увагу на такі нюанси, пов’язані з голосуванням удома чи за місцем перебування.

Якщо ви внесені до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування (вдома, в лікарні тощо), але прибудете на дільницю після того, як члени виборчої комісії вирушили для організації голосування виборців за місцем перебування, вам не видадуть бюлетенів, поки не повернуться ці члени комісії та не підтвердять, що ви не проголосували за місцем перебування.

Якщо ви голосуєте за місцем перебування, ви не можете відмовити в присутності під час проведення голосування членам комісії, які проводять голосування, а також офіційним спостерігачам, кандидатам, уповноваженим та довіреним особам.

Ви заповнюєте виборчі бюлетені особисто, зберігаючи таємницю голосування. Член вашої сім’ї або особа, яка здійснює догляд, мають право бути присутніми під час голосування, допомогти заповнити виборчий бюлетень та вкинути його у виборчу скриньку, якщо ви не можете самостійно виконати ці дії у зв’язку зі станом здоров’я. 

Але зауважте: під час голосування за місцем перебування ви не маєте права отримувати інший виборчий бюлетень, якщо припустилися помилки, на відміну від виборців, які голосують на дільниці.

 

З повагою

Відділ ведення Державного реєстру виборців