Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Амброзія полинолиста: чим небезпечна та як боротися?

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Засмічує всі польові культури, особливо просапні, овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників, щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях. Тож, зважаючи на початок сезону цвітіння амброзії, її високу здатність до поширення та продуктивності, необхідно негайно вживати заходів до боротьби з цією рослиною.

Є три основні методи боротьби з амброзією. Перший - витіснення її іншими багаторічними та газонними травами. Другий – виривання. Третій – скошування, який є наразі найпоширенішим. Найефективніше косити амброзію саме в період бутонізації, щоб не дати змоги зацвісти.      

На теперішній час у Саксаганському районі щоденно ведуться роботи з покосу карантинних бур’янів. В середньому щоденно спеціалізованим підприємством зеленого господарства КП «Сансервіс» КМР і надавачем послуг з утримання будинку та прибудинкової території ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» викошується близько 5 га територій.

Крім того нагадуємо, що Правилами благоустрою у місті Кривому Розі, які затверджені рішенням міської ради від 21. 10. 2015 № 4038, визначені обов’язки суб’єктів господарювання на земельних ділянках, наданих їм на праві власності чи користування щодо виконання регулярного косіння газонів, вжиття заходів щодо боротьби з карантинними та іншими рослинами, зокрема амброзією, прибирання та утримання земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли відведена земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна – на відстані 15 м від межі відведеної земельної ділянки.

За невиконання заходів щодо боротьби з карантинними рослинами передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» пору-шення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатко-вуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Лише при реалізації спільних зусиль можливо досягти позитивного результату. Дбайливе відношення кожної людини до навколишнього природ-ного середовища - це великий вклад у його збереження.