Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Проведено обстеження полігону твердих побутових відходів у гірничому відводі шахти «Криворізька»

Представниками виконкому районної у місті ради, за участю представника відділу запобігання надзвичайних ситуацій Криворізького районного управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, 07.06.2023 проведено обстеження стану полігону твердих побутових відходів на предмет дотримання Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 № 435 та Правил експлуатації об’єктів поводження з побутовими відходами, затверджених Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.05.2012 № 196. Полігон розташований в Саксаганському районі у гірничому відводі шахти «Криворізька» (колишня шахта «Родіна») та експлуатується ТОВ «Екоспецтранс».

ТОВ «Екоспецтранс» підтримується політика експлуатації полігону ТПВ відповідно до Правил експлуатації полігонів ТПВ. При в’їзді до полігону встановлено шлагбаум, обладнано контрольно-пропускний пункт (КПП) з інформацією (про назву полігону, режим роботи, підпорядкованість, тощо). Приймальник на КПП контролює прибуття автотранспорту з відходами, здійснює його зважування, реєстрацію та оформлює приймання за документами, в разі необхідності. 

В’їзд до полігону і проїзд по його території здійснюється за визначеним маршрутом. На момент обстеження визначено робочі карти № 3 та 4. На шляху руху транспорту встановлено таблички (переносні знаки) з інформацією про напрямок руху. Розвантаження автомобілів здійснюється тільки на горизон-тальних ділянках. Розрівняне сміття ущільняється та проводиться пересипка шарів сміття глиною. У літній період проводиться зрошування автошляхів поливомийним автомобілем ЗіЛ МДК. Для запобігання виносу забруднення транспортними засобами за територію полігону ТПВ споруджено дезбар҆єр у вигляді ями з тирсою, призначений для дезінфекції коліс.

Територія полігону з однієї сторони обмежена нагірною канавою, яка запобігає витіканню за межі полігону забруднених поверхневих вод, та слугує бар’єром у пожежонебезпечний період; з іншої сторони - підприємством прове-дено роботи щодо створення рову навкруги полігону; з метою попередження випадків перекидання вогнищ (через самозаймання на прилеглій території) біля полігону знято додатково сухий рослинний шар.

У спеціально відведеній робочій зоні на полігоні розміщено цистерни загальною місткістю 16 м3, які на час обстеження були заповнені водою, пожежні щити (стенди) та пожежний інвентар наявний не в повному обсязі. На момент обстеження слідів вогнища не виявлено, задимлення на тілі полігону або навкруги не спостерігалось.

У січні 2018 року компанією «Кліар Енерджі» на полігоні введено в екс-плуатацію газоелектрогенераторну установку потужністю 659 кВт, яка працює на біогазі, утвореному внаслідок гниття сміття (органічних відходів), що відбувається в ущільнених шарах відходів полігону. Відбір біогазу виконує важливу роль в процесі убезпечення сміттєзвалища твердих побутових відходів, в наслідок чого зменшується концентрація метану, а отже змен-шується ризик займань на полігоні.